Gazdaság » Gazda

A tehén titkai

Annak a gazdának köszönni sem kell, akinek az állatán páncélos a trágya. Megtudtuk, mikor nem szabad a tehenet zavarni, hogy jó teje legyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotók: Dávid Anna Júlia

Nem azért fogtunk össze, hogy elvegetáljunk

A Keresztúri szövetkezet sikere az összefogáson áll...
Deák Dénes fotó: Dávid Anna Júlia

Reggel úgyis kezdem elölről

Deák Dénes házában a lábtörlőn is bocik mosolyognak,...
vasseva4

Sok paradicsom odalett, de még így is van, mit venni a piacon

A tavaszi szárazság és a nyári esőzések megviselték...

Fotók: Egyed Ufó Zoltán
Fotók: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. február 16., 18:55
0 hozzászólás. 

Dr. Ferenczi Ferenc állatorvossal a tehén gondozásáról, táplálásáról és a tiszta tehéntej útjáról beszéltünk a legelőtől a kakaós bögréig.

Mitől függ a tej minősége?

Elsősorban attól, hogy a tehén mit eszik. Székelyföld nagy előnye, hogy kitűnő legelőink vannak. A fű összetétele rendkívül gazdag, 70-80 féléből áll össze, egyik illatosabb, magasabb tápértékű, mint a másik.

Ezek tápanyagtartalma bejut az állati szervezetbe, és jórésze a tejen keresztül távozik. Ezért tud olyan aromás, egészségvédő lenni a székelyföldi tej, és ettől is tud olyan szép halványsárga színe lenni a belőle készült tejtermékeknek.

00-dokiteflonal

Az is előny, hogy a környéken nincs elterjedve a siló. Jó minőségű terméket büdös, rosszul elkészített silóval etetett állat nem tud adni. A rossz silónak nagy a savassága, ezért nem lesz minőségi a tej tőle.

A gazdák mit tehetnek, hogy a tej egészséges állapotban jusson a fogyasztóhoz?

Megfelelően kell gondozniuk, táplálniuk és tisztán tartaniuk az állatokat.

A takarmányozást illetően a legeltetésen túl a tehén tejhozamától függően lehet és kell is gabonafélét adni a szárazanyag-tartalom pótlásához, azonban csak 8-10 literes napi termelésen felül, addig nem. A nagy tejhozamú teheneknél étrend-kiegészítőt is lehet alkalmazni.

ferencziferenc2

A gondozás a tehén tisztán tartását és napi rutinjának tiszteletben tartását jelenti. Annak a gazdának nem kell köszönni, akinek a marháira ujjnyi vastagon rá van száradva a trágya. Az nem gondozza, csak tartja, kínozza őket.

Naponta kétszer kötelező a trágya eltávolítása, és valahányszor bemegy a gazda az istállóba, megteheti azzal a feltétellel, hogy nem zavarja a pihenő állatokat.

Az állat fekvőhelye is megfelelő hosszúságú kell, hogy legyen. Ha túl hosszú, maga alá trágyázik és összemocskolja magát, a tőgyét. Ha túl rövid, beleér a fara a trágyalébe.

Időközönként meg kell súrolni, tisztogatni az állatokat, ma már vannak automata kefék a szabadtartású állatoknak. De a tisztítást, takarmányozást nem szabad közvetlenül a fejés előtt megtenni, mert a leszálló por belekerül a tejbe.

Fejés után kell etetni már csak abból a szempontból is, hogy a tehén tőgycsatornái még körülbelül félóra hosszat nyitva vannak, ha belefekszik a koszba, akkor behatolhatnak a baktériumok és befertőzhet a tőgye. El kell ilyenkor etetéssel, itatással terelni a figyelmét a lefekvésről.

A tőgyet hogyan kell megtisztítani, hogy higiénikus maradjon a tej?

Gépi fejéshez és kézi fejéshez különbözőképpen kell tisztítani a tőgyet. Ami közös, hogy a fejőember kezet kell, hogy mosson előtte szappannal, meleg vízzel, legyen védőköpenye. Azután a tőgyet is meg kell mosni és szárazra törölni, majd elvégzünk egy tőgymasszírozást, hogy serkentsük a tejcsatornák megnyílását.

A fejés kezdetén minden tőgybimbóból ki kell fejni egy picit egy külön edénybe, mert a csicsben levő tej nagyon mikrobagazdag, megfertőzheti a többi tejet is.

00-dokisokan

Nagyon fontos, hogy a lefejt tejet tiszta kendővel szűrjük bele a kannába, majd azt, ha megtelt, azonnal kivigyük az istállóból, különben beszívja a trágya szagát, telítődik vele. Kicsit szellőzni kell hagyni a tejet egy száraz, fedett helyen, és csak azután leszigetelni a kannát, mert hanem befülled a tej.

Ezután lehetőség szerint azonnal a csarnokba kell vinni, vagy ha erre nincs lehetőség, minél hamarabb lehűteni, lehetőleg 4 fokra. Ha nem hűtik le a tejet, egyetlen csírából több millió lesz nyolc óra alatt.

Mitől adnak jó és sok tejet, és mikor nem szabad zavarni a teheneket?

