Boncsuk le a várat!

„Úgyis régi és semmi haszna nincs, ráadásul veszélyes is, mert az emberekre – sőt, az autókra! - ráomolhat. Minek tartsuk?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

vara5
Fotó: Archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. október 13., 11:35
9 hozzászólás. 

De tényleg, boncsuk le a várat! Úgysem jó már semmire, omlik össze, ráadásul ott van a központban, ahol mindenkit zavar. Ha lebontanánk, nem lenne vita felette. Úgyse kell már senkinek.

Legelőször is, ami a legrettenetesebb az egészben: régi. A románok is jönnek ott ezekkel a régi dák várromokkal, hogy ilyen régi s olyan régi, otthagyják mindenütt, az ember nem tud végigmenni sem Kolozsváron, sem Gyulafehérváron, sem Szászsebesen, hogy valami régi román romba belé ne akadna. Hát kell ez nekünk, itt, székelyeknek, hogy jöjjön mindenki errefelé a kocsijával, s lássa, hogy egy régi vár ott van a központban? Ott, ahová mást is lehetne építeni?

Mert milyen jó lenne inkább parkolóházat építeni a falak alá! Azt mondják ezek az okos régészek s a magukat örökségvédőnek tartók, hogy üregek vannak a vár alatt. Hát akkor rajta, fedezzük fel ezeket, boncsuk ki, betonozzuk ki, építsük meg úgy, ahogy Nyugaton csinálják az ilyeneket, úgyis annyi fiatal építész van, akinek nincsen munkája. Munkát lehetne adni az embereknek, úgyis annyian panaszkodnak reggeltől estig, hogy nincs munka.

Ha lebontanánk a várat, megoldódna az iskola problémája is, mert a múzeum se akarna már odaköltözni. Így is ott van nekik a régi szülészet épülete, pedig abból is milyen szép dolgot lehetett volna csinálni, például egy áruházat, s meg lehetett volna szorítani a Kauflandot vagy a Lidl-t. Nem beszélve arról, hogy a várnál a lebontott fal helyét körbe lehetne építeni kisebb, modernebb épületekkel, s ezeket ki lehetne adni – ami pénz ebből befolyik, abból ki lehetne javítani az utakat, mert a városban az utak borzalmas állapotban vannak.

Tele vagyunk gödrökkel, de nekünk mégis ez a vár a legfontosabb, meg hogy dőlnek össze a házak, s mi mentegessük meg őket. Ahelyett oda kéne tenni a fiatalokat, hogy dolgozzanak, boncsák le a várat s építsék fel a házakat s a parkolót a vár helyére, s akkor ott tovább is tudnának dolgozni. Udvarhelyen mindig csak panaszkodunk, hogy nincs munka, mindenki mindenkit csak hibáztat, ahelyett, hogy dolgozna, s munkát adna az embereknek, mert akkor nem lenne panaszkodás. Tényleg, nem értem, hogy miért nem boncsuk le a várat.

Mert csak egy kicsi elhatározás kellene a város részéről, s meg lehetne csinálni, ráadásul hamar meg is lehetne csinálni, mert nem olyan nagy az a vár, hogy pár hét alatt ne lehessen végezni vele. Sőt, meg lehetne oldani kalákában, mert mostanában azt veszem észre, hogy a kalákát még támogatják is, így nem kell kifizetni a munkásokat a bontás után, hanem még támogatást is lehet pályázni rá, annyit kell csinálni csak, hogy meg kell köszönni, s valamelyik nagyokoskodó, lúzer újságíróval meg kell íratni az újságba, hogy milyen szép dolog volt ez az egész bontás.

Mert az lenne a legjobb vagy a lényeg, hogyha minden ilyen hitvány, régi épület eltűnne. Azért mondom, s nem győzöm ismételni: boncsuk le a várat!"



9 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
blackbird
2015-10-13 14:03:35
godor
A koveknek meg kell asni egy jo nagy godrot s belerakni. Problema elsikalva.
avatar
mz
2015-10-13 14:28:26
használd vagy bontsd le
Szerintem ezzel azért nem kéne hülyéskedni, mert vannak jó páran, akik még képesek lesznek ötletnek venni.
avatar
csz
2015-10-13 15:01:48
forradalmi terv
"a várnál a lebontott fal helyét körbe lehetne építeni kisebb, modernebb épületekkel"

Állandóan megy a hiszti, hogy itt lebontottak egy régi házat, amott lesz egy vitrines új épület egy ódon rom helyén - én azt mondom, merjünk nagyot álmodni! Nekünk nem ilyen kisebb épületek kellenek: bontsuk el az egész központot várastól, templomostól, városházástól és legyen a helyükben egy térkövezett tapstér, közepén egy jó magas felhőkarcolóval, abban aztán minden elférne. Ha a helyiek nem egyeznek bele, a boldogfalvi tanács szívesen kiadja az engedélyt.
avatar
Sanyika3
2015-10-13 17:21:32
Szerintem meg felkéne újitani ,nem lebontani mert az a mi történelmünk és a multunk !!
Nem kellet volna meg engedni,hogy körbe épitsék !! Valyon kinek kéne a telek ??
avatar
jutacs
2015-10-13 20:37:32
Szerencse, hogy elég sok embernek fogalma sincs az iróniáról.
Így éri el a célját.
avatar
laco51
2015-10-14 09:36:56
Mi a szép egy városban?
A nyilvánvaló dolog : a fekvése. A NEM nyilvánvaló dolog és ezt látni kell! - a féltő gonddal megőrzött történelmi város mag - hangulata van, jó nézelődni. Tisztelettel kérdezem: egy parkolóházon mi látnivaló van. Sok helyen még az ipari-műemlékeket is óvják.
Számomra elégé nyilvánvaló, hogy a cikkben az elsődleges kérdés, hogy ki építette és főleg mikor...
avatar
laco51
2015-10-14 09:48:18
Még valami...
A közelkeleten több helyen egyszerűen felrobbantották a világ-örökség részét képező műemlékeket EZ is egy érdekes látványosság - Igaz, hogy csak egyszer....
avatar
jozsef35
2015-10-14 11:02:01
@ boncsuk
Támogatom! A robbantást viszont (@laco51), bár nem rossz ötlet (sőt), egy picivel nehezebben lehetne lenyomni a nagyérdekű torkán (és nincsen az a PR-os a városon - ha nem maga a polgármester - aki ezt megfelelőképpen el tudná adni). Ja meg még egy előbbi bejegyzésre reagálva: nekem kellene a telek (@Sanyika3), szóljatok ha sikerült átnyomni!
@csz gyűjtsünk aláírásokat a tapstér és felhőkarcolóra, az 500at meghaladjuk hiszen itt mindenki játszóteréről beszélünk!
avatar
fllevente
2015-10-25 13:45:42
Nagyon fontos
A műemlékekkel nem szabad viccelődni és lebontani se szabad, hanem felújítani!!!!!!! A var az műemlék kedves Katona Zoli.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."