21. századi forradalmi jelszavak: Víz, Gáz, Villany

Míg régen pártutasításra osztották be a szolgáltatás idejét, addig ma közleményben érkezik a felhívás arról, hogy mikor és hol nem lesz víz, gáz vagy villany.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Jegyzet
Jegyzet
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. október 19., 17:04
1 hozzászólás. 

Javítanak és felújítanak, mégis mindennaposak a szolgáltatás-kiesések. Miben változott a jelenlegi a múlt rendszertől?

Jegyzet

Gazdag emberek lakhatják Székelyudvarhelyt, ha megengedhetik magunknak azt a luxust, hogy melegvíz árán fizessék a csapból kifolyó hideget. Esténként az Urbanának hála, reszkető gyomorral, keresztbetett újakkal és egy kis fohász mormolásával indulunk a fürdőszobába. Hátha lesz melegvíz. Már karikázom azokat a napokat, amikor nem forró, de legalább langyos vízben tusolhatok. A fürdés tényleg ünnepnapszámba megy, ezért a naptáram úgy néz ki, mint egy tinédzser kislányé:

havonta vannak piros betűs ünnepek.

Nem beszélve arról, hogy a 12 órás éjjeli vízszünetet legutóbb egy hétórás áramkiesés követett – visszaköszön és emeli a kalapját a 89 előtti aranykor. Szerencsére abból az időből csak a sorban állás emléke maradt, habár a nagyobbak tudnának mesélni a beosztott adagokról, ami még a melegvízre vagy villanyra is érvényes volt.

Ha éjjel maradunk szárazon, az még nem lenne baj, de nappal a munkához szükséges erőforrást megvonni és ezt egy közleménnyel megoldani, az több mint felháborító. Megértésüket köszönjük – olvasható a felhívások végén, de vajon fordított esetben megvan az együttérzés?

 

Ne fizesd ki, a számlát, máris megkapod a választ.

A gázt is elvették, ahogy a közhely mondja, ilyenkor van igazán gáz. Főzzél ebédet, jön a család délre. Még ha lenne is a tűzhelyen kéklő láng, amitől elkészül az ebéd, akkor nincs víz, amit felforralj, de ha lenne is víz, akkor egy sötét délelőtt nem látnál az orrodig sem, hogy összerakd az ételt – villany sincs. Erről jut eszembe egy másik mondás: ha lenne krumpli, készítenék rakott krumplit, ha lenne tojás.

Mi van akkor, ha a csillagok és a szolgáltatók együttállása egy olyan kiesés-kombót eredményez, ami az ember, de még az asszony agyában is kiüti a biztosítékot, na akkor lesz igazán áramszünet.

Egyébként is a mindenkori fogyasztót kellene, hogy érdekelje, hogy miért nincs víz, gáz, avagy villany? Egy szolgáltatást igényel, amiért fizet, de nem azért perkál, mert nincs. A számlán sohasem tüntetik fel a szolgáltatás szüneteltetése miatti kártérítés összegét. Visszafele ez nem nagyon működik.

Ha ne adj isten, megválnál a valamelyik egyeduralkodó adta kiváltságodtól (az áram és a víz dolgát nehezen lehetne megoldani, a gázt még úgy, ahogy lehetne pótolni), akkor pokollá teszik az életed a kikapcsolási, leválási procedúrával, nem beszélve a horribilis összegekről, amit ilyenkor ki kell csengetni.

Nagyok az igények? 2011-et írunk, amikor Európai Uniós normákkal dobálózunk, de egy egyszerű, a mindennapi élethez szükséges feltételt nem tudunk folytonosan megteremteni, biztosítani.

A 18. század végén a felvilágosodásért küzdöttek, a 21. században a megvilágosodásért kellene. A Szabadság, Egyenlőség, Testvériség mára már nem menő, nagy szavak helyett legyenek inkább egyszerű, sokkal helytállóbb követelések, amelyeket a forradalmi lobogóra tűzünk. Az aktuális jelszavak: Víz, Gáz, Villany.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jltorrente
2011-10-19 18:54:23
a 21. szazadban nem fog mindenkinek viz gaz es villany jutni (sokan vagyunk es egyre kevesebb eroforrasbol gazdalkodunk), az a 20. szazad vegenek slagere volt. 10 ev mulva visszasirjuk azt a hianyos szolgaltatast ami most van!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."