Mint malac a jégen

Többéves kihagyás után és többszöri unszolásra újra a lábamra húztam a korcsolyát. Nem tudtam még mivel próbálkozom.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

korcsolya0112
korcsolya0112
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. január 12., 10:05
4 hozzászólás. 

Népszerű a korcsolya Székelyudvarhelyen – állapítottam meg a strand bejáratához érve, hiszen, aki autóval próbálta megközelíteni a pályát, annak biza fel kellett kötnie a gatyát. Volt olyan nap is, amikor a fahídig tartott a parkoló kocsik sora.

korcsolya0112

Fotó: Csedő Attila

A bejáratnál a fogadtatás is rideg, de talán a hideg teszi. Kiszól a jegyszedő bácsi, hogy a következőt. Unja szegény, hiszen sok a dolga, sok a vendég – igaz, ennek örvendeni kellene, nem duzzogva pénzt kérni és jegyet adni. Nem szegi ez a kedvem, alig várom, hogy jégre tegyem a lábam.

Irány az öltöző, ahol amolyan menedékházi hangulat uralkodik: a forralt bor illata lengi be a helyet, mindenki a kabátját veszi, a korcsolyáját igazítja, és akinek nincs pír az arcán, az a kezdők lelkesedésével lép ki az ajtón. Akik már kissé fáradtan, de annál boldogabban térnek be az öltöző-kölcsönző-borozó egyterébe, azoknak elégedettség látszik az arcukon.

Korcsolyát 8 lejért lehet bérelni, de érdemes nyitásra, azaz öt órára ott lenni, hogy megfelelő méretet kapjunk. Le a téli cipőt, fel a korcsolyát. Egy kis igazítás, fűzőszorítás, csategyengetés és irány a pálya.

Hosszú, egyenes pallón jutok el a fényes jégre, a gumiszőnyegen egyensúlyozva elgondolkodhatok, főleg, hogy több éve nem járt a lábamon a csúszós alkalmatosság, hogy biza nem is olyan egyszerű ez az egész, mint azt a tévé előtt ülve konstatáltam.

Bár úgy indulok, mint egy piruettre készülő jégtáncos, mire a jégre érek, már megelégszem azzal, ha nem esek el.

Mint mindenben, ebben is az első lépések a legnehezebbek, de a korcsolyázás is olyan, mint a biciklizés: nem lehet elfelejteni. Némi botladozás után eszembe is jut, hogy mit, hogyan kell csinálni, és róvom a köröket a nagy zsúfoltságban. Az emberek közti bójázásnak meg a gyorsulásnak is megvan a hangulata, a megállás viszont gondot jelent. Szerencsémre van palánk.

korcsolya0112

És, hogy mennyire romantikus a páros korcsolyázás? Nem tudni, hogy olyan-e mint a filmeken, de érdemes kedvesünk kezét fogva siklani: legalább lesz, aki kifogjon, ha eltaknyolunk. Vagy esünk mindketten, és az máris páros program.

Hangulatban nincs hiány – mindenki nevet vagy legalább mosolyog, a fiatalabbak pedig itt is csajoznak: elcsenik a lányok sapkáját, majd elégedetten jégtáncolnak tovább. Már aki ennyire szakavatott.

Én kevésbé – nem elég, hogy az egyensúlyérzékemmel gond van, a kisgyerekek is csak úgy elsuhannak mellettem. Vannak igazán profik is, mintha a jégen születtek volna: az sem jelent nekik akadályt, ha valaki elvágja magát előttük – könnyed mozdulattal ugranak át a fekvő embereken.

Irigylésre méltó a tudásuk, de ezt nem mindenki nyeli le ilyen könnyen: van, aki integet, mutogat nekik, majd rájön, hogy hiába, mert amilyen gyorsan mellé csúsztak, olyan gyorsan el is hagyják a malacként jégre lépő amatőrt.

Ahogy engem is.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
fa
2012-01-12 10:21:20
Korcsolyát 8 lejért lehet bérelni, de érdemes nyitásra, azaz öt órára ott lenni!

Ennyi az egész ami lényeges ebben a cikkben:)

Amúgy, jó kis élménybeszámoló! :)
avatar
lofej
2012-01-12 11:26:18
Nekem is megvan az első élményem, mivel még életemben nem járt lábamon korcsolya persze hogy bénáztam..s az ilyen 15 éves vékony 'vagány' gyerekek bandába verődve akik ahogy írtad mintha már oda születtek volna, kekeckedtek mert látták *hopp egy kezdő, milyen vicces lenne ha oda verné magát még többször, ne hagyjuk neki hogy nyugodtan élvezze* az nem is érdekelt hogy röhögnek, de ha már szándékosan közel jönnek hozzád meg befarolnak eléd az már a viccesen túl van, persze külön külön meg fülüket farkukat behúzzák ha le állsz beszélgetni velük.. talán nem beszélgetnem kellett volna előbb.
avatar
Fles
2012-01-12 13:09:24
Igy van
Nem rosz a cikk.
Az oreg ur a bejaratnal es a segitoje mindig morcos hangulatuak.Sott neha megszolitanak nevetseges dolgokert...
Amugy egesz komunizmust idezo hangulat uralkodik a bejaratnal es az oltozobe.
avatar
Running W
2012-01-15 10:54:30
Hat igen, a szemuveges "uriember" kisse emlekeztet a komunista korszakra (a modoraval es a hozzaallasaval),lehet hogy nosztalgia szandekkal hagytak ott az idosebbek kedvejert :evil: De azert a tavalyhoz kepest mar sokat alakult ugyanis a "haddlam kellene a kapu fele korcsolyazni" felkero mondatát a "megkerem korcsolyazzanak a kijarta fele" - valtotta fel B)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."