Országos » Gazdaság

Hitel hitel hátán

A Világbank 300 millió eurót folyósított Romániának a jóváhagyott 1 milliárd eurós készenléti hitel első részleteként. Ezzel még nincs vége.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

kolcson_euro
kolcson_euro
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2009. október 24., 17:14
0 hozzászólás. 


A második részletre 2010 első felében számíthatunk. A kölcsön ellenébe a Világbanknak persze elvárásai is vannak országunk irányába, mégpedig a közigazgatás, a pénzügy valamint a szociális védőháló átszervezését kéri.

Az egymilliárd euró viszont csak egy kis százaléka egy nagyobb pénzügyi segélycsomagnak, amiről tavasszal határoztak a pénzintézetek. A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és más nemzetközi hitelnyújtók év elején összesen 19,95 milliárd eurós készenléti hitelt hagyott jóvá Romániának.

Az IMF eddig már 7 milliárd eurót kölcsönzött számunkra, év végéig ezt várhatóan 1,5 milliárd euróval felpótolja. Az Európai Bizottság megegyezés szerint decemberig összesen 1,5 milliárd euróval segít ki a bajból.

A második Boc kormány összeomlását követően azonban a nemzetközi hitelnyújtóknak kételyei támadtak, miszerint Románia nem lesz képes helytállni a folyósítási feltételeknek. Ezért az IMF és a Világbank néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy képviselőik addig nem jönnek további tárgyalásokra az országba, amíg meg nem alakul az új kormány.

Traian Băsescu államfő befolyására viszont meggondolták magukat: október 28-án Bukarestbe érkezik a küldöttség, amely felméri a terepet, és dönt a készenléti hitel következő részletéről.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."