Visszaélt hatalmával a helyi rendőr. Vagy nem? Szerinted?

Borbély István haza szeretett volna menni. Konfliktusba keveredett az utcát lezáró helyi rendőrrel. Bevitték a rendőrségre és lecsövesezték.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

A szerző fotói
A szerző fotói
szerkesztoÍRTA: EGYED UFÓ ZOLTÁN
2018. május 24., 08:02
13 hozzászólás. 

Előrebocsátom, mai témánk nem egy könnyű téma, nem szívesen mászok bele, de előbb vagy utóbb muszáj lesz beszélni erről is. Egyre többen panaszkodnak, mesélnek történeteket a helyi rendőrök visszaéléseiről, túlkapásairól, hatáskörük túllépéséről, kihívó viselkedéséről. Íme egy történet:

Borbély István 50 év körüli szombatfalvi lakos, egy építkezési cég munkálatvezetője. A hősök sírja mellett lakik, ez fontos részlet. Egy szép napon az udvaron dolgozgatott, munkaruhában, mikor felesége megkérte, vigye be autóval munkába. Autóba pattant, kutyástól, bevitte feleségét, majd jött hazafelé.

Mit ad Isten, pont Szentannai doktor temetését tartották az utcájukban, és mikor tért volna be balra, a hősök sírjánál, nem lehetett. Egy állami rendőr, aki ott irányította a forgalmat, udvariasan elmagyarázta neki, hogy egyféle egyirányú forgalmat állítottak fel az utcában, és hiába, hogy neki csak 20 métert kellene mennie, nem teheti meg. De ha az utca másik oldalán hajt be, akkor haza tud menni.

Elment a főúton az utca másik bejáratához, és tért volna be, mikor egy ott álldogáló helyi rendőr tett néhány lépést feléje, majd két kezét oldalról rárakta az autóra. Mutatja is a helyszínen, pontosan hogyan történt.

helyirendorsegvisszaelese02ufo

Borbély azt mondja, látta, hogy a rendőr jön arrafelé, de nem volt egyértelmű számára, hogy azt szeretné, hogy álljon meg. Főleg, hogy a másik rendőr azt mondta, itt behajthat. A kézrátétel után a rendőr azt állította, hogy ő el akarta ütni.

Emelkedett hangú szóváltás következett.

Borbély elismeri, hogy ő is felemelte a hangját. Azt is elismeri, hogy tegezte a rendőrt, akinek az apjával is tegező viszonyban van, erre a rendőr kikérte magának, hogy ne tegezze. És azt is kérte, hogy vegye ki a kezét a zsebéből, majd azt, hogy ne mozogjon, miközben beszél.

Borbély megkérdezte pimaszul, milyen törvény kötelezi őt, hogy kivegye a kezét a zsebéből. A rendőrnek volt egy társa is, aki többször is megkérdezte: „Ai băut?" Azaz, hogy ivott-e. Mondta, hogy nem.

A rendőrök szerették volna leigazoltatni, de nem voltak nála az iratok. Elismeri, hogy ez egy nagy tévedés volt részéről, hogy bepattant az autóba munkaruhában, s az iratokat otthon felejtette. Mondta a rendőröknek, ott vannak az iratok otthon, az utca másik felében, elhozza őket. A rendőrt ez nem érdekelte, inkább hívatott egy autót a rendőrségről, és bevitték az őrsre, miután megmotozták tetőtől talpig.

Borbély túlzásnak tartja, hogy egy egyszerű leigazolásra bekapcsolt fény- és hangjelzéssel tépettek végig a városon, a körforgalmakba a kijárati sávon hajtottak be, kikerülve az autósort.

A rendőrségre behívatták a hősök sírjánál szolgálatot teljesítő állami rendőrt, aki egy kis kütyün leellenőrizte a személyazonosságát, majd megfújatta. Az alkoholteszt eredménye negatív lett. Borbély nem érti, miért kellett őt is bevigyék nagy szirénázással a rendőrségre, majd behívják az állami rendőrt is, mikor ott kint a helyszínen le tudták volna rendezni a leigazolást is és az alkoholtesztet is.

