A tövig duda rajtad sem segít

Nagy a szokás hatalma és még keményfejűek is vagyunk. Közlekedünk, de nem vezetünk. Nézünk, de nem látunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

tovigduda2809
tovigduda2809
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. szeptember 28., 15:14
7 hozzászólás. 

Hétfő óta mindenki az új forgalmat szajkózza. Van, aki szidja, és van, aki már megbékélt. A témát több ízben is kiveséztük, de még maradt pár érdekesség.

A hibát nem az összekuszált forgalomban kell keresni, inkább bennünk, a közlekedőkben. Igen, a megszokás emberei vagyunk, nem figyelünk, csak megyünk a megszokott időben a megszokott nyomvonalunkon. Aztán, ha valaki kimozdít méla fásultságunkból, máris bambulunk ki a fejünkből és hőbörgünk!

tovigduda2809

Alanyi jogon követeljük a megszokott életünket, a megszokott útvonalunkat. Kérem, ez jár nekem! Itt járok e1 tíz éve mindennap, nehogy már holmi körforgalom vagy egyéb fejlesztés miatt kezdjék újratervezni az én útvonalamat. Még az új GPS-emnek sem tűröm, nemhogy néhány útlezáró, elterelő táblának.

Hazafele tartva nem csak a saját kényszerű megszokottságomon kellett mosolyognom. A rendőrség után letértem, az új főutat követve, majd fordultam volna a Kornis Ferenc utcába, amikor hirtelen gyors helyzetelemzést kellett tartsak.

 

Akkor merre az előre?

A piac felől érkezőknek újabban elsőbbségadást kötelező táblát tettek a Kornis és Vásártér utca találkozásához. Ez az én figyelmemet is elkerülte, de ez nem lett volna annyira vészes az adott helyzetben.

tovigduda2809

Jobban izzadt a tenyere annak a hölgynek, aki észrevette a táblát és meg is állt, hogy a mi sorunk elmehessen. Ellenben került az ő sorából néhány olyan figyelmetlen, mint én, aki csak annyit látott, hogy elől egy nő nem megy, hanem engedi el az autókat. Az első kettőt még tolerálták, aztán többen is rákönyököltek a dudára.

Női szereplőm szaporán integet a tábla fele, hátha valaki megérti őt is. De nem. Amikor elhaladok előtte még én is lendítem a kezem köszönésképpen. Aztán felfedezem a háromszögű táblát, és elszégyellem magam.

 

Reggel is voltak hasonló tapasztalataim.

Azok már nem ennyire viccesek. A helyszín a szokásos, csak most visszafele jövök. A Vásártér utcából kanyarodok ki, amikor egy biciklis zavartalanul átvág előttem, a készülő körforgalom fele. Én fékezek, ő elpedálozik.

tovigduda2809

Talán ott dolgozik és késésben van, megesik. De figyelmen kívül hagyta, hogy a főútról letérve nincs elsőbbsége. Hiába, hogy ott örökké mehetett, mert elengedték. Igen, ő is a megszokás rabja, csak nem lenne jó, ha a kétkerekűjét egy másik kerekes járgányra kellene cserélnie.

 

Ne szóljá' be, én mindig itt állok meg!

Ez még annyira sem vicces tapasztalat, mint az eddigiek. A lezárások miatt megnőtt a Tábor lakótelep forgalma, így ott sem árt a fokozottabb figyelem.

A Függetlenség sugárúton haladtam a Bethlen lakótelep irányába, amikor megint egy érdekességre lettem figyelmes. Az Orbán Balázs iskolával szembeni átjáró előtt, az úton megállva, egy anyuka várja iskolás gyerekét. Ő így szokta meg, őt nem szólította meg ezért még senki. Mi sem.

tovigduda2809

Nem hiszem, hogy felmérte a helyzetet, hogy ezzel mennyire akadályozza forgalmat, gátolva másokat, ráadásul egy iskola előtt, az átjáró körül teremt balesetveszélyes helyzetet.

Mivel nem érti a dolgok súlyosságát, figyelmeztetésünkkel valószínűleg megbántanánk. És az eredmény változatlan maradna.

S különben is, nincs dolgunk? Mit kell mással foglalkozni?


címkék: kozlekedes forgalom

7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2011-09-28 18:00:36
Valoban erdekesek vagyunk mi emberek. Jo ez a cikk, mert valszeg en se vettem volna eszre azt a tablat :) Ez a baj a kis varosokban, mint itt, h az emberek a megszokas rabbjai :D
avatar
FF
2011-09-28 18:59:04
Nem is a megszokás a gond.. hanem az hogy beismerd ha tényleg tévedtél. Az emberek nem figyelik a táblákat, csak mennek mint a szemellenzős lovak.. mit érdekli őket más.. csak jussanak el a céljukhoz, oszt leszarják. Személyes tapasztalatom.. a tábor negyedben a Horizont felől haladtam a városközpont irányába, ahol ugyébár nekem volt elsőbbségem főút miatt, azonban jött egy ökör fajparaszt az Orbán Balázs felől, akinek stoppja kellett volna lennie.. de ha én nem fékezem be, akkor ugy elütött volna, mint a legyet.. intettem egyet, és még ő anyámpicsázott.. Szerintem a megoldás az lehetne, h a sofőröket 5-6 évenként ujravizsgáztatni, kötelezően, mert sokan elfelejtették, h az első a tábla, és nem a megszokás!!
avatar
persze
2011-09-28 19:42:55
Jo cikk. Teljesen egyetertek.Vezetesi kultura alacsony!
avatar
rbk
2011-09-29 06:19:11
kozlekedes

en a rendorseg hozzaallasat dijjaznam.tegnap este a torvenyszek utcaba fordultunk be kb4-5 auto .elol rendor auto haladt5km/h-val es tette ezta varga patak hdjaig.en elhiszem,hogy lassan telik amunkaido de egy amugy is bedugult varos ban nem hiszem,hogy ok hianyoznak a forgalombol ilyen sebesseggel
avatar
Steve0081
2011-09-29 16:24:40
Teljesen igazat kell adjak neked RBK, én is tapasztaltam,hogy abba a nyugdíjas csiga tempóba jól felgyűjtötték a forgalmat.Lehetne indokolatlan lassú vezetésnek nyilvánítani,az is kihágás,szabálytalanság. Ki kell próbálni,videót készíteni menet közbe, sebesség mutató meg a rendőr autó felvételével,s elküldeni a rendőrség honlapjára,s egy román sajtónak.Szeretik ők az ilyeneket. Egyik alkalommal olyan lassan haladtak,hogy a mankós csiga mellette kapkodó idegbajos volt,bicajjal simán előztem le.
avatar
Isty
2011-09-29 17:17:29
Nem ertelek titeket, en is meglepodtem a piac felol levo haromszogu tablan de mar az elso odaerkezesemkor eszrevettem.

Mit nem lehet azon eszrevenni???? Tenyleg sok a bunko ember udvarhelyen, aalairom...
avatar
weedor
2011-09-30 10:07:16
http://www.chestionareauto.net/teste/test15_02.gif

At kellene ismetelni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."