A köcsög kicsifőnök egy napja

Lop, mint a szarka. Röhög, mint a fakutya. A nevét csak nehezen tudja leírni, ha a rendőrségen „deklarációt" vernek ki belőle.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

velemeny
velemeny
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. február 29., 13:15
1 hozzászólás. 

Portyázni délelőtt indul, harmadmagával, reggel kialvatlanul ébredt és egyetlen keserű plikkes nesszkávét emészt az összeszűkült gyomra. Segédek nélkül nem igazi szarka a szarka, így bippel két számot s máris ott is van a blokk előtt a két kisharcos: szaktanulók, sitten nem, csak pofán verve voltak eddig.

velemeny

Tudják, hogy hová kell menni, melyik lakótelepi üzletben akad bőségesen csórnivaló, s nem mellékesen azt is, hogy melyikben dolgozik az az új, fiatal, tapasztalatlan, kétgyerekes elárusítónő – néhány száz lejes fizetésért, félénken, izzadva az idegességtől, amikor meglátja őket.

 

Jaj, istenem, megint jönnek...!

– sóhajt fel a pult mögött, amikor barátaink belépnek a kisüzletbe. Hárman, párban, közömbös, pattanásos arccal, „vásárlási szándékkal". A félénk elárusítónő már fogát csikorgatja a dühtől, amikor Kicsifőnök, a trió szellemi atyja odalép a pulthoz, és egy világittós kúcstartót szeretne megnézni. Leveteti, piszkálgatja, nyomogatja, majd kér egy elemlámpát, azt kezdi matatni. „Tiszta ótómata" – mondja vigyorogva a hölgynek.

Ezalatt társa – nevezzük Élelmeskének – akcióba lendül, kicsi malacszemei villámgyorsan körbejárnak az üzletben, s másodpercek alatt beazonosítja a célpontot: női parfüm, százhuszonöt lejért. Régi lejben egymillió kétszázötvenezer lenne, Kicsifőnök a nagyobb tételeket még így számolja, de megbarátkoztak már az új lejjel, amit néha RON-nak becéznek, mint valami nagystílűek.

Szeretik, mint éhes ló a friss sarjút, s arra vágynak, hogy minél több legyen belőle. Igen, munka nélkül, hisz sem Kicsifőnök, sem Élelmes, sem pedig a kisbolt ajtaja előtt pózoló társuk (az egyszerűség kedvéért: Mr. Alibi, aki mindig kipofázza magát mindenből, tudniillik ő ott sem volt, amikor történt...) soha nem dolgoztak. Talán egyszer megpróbálták, de elhajtották őket a francba, mert két gyufaszálat is nehezen tettek keresztbe.

Szóval duma a pultnál, elemlámpa vissza, ezalatt parfüm a zsebbe, mehetünk. Odakint megszagolják a kőlnit, vihognak, majd diadalittasan be a játékgépekhez, odajön az a fazon, aki komolyabb haszonnal ad túl a dolgon, csicskáék pedig beérik a töredékkel. Kicsifőnök délután a gép előtt ül egy letöltött akciófilmmel,

szotyizás zizegős tréningnadrágban,

piaci gumislápban. Belenéz a Reality TV-be is: a biztonsági kamera által rögzített felvételeken röhög – amerikai bolti szarka alibi nélkül, irgalmatlanul elkapják a rendőrök in flagranti, leverik a földre, bilincs, rángatózás. Kicsifőnökék eddig mindig, de mindig megúszták, még a nagyobb áruházakban is, ahonnan szintén lehet lopni.

A kisüzletből eddig csupán egyszer kellett futniuk, mert balszerencséjükre betoppant a tulajdonos, de Élelmeske halként csúszott ki a kezei közül. Később meg kipofázták magukat a rendőrnek, a szektorista bizonyíték hiányában semmit nem tudott tenni, pedig ő is tisztában volt vele, hogy elvetemült gazembercsírákkal van dolga. Köti a törvény a kezét, Kicsifőnökék meg az ebet a karóhoz, hogy ők nem, nem, soha, dehogy, „há' ott se vótunk", hiszen ők dolgoznak, minden a legnagyobb rendben.

 

Egyszer megjárja, de nagyon

A tulaj is egyre idegesebb, alkalmazottját sajnálja, nem üti le fizetéséből a parfüm árát. Tervezi, hogy egyszer csapdába csalja a szarkatriót és úgy elintézteti őket két-három rokonnal, markos legénnyel, hogy nem lesz, aki a kórházi kezelésüket kifizesse... Csak nehogy a végén neki kelljen bocsánatot kérnie tőlük, rezgő gatyával. Amilyen világot élünk.

Estefele kiülnek a lépcsőre, szotyi, tréningnadrág, potyázott cigi, nagyduma, beszólogatás a nőknek és a kisiskolásoknak, „eladó" mobilt hoz a lakótelepi kiscsicska, akire szinte rávertek múltkor egy autófeltörést. Megúszta. Irigyelnivaló, igazi sikeremberek ők a javából.

Egyik aranyosabb, mint a másik. Köztünk járnak, noha nem itt lenne a helyük, hanem ott, ahol az őrölt babkávé a valuta, illetve a givecs és az árpakása a napi menü. Addig jár a korsó a kútra, mígnem, s egyszer talán mégis koppan a seggük a körletpadlón, s Kicsifőnök már nem lesz főnök a bandában, hanem nyúzott képű, félénk fetica a recsiseknél a sarokban.

Ezt reméli tiszta szívből és dühből a kétgyerekes elárusítónő, akinek egyébként ne próbálják bemagyarázni, hogy igazságos ez a kurva világ.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
SZALMAPITYOKA
2012-02-29 18:03:55
a köcsög
hát ez jó, rég nem olvastam ilyen kedvemre való újságcikket.humoros, jópofa és sajnos, de kutyakeményen igaz.kösz.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."