A „bűnös" nevére kiállítottak egy 400 lejes büntetést, melyen azt írja indoklásnak, hogy „a refuzat să se legitimeze". Borbély állítja, ő többször is mondta, hogy az utca másik végén vannak az iratai, szívesen elhozza őket.

A történet röviden ennyi, egyetlen dolgot nem említettem, ami talán a legfontosabb, és ami arra késztette Borbélyt, hogy megszellőztesse az ügyet: mikor a rendőrségen voltak, a rendőr egy adott pillanatban odajött hozzá, és azt mondta neki: „Te csöves!"

Borbély úgy érzi, hogy ő, aki becsületes adófizetője ennek a városnak, és az adójának egy része a helyi rendőrséghez megy, nem azt érdemli, hogy bűnözőként kezeljék, majd lecsövesezzék, mert otthon felejtette az iratait.

Lássuk a rendőrség véleményét is

László Szabolcs, a helyi rendőrség parancsnoka másképp látja picit a dolgokat.

helyirendorsegvisszaelese03aufo

A helyszínen szolgálatot teljesítő helyi rendőrnek parancsa volt, hogy senkit ne engedjen be az utcába. Amikor Borbély István jött, a rendőr épp az út közepén állt, az autós nekiment. Szerinte az autón a kéznyomok egyértelműen bizonyítják, hogy a rendőr ráesett a motorháztetőre.

A rendőr igazoltatni akarta a sofőrt, az agresszív módon megtagadta a leigazoltatást. Kiszállították az autóból, vehemensen viselkedett. Felmerült a gyanú, hogy alkoholt fogyasztott, bevitték a rendőrségre. Ez jogukban áll.

A rendőrautóba ültetés előtt megmotozták, ez az intézkedés része, nem ültethetnek be rendőrautóba idegent motozás nélkül. Az úton jogosan használták a fény és hangjelzést. Odabent a rendőrségen Borbély csendesedett, de még mindig fenyegetőzött. Hívták a nemzeti rendőrséget az alkoholteszt elvégzésére.

Az autós a nemzeti rendőrrel normálisan viselkedett, csak a helyi rendőrökkel volt lekezelő. A lecsövesezésre csak annyit tud mondani a parancsnok, hogy ő megkérdezte a rendőrt, és az tagadta, hogy ilyet tett volna. Kérdésemre, hogy van-e esetleg videófelvétel a Borbély bent tartózkodásáról, azt feleli, hogy bent az épületben nincsenek kameráik szerelve, csak a bejáratnál.

A parancsnok szerint a rendőr jogosan járt el az ügyben. A tisztelet megkövetelésének lépései nagyon tisztán le vannak írva egy „drepturi poliţieneşti" nevű dokumentumba. A hatásköröket és az eszközöket a rendőrök graduálisan használják, a rendőr reakciója mindig az állampolgár viselkedésének függvénye. Esetünkben amint Borbély átlépett egy szintet, úgy lépett a rendőr is feljebb egy szintet.

Azzal kapcsolatban, hogy sokan panaszkodnak, hogy a helyi rendőrség túllépi a hatáskörét, László azt válaszolja, a 155/2010 törvény pontosan szabályozza, a helyi rendőrségnek mi tartozik a hatáskörébe. Ha valaki panasszal jön, akkor mondja is meg pontosan, hogy hol is lépte át a rendőrség a hatáskörét.

A helyi rendőrök megfelelő kiképzést kapnak, kommunikációs tanfolyamot is végeznek. A gond legtöbbször ott kezdődik, hogy a panaszosok nem kezelik rendőrként a helyi rendőröket, úgy viszonyulnak hozzájuk, mintha egy őrző-védő cég alkalmazottai lennének.

A rendőrparancsnok arra kér, írjam meg mindkét fél véleményét, majd aztán írjam hozzá a sajátomat.