Reggel ötkor kezdődik a reggeli program, etetés, takarmányozás, trágyázás, 11-től 15 óráig pihenő, majd este nyolcig zajlik a délutáni program, etetés, kötött tehenek esetén a sétáltatás, majd a fejés, és nyolctól reggel ötig újból pihenniük kell az egészséges kérődzéshez.

Az első ellésen át kell esnie hároméves koráig a tehénnek, és onnantól öt, esetleg hét laktációs fázis gazdaságos a húsz liter és azon felüli tejhozamú tehenek esetén.

atehentitkai2

Kérdéses az is, hogy évente születik-e az állatnak borja. Vannak olyan állatok, amelyeknek az ún. szervizperiódusa túl hosszú, 400-500 nap körül van, tehát másfél-kétévenként ellenek borjút. Ez már egyáltalán nem gazdaságos. Még annyit sem termelnek, amennyit megesznek. Fajtától és gondozási jellegtől is függ ez.

A kimondottan tejtermelő Holstein tehenet, aminek harminc literes hozam fölötti a termelése, öt laktációnál tovább nem tartják. Az egész szervezet hamar felhasználódik a laktáció során, lesoványodik, még a csontjait is képes leépíteni.

Voltak próbálkozások, hogy hozzanak Holstein tehenet, de két év alatt kimentek, mert borzasztó nagy odafigyelést igényelnek, és kitűnő minőségű, fehérjedús takarmány, here, lucerna, takarmányborsó kell nekik a magas hozamhoz. Ilyen felvásárlási ár mellett ilyen takarmányköltséggel nem éri meg Holsteint tartani.

Nálunk a román tarka a megfelelő itt a környéken, ami az szimentáli svájci faj keresztezéséből alakult ki.

A kereskedőt és a fogyasztót nehéz meggyőzni arról, hogy érdemes többet fizetnie a hazai tejért. A vásárlónak kell rájönnie, hogy az itteni, hazai tej jobb minőségű, magasabb tápanyagértékű és megéri többet fizetni érte.

A gyárból hogyan jut el a tej a vásárló asztalára úgy, hogy ne veszítse el minőségét és vele együtt a nehezen megszerzett hírnevét?

Az úgynevezett hőmérsékleti lánc megtartása igen fontos. A tejüzemből speciális hűtőkocsikkal szállítják el a tejtermékeket, a sofőr a fülkében folyamatosan követni tudja a csomagtér hőmérsékletét.

ferencziferenc

Ám a kereskedőnek is megfelelően kell tárolnia a tejet. Lerakodás után nem használ a terméknek, ha két órán át a tűző napon áll a rámpán, ahogy a mai nyitott hűtőket is érdemes lenne megvizsgálni, hogy 4 Celsius-fokon tartják-e a tejet. Egy 8-10 fokos hő még elfogadható, ezzel tartható a friss tej esetében a téli 10, nyári 9 napos lejárati határidő.

Mári néninek is természetesen oda kell figyelnie, hogy az üzletből kijövet ne diskuráljon hosszasan a kánikulában, mert hazaérve sűrű szitkozódás lehet a megvásárolt tejtermék vége.

Mi minden egyes termékünkből kontramintát tartunk meg, és ha reklamáció van, kivétel nélkül mindig megvizsgáljuk, hogy mi vagyunk-e érte a felelősek, vagy valahol máshol szakadt meg a hőlánc.

A felbontás hogyan befolyásolja a minőségi időt?

Minden egyes termék lejárati ideje a felbontatlan állapotra vonatkozik. Kitölteni sem érdemes a tejet, mert a PET-palack steril, bármibe áttöltjük, megfertőződhet a tej.

 

Az állatokkal könnyebb, mint az emberekkel

Dr. Ferenczi Ferenc 1966-ban végzett a kolozsvári állatorvosi egyetemen, majd körzeti állatorvosként dolgozott Kobátfalván, ezt követően a székelyudvarhelyi 2-es számú körzetben tevékenykedett két évig. Gyermekorvos feleségével együtt Korondra helyezték ki, ahol kilenc évig dolgozott körzeti állatorvosként. Ezzel párhuzamosan egy évig a farkaslaki agráripari tanács főállatorvosa volt.

1980-tól négy évig az udvarhelyi baromfitenyésztő vállalat vezetője, 1984-ben száz napig Hargita megye főállatorvosa, a rendszerváltásig a Hargita megyei szaporodásbiológiai központ udvarhelyi részlegének vezetője.

1990-1996-ig Székelyudvarhely polgármestere volt, 1997 januárjától Hargita megye főállatorvosa 2007-es nyugdíjazásáig.

Szakmai pályafutása legszebb részének az állatok gyógyítását, a kisborjú világra segítését tartotta. Látni kellett volna hajnalban egy-egy nehéz ellést követően a megnyugodott gazda mámoros pillantását – vallja azokról a munkában eltöltött pillanatokról, amelyekre szívesen emlékszik vissza.

2007 óta különböző tejgyárak állatorvosa, jelenleg a Keresztúri, a Szépvízi és a Kézdi tejüzemeket, szövetkezeteket segíti szaktudásával.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."