Sport » Futsal

Mi lesz veled, futsal?

Generációváltás következhet a román teremlabdarúgó válogatottban. Idén tizenöt éve volt az első futsalőrület Udvarhelyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
futsalweekmagyarbosznia

Góllal mutatkozott be a székely játékos a magyar válogatottban (videó)

Két székely játékost hívtak be a magyar...
valogatott

A teremfoci nagyágyúi jönnek Székelyudvarhelyre

A kétszeres világbajnok, illetve hétszeres...
CSC 0183

Teremfoci: Székelyudvarhelyi FK–Temesvári Informatica (ÉLŐ)

Nem tudsz ott lenni a városi sportcsarnokban a teremfoci...

ValadaresSavio
Valadares (11) volt a legjobbja Romániának, rá lehet építeni a következő csapatot. Fotó: frf.ro
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2018. február 06., 15:46
0 hozzászólás. 

Nem tudott továbblépni csoportjából a román futsalválogatott – a sokadjára próbálkozó, idősödő generációnak most már tényleg ez a vége, egyértelmű, hogy fiatalabb teremlabdarúgók kellenek a csapatba. Holott a futsalban nagyon kis nüanszokon múlnak nagy dolgok, mint ahogyan az már a legelső, 15 évvel ezelőtti bajnokságban is megtörtént.

Az is evidens lett mára, hogy a sportág utánpótlásából nem nagyon kerülnek a topcsapatokba ifjúsági játékosok, az FK Székelyudvarhelyt kivéve mind külföldről erősítenek az együttesek – még az újonc Csíkszereda is ezt az utat járja. Egy picit benézünk a háttérbe és vissza is, úgy másfél évtizedre.

Egy generáció vége

19 másodperccel az Ukrajna-Románia találkozó vége előtt az ukrán Shoturma a román csapat üresen maradt kapujába lőtte a futsal-labdát – ez azt jelentette, hogy a szlovéniai Európa-bajnokságról kiesett Románia több mint harmincéves átlagéletkorú futsalválogatottja.

ukrrom2

Amúgy nem indult rosszul a meccs, a portugáloktól elszenvedett 4-1-es vereség után sok esélye volt a román csapatnak a továbbjutásra – a honosított Savio Valadares, majd az egyik „öreg", Florin Ignat szemfüles találatai után viszont összekavarodott a csapat. Valadares megsérült, az igen feszült meccsen pedig Robert Lupu szövetségi kapitányt a lelátóra küldték a játékvezetők – az ukránok pedig köszönték szépen, mindent kihasználtak és győzelmükkel továbbjutottak.

Azt azért említsük meg, hogy kik voltak a pályán az utolsó percben: Mimi Stoica vészkapus (36 éves) mellett Florin Ignat (35), Csoma Alpár (33), valamint a Matei-testvérek, Cristian (30) és Robert (34). Tehát a teljes dévai sor, mindannyian túl a három ikszen, ráadásul utóbbi volt az, aki nem érte utol a szemfüles ukránt, az pedig átlőtte Mimi és Ignat mellett a labdát a kapuba – s itt a vége, fuss el véle.

Robert Lupu szövetségi kapitány a lelátón, a sportág szövetségi nagyágyúja, Vali Ioniță pedig a kispadon gondolkodhatott el azon, hogy változást csak az hozott a román futsalba a 2015 szeptemberi, Magyarország elleni selejtező utolsó másodpercben esett kudarca után, hogy honosították a bajnokság legjobbjait: a jelenleg Déván játszó Paulo Ferreirát, valamint a Temesvári Informatica két kiválóságát, Felipe Oliveirát és az említett Valadarest. Tény, hogy ez a trend, hiszen ha megnézzük, az azeri, orosz, kazah válogatottak is ezt az utat járják, de valahol el kellene már kezdődnie egy romániai generációváltásnak is.

ukrrom3

A harmincon felüli, a hazai bajnokikon rendszeresen botrányosan viselkedő válogatottak állandó jelenléte helyett megkaphatná már az esélyt Biró Attila, Mánya Szabolcs vagy Miklós Tamás (FK Székelyudvarhely), illetve természetesen a galaci, jászvásári, călărași-i csapat több fiatal játékosa is.

