Știre bombă!

Amikor végre tényleg értelme lett volna használni ezt a román médiában rongyosra használt szót, akkor senki sem sietett kihasználni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Székely termék bomba áron fotó: Facebook
Székely termék bomba áron fotó: Facebook
szerkesztoÍRTA: BUZÁS ERNŐ
2015. december 03., 12:18
0 hozzászólás. 

Eredetileg ma a harmadik világháború kezdetéről/nem kezdetéről írtam volna, de hát mit lehet tenni, ha Romániát is megtámadták a szélsőséges iszlamista magyar erőszakszervezetek. Mit megtámadták! Szétszaggatják szűz habtestét atavisztikus évszázadok véres románelnyomó, falufelgyújtó, juhászölő magyar nemesi szellemiségű fellángolásai! (Gheorghe Dojával is mit tettek!)

Illetve csak tették volna, de mint mindig, például 1984-ben, a titkosszolgálat emberei résen voltak, és, mintegy eleve elrendeltetett módon, a nagy egyesülés örökre felszentelt napján, lefülelték Achmedet, a terroristát Attilát Hunort Istvánt. Azaz mégis van benne Attila, Beke István Attila, még "k" is van a nevében, látszik, hogy nem lehet a nemzetállam habtestéből való, az ősi Attila meg István valami Hunorok hunok voltak, akik egyedül tették tönkre a Római Birodalmat (mindenféle gótok, germánok, történészek ilyenkor kíméljenek). Románia meg Róma örököse, Attila István meg a hunoké, hát Isten se teremtette ezt az embert másra, mint Románia tönkéretételére két airsoft játék (paintballhoz hasonló harci játék, alacsony energiájú, hiteles fegyvermásolatokból lőnek műanyag golyócskákat) meg egy zászlós szavalás közt.

Nincs mit osztanom magyar nyelvű olvasóimnak az eset abszurditását, kivéve Csehszlovák Kémet, ő hozza a formáját. És a hangulatot sem akarom fokozni. Most természetesen az első reakcióink a düh és a félelem, hiszen elképesztő, hogy egy átlagos embernek milyen hamar tönkre lehet tenni az életét, egy közösség ellen milyen könnyű gyűlöletet kelteni, és hogy mindnyájan milyen kicsik és törékenyek is vagyunk a mindenkori hatalommal szemben.

Helyette hadd osszam meg a saját első reakciómat az olyan helyzetekre, amikor erős érzelmeket akarnak kiváltani belőlem: szkepticizmus. Azaz egészséges gyanakvás. Felhevült érzelmeink hatása alatt borzasztó egyszerűen manipulálhatók vagyunk. Lásd a román médiát: gyerekes anyákat is rá lehetne most venni, hogy kiálljanak ordítani, hogy „ki az országból a magyarokkal!" vagy rosszabbat. Gondolhatunk a szekták alkalmaikor keltett eksztázisokra is. Az érzelmeink, főleg a másokkal együtt átéltek, nem pusztán átveszik felettünk a hatalmat, de el is tudnak változtatni minket. Amikor valaki nagyon felkorbácsolja az érzéseinket, főleg ha ismeretlen az illető, akkor vagy rá akar venni az akarata teljesítésére, vagy eladni akar valamit, vagy uralni akar minket.

Úgyhogy következőkör, amikor az oroszok hősies bombázásairól hallunk, melyben az ISIS-t úgy, de úgy bombázzák (hogy valójában közel se járnak hozzájuk), vagy ha a magyar kormány rántja le a leplet valami szörnyedelmes nemzetközi/amerikai/fasiszta összeesküvésről, akkor ne feledkezzünk meg Beke bombájáról: a szép történeteknél fontosabbak a tények, a nagy érzelmek pedig átverést szoktak fedni.

A Colectiv körüli olcsó politikai cirkusz ideje alatt nem hittem, hogy bármi nagy dolog is változik. Persze, lemond Ponta, de van helyette ezer más ugyanolyan arc. De ha a rettenetes körülmények között életüket vesztett fiatalokról is egyszerű politikai jelszavak jutnak az emberek eszébe, akkor a román átlagszavazó még nincs az idealizált athéni állampolgárok vagy az amerikai alapító atyák szintjén. Finoman szólva. Viszont ha a SRI-nek és barátainak ennyire kellett produkálniuk magukat, akkor talán úgy érzik, hogy megerősítésre szorul a pozíciójuk. Akkor pedig nem volt eredménytelen az utóbbi pár hónap. Vagy csak több pénzt akarnak lehívni a kormánytól...

Addig is, míg meglátjuk, merre dől az egész kártyavár, magyarázzuk el nyugodtan román ismerőseinknek, hogy Székelyföldön nem élnek sanyarú rabságban a románok. Aki nem él itt, és csak az Antena TV-ből tájékozódhat, az nem rosszindulatból fog félni tőlünk vagy gyűlölni minket. De van, akinél a józan hang célba ér.

És a nép sem teljesen hülye (kivéve persze annak a politikusnak, akit nem szavaztak meg). Előbb-utóbb egyre többen fogják megunni a magyar kártyás műsorokat, egyre többen és egyre hangosabban szólnak fel ellenük. Autonómia még nem lesz, de ha eltakarodnak azok a potentátok, akik profitálnak a fennálló hatalmi rendszerből, akkor már nekünk is több esélyünk lesz. Nekünk a romániai demokrácia megszilárdításának nagy támogatóinak kellene lennünk: mi nyerhetünk a legtöbbet, de veszíthetünk is a legtöbbet, ha folytatódik ez a szokványos kelet-európai, satnya KGB-s stílus.

Addig is reméljük, a SRI nem jön rá, hogy Udvarhelyen is van ám Airsoft bolt, mert még a végén az egész várost beviszik jövő december elsején...



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."