Itthon » Művelődés

A májusi Keresztúr képekben

Tavasszal megrendezett székelykeresztúri fotótábor bemutató kiállítását nyitották meg vasárnap a Molnár István Múzeumban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Kiallitas
Kiallitas
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2009. december 14., 08:03
0 hozzászólás. 


A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont már több alkalommal szervezett vidéki helyszíneket megcélzó fotótábort, május 15. és 22. között viszont egy sajátos mezőváros, Székelykeresztúr volt a „fotóalany”. Az egyhetes táborra hat szakember jelentkezett: Balázs Ödön Székelyudvarhelyről, Czire Alpár Székelykeresztúrról, Fülöp Lóránt Agyagfalváról, Hlavathy Károly Sepsiszentgyörgyről, Teutsch Alpár Csíkszenttamásról és Vitos Hajnal Csíkszeredából.

Fototabor_resztvevoi

A szervezők csak a helyszín kilétét szabták meg, további elképzeléseket és megvalósításokat a fotóművészekre bízták. A cél az volt, hogy a település ezredfordulós viszonyait képekben is megörökítsék.

P. Buzogány Árpád, a forrásközpont munkatársa röviden értékelte a jelentkezők munkáit, amiből egy válogatást láthatott a keresztúri nagyközönség december 13-án, először. Ahogy Buzogány is fogalmazott, Keresztúron sajátosan ötvöződik a falusi életvitel a városiéval, tehát a fotósoknak akadt téma bőven: ünnepi pillanatok, különös életképek, régi épületek, festői táj, mozgalmas közösségi események.

Kiallitas

A helybélieknek rendkívüli élmény volt viszont látni az ismerős arcokat, utcákat, tereket, épületeket. A sok esetben lírai hangulatú képek, nyugalmat árasztó alkotások olyanok voltak, mintha nem is ezen a vidéken készültek volna. (A fotótábor képei megrendelhetőek a forrásközponttól.)

Czire Alpár
keresztúri fotóművész tíz éve dolgozik a szakmában. Tőle olyan helyi jellegű, korábban készült – körülbelül egy éves régiségű – képeket is elvártak a szervezők, amelyek hosszabb távon mutatják be a vidék kulturális életének egy szeletét.

Czire kérdésünkre elmondta, hogy a környéken emberi arcokat a leghálásabb fotózni, de a központi részen található régi polgári házak és a mellékutcákon rejtőzködő népi épületek is szép látványt nyújtanak. Továbbá rendezvényeket, ünnepi találkozókat is szokott fotózni, amelyek egy idő után kordokumentum értékűvé vállnak. Több egyéni kiállítása is volt már, jelenleg Budapest V. kerületében a Vallomás Énlakához című tárlata látogatható.

Nepi_Zenekar

A vasárnapi megnyitót követően Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere jubileumi emlékérmeket nyújtott át a helyi iskolaigazgatóknak, egyházi vezetőknek, különböző szervezetek elnökeinek, akik sokat segítettek abban, hogy az 550 éves város sikeres ünnepi évet tudjon a háta mögött. Átadó után fellépett a Tanulók Házának Népi Zenekara.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."