Országos » Gazdaság

Az IMF- és EB-hitel várat magára

A Nemzeti Valutaalap addig nem folyósítja a másfél milliárd eurós hitelrészletet, amíg nem rendeződik a román kormányválság, és nincs megfelelő 2010-es költségvetési tervezet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

hitel
hitel
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2009. november 09., 11:02
2 hozzászólás. 


Jeffrey Franks, a Nemzeti Valutaalap (IMF) romániai küldöttségének vezetője szerint nagyon kicsi az esély arra, hogy az általa képviselt pénzügyi szervezet még ebben az évben kiutalja a beígért 1,5 milliárd eurót. Elena Flores, az Európai Bizottság (EB) képviselője ugyanakkor arról értesítette az országot, hogy technikai okok miatt a decemberre jóváhagyott 1 milliárd eurót csak januárban tudják folyósítani.

Ez azt jelenti, hogy idénre összesen 2,5 milliárd euró hiteltől csúszhat el az ország.

hitel

A nemzetközi hitelnyújtóknak a második Boc kormány összeomlását követően támadtak kételyeik, miszerint Románia nem lesz képes helytállni a folyósítási feltételeknek. A Nemzetközi Valutalap kikötötte, hogy addig nem ad több hitelt az országnak, míg a következő év költségvetési tervezetét nem véglegesítik.

Amíg Romániának nincs teljes jogú kormánya – a jelenlegi ideiglenes kormány korlátozott jogkörű –, addig nem lehet törvénytervezetet előterjeszteni. Az állam egyik legaggasztóbb problémája, hogy a költségvetési hiány meghaladhatja a megegyezett bruttó nemzeti termék (GDP) 7,3 százalékát. Ennek egyik oka, hogy a közalkalmazottak kényszerszabadságra küldése késik, illetve egyes helyi közigazgatás és állami vállalat túlköltekezést eszközöltek.

Traian Băsescu államelnök viszont biztosította a közalkalmazottakat és nyugdíjasokat afelől, hogy időben megkapják juttatásaikat, abban az esetben is, ha újabb hitelhez kell forduljon a kormány.


címkék: hitel imf eb gdp

2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Anyus
2009-11-13 15:56:30
Feleloseg nelkul barmennyi hitelt felvehetnek, nem oket terheli az.
avatar
feryke
2009-11-26 16:59:04
Az a hitel is csak marhasag. Tonkreteszi az orszagot.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."