Gazdaság » Gazda

Sok paradicsom odalett, de még így is van, mit venni a piacon

A tavaszi szárazság és a nyári esőzések megviselték a paradicsomtermést, de paszulyból idén jócskán termett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotók: Dávid Anna Júlia

Nem azért fogtunk össze, hogy elvegetáljunk

A Keresztúri szövetkezet sikere az összefogáson áll...
Deák Dénes fotó: Dávid Anna Júlia

Reggel úgyis kezdem elölről

Deák Dénes házában a lábtörlőn is bocik mosolyognak,...
Fotó: Dávid Anna Júlia

Nem a pénzért csináljuk

A borzsovai Kovács Károly többszörösen is gazda....

vasseva4
Fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: DÁVID ANNA JÚLIA
2018. augusztus 07., 14:05
0 hozzászólás. 

„Nagyon nehezen lehetett a paradicsomot megmenteni, a sok eső miatt lebarnult. Sokan ki is kellett, hogy dobják, ami meg megmaradt, azokról állandóan dobjuk le a rosszakat" – osztotta meg portálunkkal tapasztalatait Gergelyffy Margit, aki Kibéden termeszti a zöldségeit.

„Körülbelül 70 százaléka tönkrement a zöldségnek, kevés, aki a teljes termését meg tudta menteni" – mesélte. Visszaemlékezett, hogy tavaly ilyenkor jóval több paradicsom volt, már vették befőzni 3 lej körüli árban, most 5 lejért próbálják értékesíteni kilóját, az uborka is annyi. A zöldpaszulyból sok van, ezt a többi árus is megerősítette, annak is 5 lej az ára.

kibedineni3

„A krumplival eddig nem volt baj, a hagymával sem" – tudtuk meg Margit nénitől. S bár folyamatosan volt eső, nyirkos volt a talaj, annyira nem ázott el, hogy ne lehessen a kertbe hátra menni kapálni. „A krumplinak kellett ez a sok eső. Hála Istennek korán eltettük, későn kelt ki és nagyon szép lett – az, hogy mennyire lesz tartós, az ezután válik el."

Rácz Irma Farcádból hozta a portékáit, az időjárás nekik is okozott némi fennakadást, a paszulyából is ment tönkre. Összességében nem tudná összehasonlítani, hogy az idei vagy az elmúlt év volt-e jobb, hiszen „van, amiből idén lett több, van, amiből meg az elmúlt esztendőben". Az árakat sem igazán tudják növelni, mert azt tapasztalják, hogy sokan inkább az áruházak olcsóbb kínálatából válogatnak.

Ha munka van, panasz nincs

Éppen serény standrendezésen értük az oroszhegyi Vass Évát és férjét, Menyhértet. Elmesélték, hogy az idén mind zöldségből, mind gyümölcsökből többet termesztettek, ha a múlt héten nem lett volna eső, egyáltalán nem lett volna káruk, így csak a gyökeresekkel lett némi pobléma. „De hát mindent nem lehet; hogy a földön is, a fán is minden meglegyen. Nem szabad elégedetlenkedni, annak kell örülni, ami lett" – véli Vass Éva.

vasseva3

„Panaszkodni a legkönnyebb: kár van, persze, mindenben, a paradicsomban is, de nem szabad túl sokat gondolkozni rajta, az csak lefelé visz."

Az árak picit emelkedtek az elmúlt évhez viszonyítva, nagyjából egy lej különbséggel kell számolni, „ennek az az oka, hogy először küzdölődtünk azzal, hogy nem volt eső, két hónapig csak éltettük, locsoltuk a növényeket, a vezetékben sem volt víz, kimentünk az erdőre nagy tartályokkal s úgy hoztuk a vizet, éjjel locsoltunk. Aztán jött az áldásos eső, annak örvendeztünk, utána már igen sok eső lett, akkor megint aggódtunk, dehát ezt félretesszük. Összességében jó szezon volt, én nem panaszkodom, ha munkánk van, akkor minden rendben van."

Zöldfuszulyka sok lett és a szilvatermés is nagyon gazdagnak néz ki, de azt szokták mondani, hogy „ősszel számolják a pipéket", int óvatosságra a hosszú távú becslésekkel Éva.

Drágulni fog a pityóka

A tavalyi rekordév volt, ami a betakarítást illeti – mondta el Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Hozzátette, idén már nem számíthattak ilyen jó termésre a gazdák, köszönhetően az időjárási viszontagságoknak: márciusban még jóformán tél volt, majd az elmúlt 50 év legmelegebb áprilisa volt az idei, kevés csapadékkal. Június-júliusban éppen a másik véglet következett be, 61 napból 53 nap esett, a sokévi átlagcsapadékot megháromszorozva.

vassmenyhert

Elmondta, hogy a gazdáknak sok bajuk volt, főleg a paradicsom, uborka, burgonya és gabonaföldeken, hiszen egyes területeket akár napokig nem lehetett megművelni a felgyülemlett csapadék miatt, így a permetezéseket sem tudták időben elvégezni. A csapadékmentes napok is igencsak párásak voltak, ami szintén kedvez a különböző betegségek kialakulásának.

Összességében azt lehet elmondani, hogy ingadozó lesz a termés, hiszen akár egy településen belül is változó körülményekkel kellett számolniuk a gazdáknak, még a csapadék sem egyformán hullott. A paradicsom, a burgonya, gabona idén kevesebb lesz, az árak is emelkedni fognak, de ez egész Európára igaz.

A gyümölcstermésnek viszont kifejezetten kedvezett a sok csapadék, az már látszik, hogy abból igencsak gazdagon lehet válogatni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."