A saját véleményem már nem csak a sajátom, keveredik barátaiméval, ismerőseimével, akiknek elmeséltem a történetet, és hozzászóltak.

helyirendorsegvisszaelese04ufo

Az igazság valahol középen van, ha egyáltalán van. Mindkét fél az autón látható kéznyomokkal támasztja alá igazát.

Mindkét fél tévedett egy adott ponton

Ha bármelyik fél bölcsebb lett volna picit, a dolgok nem durvulnak így el.

Nem is biztos, hogy azt kell keresni, hogy ebben az esetben ki hol tévedett, hanem inkább azt, hogy miként lehetne közelebb hozni a két felet, az állampolgárokat és a helyi rendőröket, hogy egymásért és ne egymás ellen legyünk.

Egyfelől úgy érzem, a helyi rendőrök lehetnének emberségesebbek. És itt most nem azokra gondolok, akik már azok, hanem azokra, akik még nem annyira.

Akiknek elmeséltem ezt a történetet, úgy érezték, hogy túlkapás történt a rendőr részéről, hiába magyarázza el a rendőrparancsnok, hogy minden törvényes volt.

Egyetértettünk abban, hogy a helyi rendőröket nem olyanoknak szeretnénk, mint a régi állami rendőröket. Nem a logikátlan államhatalom buta börtönőreit szeretnénk látni bennük, hanem egy lakosságbarát csapatot, amely nem a hatalom, hanem a közösség érdekeit szolgálja. És a szolgálat szón van a hangsúly, amibe az erőfitogtatás csak szélsőséges esetben fér bele.

El tudom fogadni, hogy ők másképp látják a rendet, beszélgetésünk alatt a rendőrparancsnok többször elmondja, hogy valószínűleg civil szemszögből ez másképp látszik. Teljesen megértem, hogy megvédte az embereit, szép részéről. Mégis reménykedem, hogy azért a gyűlésen szól nekik, hogy lehetett volna ezt szebben is, elegánsabban is.

Nem akarok mélyen belemenni a részletekbe, kielemezni ilyeneket, hogy hogy van az, hogy az egyik rendőr végig kikéri magának, hogy a sofőr ne tegezze, közben a másik rendőr végig tegezi a sofőrt.

Kár elveszni a részletekben, mert civil szemmel nézve szinte minden részlet gáz, ezért inkább csak jelezzük, hogy ez így nem jó, változást várunk, és bízzunk benne, hogy néhány év múlva a helyi rendőrség összes tagjára fel fogunk tudni nézni, nem csak néhányra.

Remélem, hogy idővel a rendőrök is megértik, amit nekünk valamikor a cserkész-vezetőképzőben legfontosabb leckeként tanítottak: a tiszteletet nem lehet erőből kikövetelni, azt ki kell érdemelni.

Másfelől a lakosság szemléletváltására is szükség van. Szomorú látni, hogy sokan vannak, akiket ha szabályszegés közben rajtakapnak, akkor ahelyett, hogy azt mondják, „bocs, tévedtem, igyekszem nem megismételni", támadásba mennek át, és elkezdik azt firtatni, hogy ki és milyen jogon kéri ezt rajtuk számon. Hogy van-e joga annak a valakinek foglalkozni ezzel.

Ez előfordul akkor is, mikor járókelőként megszólítod az előtted menőt, mert eldobott egy szemetet, vagy biciklisként jelzed az autósnak, hogy a biciklisávon áll, de akkor is, mikor újságíróként lefotózol közterületen valamit, amit valaki titkolni akar, vagy helyi rendőrként jelzed valakinek, hogy rossz helyre parkolt. Úgy néznek rád, mintha levegő lennél, és erőből be akarják bizonyítani, hogy nekik van joguk bármire, neked pedig nincs semmire.

Amíg ez a mentalitás jelen lesz, és nem azt nézzük, hogy a helyi rendőrnek igaza van-e, mikor megszólít, hanem azt, hogy van-e joga ezt megtenni, addig nekünk sem lesz jobb. A feszültség csak nő, és olyankor robban ki, mikor épp valaki haza akar menni az utcájába.