Csíkot elözönlötték az idegenlégiósok

Az is megfigyelhető, hogy a román bajnokságba megint egyre több külföldi kerül, s egyre nagyobb lesz a szakadék egyes csapatok között – írtam le már, és csak megismételni tudom, hogy ebben a mostani futsal első Ligában, ilyen körülmények között Marosvásárhelynek, Resicabányának és Sepsiszentgyörgynek semmi keresnivalója nem lenne, mert erősebb ellenfeleik 24-3, 17-1, 11-1, 13-2, 18-5-ös eredményekkel veszik el a kedvüket a sportágtól.

Pofozógépek, s a baj a futsalban is az, ami szinte minden más sportágban: az önkormányzatoktól kilobbizott pénzt költik el a játékosok fizetésére, az utánpótlásnevelés csak azért van, mert kötelező.

fkiasi

Némiképp kivétel az udvarhelyi csapat, ahol a magántámogatás-önkormányzati támogatás körülbelül 65-35%-ban arányul egymáshoz, Csíkszeredában pedig még több a magántámogatás javára. Az újonc csapat nagyon beerősített a téli szünetben, mindenképpen be akart kerülni a rájátszásba.

Olyan játékosok jöttek Csíkba, mint Cezar Ribeiro (27 éves, portugál), Lucio Moragas (24, argentin), Mario Duque (32, spanyol), Nuno Miguel Teixeira (33, portugál), Paulo Pinto (34, portugál), Samuel Sanchez Temporada (26, spanyol), Rui Goncalves Babas (24, portugál), utóbbi kapus.

FKCalarasi

Ezzel a kerettel nemcsak az FK Székelyudvarhelynek, hanem Dévának és Temesvárnak is nagyon nehéz lesz megküzdenie – ismerik is a román futsalt, hiszen néhányan közülük Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Marosvásárhelyen játszottak. Az már más kérdés, hogy mindenhonnan időnap előtt távoztak.

A román sportban ez is egy sajátosság, a komolytalanság: a szerződések mit sem érnek, a klubvezetők nem tartják be a megegyezéseket, nem fizetnek a sportolóknak. Nem hivatalos információink szerint állítólag ilyen ok állt annak az ügynek a hátterében is, amikor a temesváriak hazai pályán nem jelentek meg Galac ellen, majd arra hivatkoztak, hogy ételmérgezést kaptak a csapat tagjai.

GalacFK3

A meccset azóta sem játszották le, a részletei egyelőre nem tisztázottak és információink szerint nem is nagyon van hajlandóság az illetékesek körében arra, hogy ezt a zavaros ügyet megoldják. Holott a két csapat összecsapása nagyon fontos lesz a végelszámolás tekintetében, mert nem lesz mindegy, hogy ki hányadik helyen végez az alapszakaszban – ugyanis ez a sorrend dönti el a rájátszás csoportbeosztását.

A bajnokság a február 23-25-i hétvégén kezdődik el újra, hivatalos időpont még nincs, de a Déva elleni hazai rangadóval kezdődik az udvarhelyiek tavaszi „hadjárata". Igaz, ezelőtt a kupában a Jászvásári CSM-n idegenben kell átverekedniük magukat az FK játékosainak ahhoz, hogy majd a Gyergyószentmiklósi Inter–Marosvásárhelyi City'us összecsapás győztese ellen kivívják a Final Fourba jutást.

Azok a régi szép idők!

Nem mellékesen pontosan 15 éve, 2003 februárjában tört be a futsalőrület Székelyudvarhelyre – az SK csapata a hónap utolsó hetén nyerte meg az első ízben, még tornarendszerben kiírt futsalbajnokságot, a döntőben 2-1-re legyőzve a Marosvásárhelyi Intermureșt. Az akkori napok, hetek hangulatát idézik fel ezek a felejthetetlenné vált, de kissé megkopott képsorok.

Álljon itt az akkori bajnokcsapat névsora, olvasóink erőltessék meg a szemüket és próbáljanak aranybetűket ideképzelni: Klein László, Tarcsafalvi Csaba és Tamás Géza kapusok, Kis Lajos, Nagy András, Dénes Barna, Mihály Lehel, Botorok János, Ádámosi Béla, Hompoth Dezső, Szabó Zoltán, Kalamár Andor, Csomor Csaba, Gál István, illetve Jakab Zoltán edző. Közülük a legfiatalabb, Gál István még mindig aktív futsalos, a Berettyóújfalu klubcsapatát és a magyar válogatottat erősíti.

Székelyudvarhely pedig 2008 óta vár egy újabb futsalbajnoki címre.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."