Az élhető város: biztonságosabbak lettek a kémények

Utoljára négy évvel ezelőtt volt halálos szén-monoxidmérgezés Székelyudvarhelyen. Kéménysepréssel, gáz-ellenőrzéssel javult a helyzet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Udvarhelyi kémények
Udvarhelyi kémények
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. február 17., 10:26
0 hozzászólás. 

Egy kémény sokféle szempontból lehet veszélyes – a néhány évvel ezelőtt bekövetkezett halálos vagy súlyos kimenetelű szén-monoxidmérgezések nagyrészt az eltömődött, régi kémények miatt következtek be.

itthon_kozelet/kemenyek0217

Fotók: Kakasy Botond

Bár a nagy hó nem tudja eltömni a kéményt, tömege letörheti az olyanokat, amelyek régiek vagy nem megfelelően voltak építve. Belegondolni is rossz, hogy mi van olyankor, amikor egy ilyen csomag egy gyalogosra rázúdul.

Szerencsére nálunk ez nem jellemző – az viszont a szakember szerint egyre inkább, hogy szén-monoxid- és gázérzékelőket szereltetnek az emberek a házaikba. 300 lejtől kezdődően már lehet ilyen riasztót vásárolni több udvarhelyi üzletben is – amennyiben a berendezés szivárgó gázt vagy szén-monoxidot érzékelt, azonnal jelez.

 

Csalók helyett igazi kéményseprők

Portálunknak ifj. Orosz Lajos, az egyik, kéménysepréssel és -szereléssel foglalkozó udvarhelyi cég vezetője elmondta, hogy az utóbbi években a gázszolgáltató által rendszeresített ellenőrzések nagymértékben hozzájárultak a mérgezések megelőzéséhez. A törvények szerint néhány éve például csak úgy lehet termopan ablakkal és kazánnal rendelkező házat építeni, ha a tulajdonos gázérzékelőt, riasztót is szereltet lakásába.

itthon_kozelet/kemenyek0217

A kéményseprést, tisztítást azonban félévente el kell végeztetni, Udvarhelyen két cég foglalkozik ilyen tevékenységgel. Eltűntek a kontár-kéményseprők is, akik néhány éve még rendszeresen csaptak be idős és hiszékeny udvarhelyeiket, rossz minőségű munkát végezve és ezért horribilis árat kérve. Főleg azokat tudták átverni, akik nem tisztíttatták rendszeresen a kéményeiket.

Régebb több baj származott abból, hogy a gázas és a fás kályhák füstje egy kéményen át távozott – ez annak volt köszönhető, hogy a kilencvenes évek elején sok magánházhoz beköttették a gázt, de a fáskályha is megmaradt – ilyenből is származott baj, mert a két égéstermék nem egy fajsúlyú, s az egyik visszakerült a belső térbe.

Egyes régi csempekályhák repedései is veszélyesek voltak, de időközben ezek felszámolódtak vagy átalakítódtak, Orosz becslése szerint a városban a csempekályhák 90%-a biztonságos, vagy érzékelő van a lakásban.

 

Nem mindegy mitől melegedünk

A kémények viszont lángra kaphatnak – a túlhevült kémény még nem okozhat tüzet, viszont a benne lerakódott korom, illetve szurok meggyulladhat. Ilyen eset néhány napja is történt a városban, mondta Orosz, de azt nem árulta el, hogy hol.

itthon_kozelet/kemenyek0217

A kéményekben abból is lehet lerakódás, hogy nem mindenki engedheti meg magának a több éves, száraz bükkfával való tüzelést – sok helyen mindennel tüzelnek, ami ég, s a nem megfelelő használat miatt bekormosodik a kémény. Szerencsére az sem jellemző már, hogy a fedetlen kéményből kijön a szikra és lángra lobbantja a tetőzetet: a legtöbb kémény ún. szikraoldóval, vagyis fedővel van ellátva, ami megakadályozza ezt.

Ha végigmegyünk egy magánházakkal tele utcán, láthatjuk, hogy ma már nemcsak klasszikus, téglából készült kémények sorakoznak, hanem fémből készült kémények is – amennyiben megfelelő anyagból készült és szakszerűen van felszerelve, egy ilyen kémény olcsóbb és biztonságosabb is.

Ám a rendszeres tisztítást ez sem úszhatja meg: egy város attól is élhetőbb, hogyha épületeinek tulajdonosai – vigyázva maguk és családjuk épségére – gondoskodnak kéményük, kályhájuk biztonságáról is.

 

Négy éve nem volt halálos eset

Ócfalván 2006-ban történt tragédia, akkor egy fiatal pár halt meg szintén gázmérgezésben, azelőtt egy évvel pedig szintén a városban egy nő halt meg ilyen mérgezésben.

2007-ben egy idős férfi hunyt el a szén-monoxid miatt, négy évvel ezelőtt, 2008 januárjában pedig két hölgy halt meg Székelyudvarhelyen gázmérgezés következtében. Városunkban azóta szerencsére nem történt hasonló eset.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."