Országos » Gazdaság

Akasztják a hóhért: megbüntették az ANAF-ot

Tizenhatezer lejre bírságolta az adatvédelmi hatóság az országos adóhatóságot (ANAF) az adós magánszemélyek listájának közlése miatt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Illusztráció
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. május 26., 10:32
0 hozzászólás. 

Az adatvédelmi hatóság (ANSPDCP) közleménye szerint két törvényszegést állapított meg a „szégyenlista" miatt.

Udvarhelyiek a listán

A listán számos székelyudvarhelyi neve is szerepel, köztük Pui Béláé, akinek a nyilvántartás szerint több mint húszezer lejes adóhátraléka van. Rajta kívül városházi alkalmazottak és a polgármesteri hivatallal szerződésben álló személyek, művészek, pedagógusok, üzletemberek és médiások is vannak a lajstromban, ennél nagyobb összegekkel is.

Tizenegyezer lejes bírságot kell kifizetne az ANAF-nak azért, mert a 2001/677-es adatvédelmi törvény előírásai ellenére nem a saját honlapján, hanem a pénzügyminisztérium internetes oldalán hozta nyilvánosságra a „szégyenlistát".

További ötezer lejes bírsággal sújtották az adóhatóságot azért, mert sem postai úton, sem a honlapján nem értesítette a listán szereplő személyeket arról, hogy a nevüket nyilvánosságra hozza.

Tiltakoznak a listán szereplők

Az adatvédelmi hatóság azért vizsgálódott az ügyben, mert a listán szereplők közül sokan kifogásolták, hogy az ANAF nyilvánosságra hozta a személyi adataikat. Ugyanakkor a lista több szereplője, például Mihály király és a volt államfő lánya, Elena Băsescu is cáfolta, hogy adóhátraléka lenne.

Az ANAF az új adótörvénykönyv rendelkezésének megfelelően hozta nyilvánosságra az adósok listáit. A magánszemélyek lajstromában több mint 187 ezer név szerepel, összadósságuk 3,4 milliárd lej.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."