Borbély István valószínűleg nem csak azt kapta, ami neki járt, hanem azt is, ami felgyűlt abban a rendőrben az elmúlt időszakban a polgárokkal való kölcsönhatás következtében. Nyilvánvaló, hogy ennek nem így kellene működnie, de a rendőr is emberből van, és mind emberből vagyunk. Ha egész nap kapjuk a pofonokat, könnyen lehet, hogy mikor visszaadunk egy-egy pofont, akkor az erősebb, mint az, amire épp reagálunk, mert ott van bennünk az egész nap alatt összegyűlt sok kicsi. A legtöbben így működünk.

Amíg nem vagyunk képesek a helyi rendőrt emberszámba venni, ha nem is rendőrszámba, nem várhatjuk el, hogy ő is emberszámba vegyen minket.

A tisztelet úgy működik csak, ha kölcsönös

Ahhoz, hogy a helyi rendőrség végezni tudja a feladatát, ahhoz arra is szükség van, hogy mi rendőrnek tekintsük őket. Mert ha mi sem viselkedünk velük úgy, akkor mit várunk el azoktól, akiktől a rendőrök meg kellene, hogy védjenek minket.

Ennél jobbat nem tudok jelenleg. Próbáljuk szeretni őket és próbáljuk úgy érezni, hogy a mieink! Ha mi megtettünk mindent, s ők még mindig el vannak szállva maguktól, akkor jövő ilyenkor szóljatok, és kitalálunk valamit. Mert annak tényleg semmi értelme, hogy egy olyan helyi rendőrségünk legyen, ami nem a mienk.

Bocs, ha túllelkiztem picit, de féltem csak úgy belehajítani az internetbe, mert az csak fokozta volna a feszültséget. Ahhoz pedig, hogy a helyi rendőrség megszületése egy sikersztori legyen hosszútávon, mindnyájunk érdekében, pont ezt a feszültséget, ezt az ellentétet kellene csökkenteni, ehhez pedig mindkét fél partner kellene, hogy legyen. Hajrá!



13 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2018-05-24 12:19:17
Maradjunk annyiban hogy az udvarhelyiek nagy szazaleka bunko paraszt. Van egy reteg aki a helyi renodoroktol kiutest kap, mert megszokta hogy eddig mindent lehetett a varosban. Most kezd kualakulni egy rend egy normalis eletforma persze hogynem tetszik ez az ontorvenyu mellvero vaganyoknak. Tapasztalatbol mondom h van amit tanulni hogy mikent viselkedjunk a rendorokkel es ne az legyen az autos 1. Mondata hogy de ehhez a helyi rendornek nincs joga.....ez egy fos duma. Ha hibaztal akkor johet tolem a tibei serpa is mery a buntetest megerdemled. Ocska szar gyava duma azzal jonni h kinek mekkora a hataskore...ezt kene felfogja a szoborhelyi lakosok buta fele.
avatar
taylor
2018-05-24 14:02:31
re:
"Maradjunk annyiban hogy az udvarhelyiek nagy szazaleka bunko paraszt" :) .... maradjunk annyiban hogy a helyi rendőrök nagy százaléka meg udvarhelyi :)
avatar
jutacs
2018-05-24 18:57:49
Még a legutolsó országokban is,hogy valaki rendőr lehessen,azaz emberek feletti hatalmat kapjon a kezéhez, ahhoz sokoldalú , többéves képzésen, megfelelősségéről sikeres vizsgát téve juthat el.
Emberekkel bánni nem ugyanakkora képzés után lesz alkalmas valaki, mint a disznópásztor,akire néhány hét után már rá lehet bízni a disznócsordát.
Mi alapján lettek kiválogatva ezek a rendőrnek nevezett vagány csávók?
Szerintem az alapján,hogy jól tudjanak verekedni.
Melyik rendőrképző iskolában végezték tanulmányaikat, kik voltak a tanáraik?
Milyen tantárgyaik voltak? MInden jel szerint még mezőőrnek sem felelnek meg, nemhogy a város polgárait zaklassák. Így lettek összecsődítve:
-Sanyi, tudom, hogy utálsz dolgozni, nem szereted, ha parancsolnak, jól bunyózol.
Nem akarsz egy olyan állást , ahol nem kell dolgozni, egész nap a városban csavaroghatsz, dőlnek a csajok, jó a fizetés, néha lecsapsz egy-két részeget, annyit ihatsz potyára, amennyit bírsz, mindenki a haverod lesz?
avatar
hahaha
2018-05-24 19:39:11
re:
Jutacsnak.
Látom szegény érzékeny lelked megsértették, mert felálltál a járdára mint egy paraszt vagy ilyesmi. Elmondom neked tapasztalatból, hogy képzés ide vagy oda de értelmesebbek és normálisabbak mint sok állami agyonképzett és iskolázott kolléga. Ezzel a disznópásztoros dumával magadat jellemzed és azt , hogy mekkora frusztrált ember vagy aki egyben gyáva is. Ha nekünk fáj az , hogy rendet akarnak bevezetni akkor le kell cserélni a VW, Audi, BMW autókat Lada, Volga és egyéb keleti autókra, mert attól nem leszünk európaiabbak ha menő kocsikkal járunk, de tahó műveletlenül viselkedünk.
avatar
Egy a sokból
2018-05-25 04:31:16
"Egy állami rendőr, aki ott irányította a forgalmat, (...) De ha az utca másik oldalán hajt be, akkor haza tud menni."
"A helyszínen szolgálatot teljesítő helyi rendőrnek parancsa volt, hogy senkit ne engedjen be az utcába."

