Az élhető város: ahol helyrejönnek a sérült vadak

Elütnek előtted egy kutyát, mit csinálsz? Elütsz egy őzet, mit csinálsz? Találsz egy sérült baglyot, mit csinálsz? Van tippünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Dr. Köbölkuti Lóránd Béla
Dr. Köbölkuti Lóránd Béla
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 16., 11:10
2 hozzászólás. 

Éppen baglyot etet nyúlszőrrel „dúsított" csirkemájjal. Dr. Köbölkuti Lóránd Béla állatorvos azonban nemcsak vadmadarak megmentésével foglalkozik, hanem bármilyen más sérült vadállat ápolásával, ellátásával.

itthon_Kobolkuti_Lorand

Fotó: Kakasy Botond

A marosvásárhelyi születésű Lóránd Kolozsváron végezte az állatorvosi egyetemet 2003-ban, utána pedig néhány évet tanársegédként dolgozott az egyetemen. Ott vadállatokkal, hüllőkkel és egzotikus állatokkal foglalkozott, s már akkor elkezdett sérült vadállatokat gyógyítani.

Néhány éve került Udvarhelyre, ahol folytatta tevékenységét. Mint mondja, érdekes, hogy Kolozsváron általában a kirándulók (és főleg nők) hoztak sérült állatokat hozzá, itt viszont vadászok, erdészek hoznak be talált állatot. Udvarhelyen egy szárnyon lőtt békászó sas meggyógyítását tartja a legnagyobb eredményének. De „fordult meg nála" sündisznó, őz és mocsári teknős is.

 

Amputálni kellett az őz lábát

Lóránd Állatorvosok a Vadállatokért néven nemrég szervezetet hozott létre két kollégájával, s azt tervezik, hogy egy olyan országos hálózatot építenek ki, amihez lehet majd fordulni, hogyha valaki sérült vadállatot talál.

Az ottjártunkkor táplált macskabagoly meglehetősen leromlott állapotban van: feje félreáll, lábát lövés érte: „nem biztos, hogy megmarad" – mondja Köbölkuti doktor, miközben a csirkeamájdarabot próbálja csipesszel a bagoly csőrébe juttatni. Rajta kívül még egy bagoly, valamint egy egerészölyv van nála, mindkettőt kirándulók találták a környéken.

itthon_Kobolkuti_Lorand

Múlt szombaton történt egy olyan eset, ami példamutató lehet – az esti órákban Kőhalom környékén egy őz ugrott egy gépkocsi elé, s az autós nem tudta elkerülni az ütközést. Ám a fiatalember a sérült őzet Székelyudvarhelyre szállította, s Lóránd, valamint egy kollégája még szombaton éjszaka megműtötték az állatot és megmentették az életét.

Bár egyik, szétroncsolódott mellső lábát amputálni kellett, az őz túlélte a traumát és állatkertben vagy rezervátumban teljes életet tud élni. Visszavadítani már nem lehet, mert hiányzó lába miatt gyakorlatilag azonnal a ragadozók prédája lenne. De talán az autóvezető fiatalember példája kellene a legragadósabb legyen: nem agyonverte az állatot és családjával együtt megette, hanem megmentette az életét.

 

„Minden vadállat agresszív"

- mondja Köbölkuti dr., ismerve a vadak tulajdonságait, de ő mégis a vadállatok iránti szeretetből végzi ezt a gyakorlatilag önkéntes munkát, hiszen ennek semmi anyagi vonzata nincs. Ha csak az őz esetét vesszük, a felhasznált eszközök, varrócérna, idő és energia nem térül meg. Az elégtétel sokszor csak az, hogy egészséges, újra életképes állat válik a sérültből.

Mint mondja, itt, Romániában van a legsűrűbb, legértékesebb vadpopuláció Európában, de senki nem foglalkozik ezeknek az állatoknak az egészségével. Ő ezt felvállalta és ha valaki kirándulás közben bármilyen sérült vadállatot talál, bátran hívja a 0744-597674-es telefonszámot: az állat ugyanis megmenekülhet, újra életképes lehet.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zoltransil
2012-03-16 15:20:49
Jo erot egeszseget kivanok munkajahoz meg sok ilyen ember kellene Udvarhelyre. Sake
avatar
vogul
2012-03-19 12:33:36
Nem hittem volna, hogy ilyen nagyszerű emberek is vannak manapság ...
Őszinte gratulációm!
U.I. A Honor vadhúsfeldolgozó támogathatná az Ön tevékenységét!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."