Szleng Café - mini-pince

Van néhány pincehelyiségben berendezett kocsma illetve kávézó is városunkban. Ezek közül elsőként a Szlenget vettük górcső alá.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Zujge01

Less be a Zújgébe!

Pénteken megnyílt, hétfőn megnéztük, vannak-e ott...
FelsoG01

Bekukkantottunk a Felső Gébe

Megmutatjuk neked is, hogy mit találtunk.
gcafeszomoru

Az életünket hordták ki az ajtón

A G. Café „otthontalanul" maradt törzsvendégei...

Szleng
Szleng
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2009. november 18., 10:37
1 hozzászólás. 


Gondolom senki sem vitatkozik azzal, hogy a Szleng nem annyira ismert hely a városban, mint mondjuk a G. Café. Habár a városlakók azért többnyire tudják miről van szó, úgy gondolom, nem árt körülírni merre is található. Az elhelyezkedése úgymond optimális, ugyanis a környéket lassan kocsmanegyednek lehet nyilvánítani: a Szlenget a Szentimre utca 17. szám alatt (haha) találjuk, a Gondűző étteremmel szembeni zöld kapualjban kell a baloldali ajtón át néhány lépcsőn lejutni a pincébe.

Kis előtér fogad, ahonnan a mellékhelyiségek nyílnak, majd rögtön balra láthatjuk az első termet bárpulttal és két asztallal. A kis ablak alattit általában a személyzet foglalja el, de semmi gond, ugyanis még pontosan három terem maradt, ahol leülhetünk. Ezek vagon-szerűen egymásból nyílnak, a következő a legnagyobb, itt az asztalok összetolásával hamar keríthetünk helyet nagyobb társaságnak is. Sajnos ha már többen is nagyobb társassággal érkeznek – vagy csak egyszerűen megnő a vendégek száma – előbukkan a kávézó talán legnagyobb problémája, méghozzá az, hogy kicsi.

Az amúgy sem túl nagy alapterület mellé még társul egy alacsony mennyezet ami valóságos bezártság-érzetet vált ki az emberből, egyszerűen akkor is szűknek tűnik mikor üres. Aztán ha megtelik emberekkel, akkor valóban szűk is lesz, az asztalok és székek között néhány pohár után már nehézkessé válik a lavírozás. Ha mégis sikerülne, akkor a harmadik teremben kipihenhetjük az esetleges alkoholos kómánkat, ugyanis itt néhány kényelmes bőrfotel várja a vendégeket. Én speciel ki nem állhatom az ilyesmit, ugyanis megnehezíti az asztaltársasággal folytatott kommunikációt, de az tény, hogy a kényelem a tetőfokára hág.

Az utolsó terem amolyan számkivetettnek tűnik (főleg mióta nincs csocsóasztal), ugyanis a bejutás érdekében át kell vágnunk néhány sörös ládán, és el kell haladni a felhalmozott szemeteszsákok mellett. A furcsa elhelyezés és megközelíthetőség miatt ezt eléggé ritkán használják, a másik három helyiség képezi a fontos részeket. Egyébként a bútorzat egyszerű asztal+szék kombó, viszont valahogy feltűnik a kopottság, elhasználtság (ez máshol is ennyire látszik, vagy csak itt?). A hely mérete a nemdohányzóknak lehet probléma, és habár a füstelszívó elég jól teszi a dolgát, azért a cigimentes terem hiányát megsínylik majd a dohányellenesek.

A pincehelyiség miatt ugyebár a szellőztetés sem egy könnyű feladat, ez pedig a nyitás utáni órában érződik, ilyenkor egy eléggé kellemetlen szag fogadhat bennünket, de ez hamar el is tűnik, nem kell emiatt a nap egész szakában aggódnunk.

Térjünk rá a kínálatra. Sok különlegességre ne számítsunk, de azok viszont jók. Az alapfelszerelés Pepsi termékeket jelent az alkoholmentes kategóriában és Heineken (csíki sör, Hargita és társaik) produktumokat a sörök tekintetében. A specialitások közül említésre méltó az Oriental Chai, ami egy tejjel készített tea, és – habár személyesen nem kóstoltam – sokak szerint nagyon finom. Az alkoholos italoknál van néhány rövidital (shot), amik igencsak különlegessé tehetik esténket: ezeket különféle alapanyagokból keverik és amellett, hogy képesek felpezsdíteni, még az ízük sem rossz, így nem csak szeszt érzünk rajtuk.

A vízipipa mostanság kezd elterjedni, de egyelőre elég kevés helyen találkozhatunk vele, így a Szleng ilyen szempontból elöl jár. Többféle ízesítésben is kapható, tíz sör után ingyen jár és kókusz-szén ég rajta, aminek nincs kellemetlen utóíze és tovább is tart. Egyébként ha már sör: tízet kell megigyunk a csíkiból (Ciuc, ha valaki nem értené) és ajándékba kapunk egy söröskorsót.

A személyzet ellen nem lehet kifogásunk, habár egyik sem profi pincér, de nagyon jól végzik a dolgukat. A kiszolgálásnak előnyére válik a terem szűkössége: talán ilyen gyorsan még sehol sem hozták ki az italunkat, mint itt. És nem csak Udvarhelyről beszélek. Amikor ilyen hamar cserélik az ember előtt az üveget, már nem is bánja, hogy kicsi a hely. Egyébként még megemlítendő, hogy kiszolgálni leginkább a személyzet fog, a WiFi az nem nagyon. Többször is próbálkoztunk ezzel, egy ideig gond nélkül működött, volt áramforrás meg minden, de az utóbbi időben nem akar magára találni a vezeték nélküli internet, szóval előbb ellenőrizzük, hogy működik-e, ha szeretnénk használni kávézás közben.

Végül nézzük a mellékhelyiséget. Hát, hát… itt azért lenne amit javítani, méghozzá a szó szoros értelmében. A férfi részlegen egy piszoár lassan már törvényszerűen nem működik és az illatosítás gyakorlatilag nem létezik, így nem ez a legkellemesebb vécé a környéken. Amúgy koszosnak nem koszos, csak ugye az nem minden, egyéb részletekre is illene figyelni.

Nos akkor milyen hely is a Szleng Café? Az elhelyezkedése kiváló, a kiszolgálás úgyszintén. A kínálat nem hatalmas, de megfelelő és a különlegességek nagyon vonzóak. Nem igazán tudtuk kitalálni, hogy milyen hangulatot is akar felvenni a Szleng, ugyanis a berendezésből, a zenéből (jórészt Petőfi Rádió) nem nagyon lehet erre következtetni. Ettől függetlenül alkoholbarátok a shotok miatt bármikor betérhetnek, ha viszünk társaságot akkor jó élmény lesz, napközbeni kávézásra pedig teljesen megfelel a pince.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
cilifusz
2011-12-28 19:44:17
Nem tiltja a torveny ?
A szemelyzet azert szolgalja ki a 18 ev alatti kiskoruakat szeszes itallal mert nem profi pincerek?Hat igen,jol vegzik a dolgukat!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."