Vélhetően a két intézmény között nem működött valami fényesen a kommunikáció...és valahogy ilyen esetben én is arra hajlanék, hogy az állami rendőr utasítása übereli a helyi rendőrét.

Amennyiben a helyszínen szolgálatot teljesítő állami rendőr végezte a tulajdonképpeni munkát a helyi rendőrség székhelyén (), van egy kis "legyen akció vazze" íze a dolognak.

A Hargita Népe 2017 febr. 13-i számában megjelent interjúban elhangzott: "Nagyjából 85 százalékban kamerafelvétel készül a helyi rendőrök akcióiról, panasz esetén azonnal bekérem a felvételeket, és gyakran még a panaszosok jelenlétében elemezzük a történteket – ismertette az igazgató." Gondolom most a maradék 15 százalék esete állt fenn.
avatar
döbrögi
2018-05-25 12:13:02
Hivatalos személyt nem tegezel, legyen az helyi rendőrtől államelnökig bárki. Az, hogy az apját tegezed vagy magázod, teljesen irreleváns. Nem hiszem, hogy a helyi rendőr csak úgy poénból nekiáll kekeckedni. Szerintem nekiálltál hőbörögni, mint egy igazi udvarhelyi, oszt most itt sápítozol. Iratok nélkül vezettél autót, hogy milyen távolságra voltál az adott pillanatban az otthon lévő iratoktól megintcsak irreleváns. Nem volt nálad irat és még te kiabálsz a rendőrnek?
Legközelebb talán megadod a tiszteletet és akkor nem kell sírni az UHnál.
avatar
nagyrobert
2018-05-25 12:16:36
Tisztelettel..szerény véleményem szerint ezt történhetett,,,Az első útelterelésnél kedves barátunk igencsak felháborodhatott és miközben igyekezett a másik lehetőséghez felturbozhatta magát ismerve és hozzátéve hogy nekem is volt egy kellemetlen megismerkedésem az úrral,,szoval mire odaérhetett már előjöhetett belölle a férfiasság és a büszkeség és akkor jött hogy ez megmutassa hogy vele csak ugy nem lehet irányitgatni...Iskola ide vagy oda lehet kioktatni minden rendfentartó egységet és szapulni de mindenkinek a türelme véges,,gondolom elszakadhatott a hely rendőr nek is és megelégelte...rossz hogy mindig egy oldalról közelittünk és akkor jajj szegény Udvarhelyi lakossal mit tettek,,vannak tulkapások persze de az orvosnak se pofázunk ha a korházban vagyunk bármennyire arogáns,,szóval ha megadta volna a tiszteletet ez nem történt volna meg,,senki se szereti ha semmibe veszik munkáját,,valahol mindenki ember..Az a baj túl sokra tartjuk néhányan magunkat,,,Szé napot és békét.
avatar
taylor
2018-05-25 13:32:33
re:
"Hivatalos személyt nem tegezel" .......... van az ember és van a hivatalos ember :)
avatar
jutacs
2018-05-25 13:59:47
Ezek annyit tudnak a rendőri szakmáról, mint az igazi rendőr felesége vagy kisfia.
Ki, minek nem mestere, az hóhéra. Ezeket az tiszteli, aki tőlük is kutyaütőbb.
A ruha tisztelete nem nemesíti a belebújt ürüléket.
avatar
döbrögi
2018-05-25 16:40:47
re:
avatar
jutacs
Ezek annyit tudnak a rendőri szakmáról, mint az igazi rendőr felesége vagy kisfia.
Ki, minek nem mestere, az hóhéra. Ezeket az tiszteli, aki tőlük is kutyaütőbb.
A ruha tisztelete nem nemesíti a belebújt ürüléket.


