Országos » Gazdaság

Kötelező lakásbiztosítás: jövő augusztusig nem kell fizetni

A kötelező lakásbiztosítások megkötésének határideje 2012. augusztus 6. - az időpont előtt kirótt pénzbírság nem jogszerű és nem kell kifizetni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. augusztus 01., 11:28
0 hozzászólás. 


A belügyminisztérium 2010 decemberében kiadott rendelete, miszerint 2011. július 15-e a kötelező lakásbiztosítás megkötésének határideje nem valós - állítja Bíró Albin, a Biztosításokat Felügyelő Tanács tagja.

A kötelező lakásbiztosítások megkötésének határidejével kapcsolatosan félreértésekre adott okot a belügyminisztérium határozata. A rendeletre alapozott, a hazai médiában korábban megjelent információkat Bíró Albin, a Biztosításokat Felügyelő Tanács (CSA) tagja több, így a csíki hírportálnak adott nyilatkozatban is cáfolta.

Bíró elmondta: a Biztosításokat Felügyelő Bizottság (CSA) és a belügyminisztérium közös rendelete, amely a jogszabály alkalmazási normáinak elfogadását meghatározza május 6-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A kötelező lakásbiztosításra vonatkozó törvény harmadik cikkelye kimondja, hogy a normák elfogadásától számított 90 nap elteltével van lehetőség a kötelező lakásbiztosítások megkötésére, ám a 33. cikkely szerint a tulajdonosoknak egy éven belül kötelező megkötnie a lakásbiztosítást. Ennek értelmében a törvény 90 nappal május 6-a után lépett alkalmazásba, s mivel egy év türelmi időt ad, a kifizetések határideje 2012. augusztus 6.

Bíró hangsúlyozta: a fentiek értelmében a kötelező lakásbiztosítást 2012 augusztus 6-ig kötelező megkötni és a határidő előtt kirótt bírságokat - mivel azok nem jogszerűek - nem kell kifizetni.

Amint arról korábban már cikkeztünk, a romániai lakástulajdonosoknak a lakás típusától függően 10 vagy 20 euró értékű biztosítást kell megkötniük. A háromfajta (földrengés, földcsuszamlás és árvíz) természeti kár elleni biztosítást a 13 szerződött biztosítótársaság valamelyikénél kell befizetni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."