Erről beszélek. Ilyenek vagytok ti! Leszarozzátök őket oszt sírtok amikor a fagyi visszanyal. Őket lehet ürüléknek nevezni, de a csöves az már olyan durva sértés? Gondolkozz el, hogy ki az ürülék itt! Aki dolgozik, parancsot teljesít, a rendet és a emberek biztonságát próbálja védeni? Vagy az aki őket mocskolja?
avatar
jutacs
2018-05-25 19:04:22
Ezek ugyanolyan szakemberek,mint régen a kollektívelnökök, brigádosok, párttitkárok fiai, leányai, akiket semmilyen felsőoktatási intézménybe nem vettek fel, mert a sokadik felvételin sem feleltek meg, így apuka beszúrta őket az ismerős igazgató segítségével egy liter pálinkáért helyettesítő tanárnak, nevelőnek egy iskolába, teljes pedagógiai, módszertani, pszichológiai, jogi képzés nélkül, hogy gyakoroljanak a gyerekeken, hiszen a gyerekek úgyis hülyék, nem ismerik a jogaikat, néhány pofon után tisztelni fogják a tanár elvtársat, elvtársnőt, a selejtért pedig soha nem kell fizetni.
Lehet, hogy 1-2 utólag beválik , képzi magát, de az ilyen botcsinálta verőgépekből elhivatott rendőr sose lesz.
Csak udvarhelyi vagány csávó.
avatar
kisssanya
2018-05-25 20:54:43
re:
avatar
jutacs
Ezek ugyanolyan szakemberek,mint régen a kollektívelnökök, brigádosok, párttitkárok fiai, leányai, akiket semmilyen felsőoktatási intézménybe nem vettek fel, mert a sokadik felvételin sem feleltek meg, így apuka beszúrta őket az ismerős igazgató segítségével egy liter pálinkáért helyettesítő tanárnak, nevelőnek egy iskolába, teljes pedagógiai, módszertani, pszichológiai, jogi képzés nélkül, hogy gyakoroljanak a gyerekeken, hiszen a gyerekek úgyis hülyék, nem ismerik a jogaikat, néhány pofon után tisztelni fogják a tanár elvtársat, elvtársnőt, a selejtért pedig soha nem kell fizetni.
Lehet, hogy 1-2 utólag beválik , képzi magát, de az ilyen botcsinálta verőgépekből elhivatott rendőr sose lesz.
Csak udvarhelyi vagány csávó.
avatar
kisssanya
2018-05-25 20:58:03
Az a baj,hogy Tük ottan lassanként pont olyan hülyék lettetek mint münk itten a nagyfaluban. Nagy kár ezért.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."