Itthon » Művelődés

Folklórprogram – hagyományőrzés turistáknak

Geréb Istvánnal, a Folklórprogram kiötlőjével beszélgettünk a minap egy Korondon szervezett előadás közben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

DSCF8320
DSCF8320
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2009. december 22., 12:17
0 hozzászólás. 


Céges buliba csöppentünk, ahol nem csak az evésen, iváson volt a hangsúly, hanem népi táncokat, ezzel együtt hagyományainkat ismertették az ország szinte minden szegletéből érkező turistáknak. A Forrás Panzióban találkoztunk a táncosokkal, akik éppen tradícióink egy szeletét mutatták be az ott összegyűlt üzletembereknek.

A Folklórprogram egyórás táncbemutatóval egybekötött táncoktatást jelent, amit turistáknak ajánlanak. Az első félórában ismertetik Erdély táncait, a másodikban pedig megtanítják a vendégeket az alaplépésekre: összehúzás, átdobás, csárdás lépés.

A Pipacsok Néptáncegyüttes illetve az Udvarhely Táncműhelyt erősítő táncosokból verbuvált, és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes berkeiben zenélőkből összehozott kis csapat vezetője, Geréb István egy kissé fáradtan és izzadva, de annál nagyobb lelkesedéssel állt a rendelkezésünkre.

Honnan jött az ötlet?

Táncosaink illetve zenészeink több éves múltra tekintenek vissza. Én is már régóta táncoltam, amikor elkezdtem tevékenykedni a turizmusban. Észrevettem - azaz jött magától - az a tény, hogy az embereknek igényük van erre. Igénylik azt, hogy megtanulják az adott népnek a tánckultúráját. A turista biztos nem a wellnessért jön errefele, hanem, hogy az illető nép kultúrájából felszedjen valamit magára. Így jött ez az ötlet: alakítsunk egy kis csapatot, amivel a székely nép kultúrájának egy csipetét tánccal tudjuk átadni nekik, legyenek ők magyarok, románok, németek vagy akár franciák.

Mióta működik ez a program?


Elég régóta. Biztos van hat éve, hogy csináljuk. Most egy picit ráerősítünk, ami azt jelenti, hogy csináltam egy honlapot. Ez most van készülőben, még nincs végleges formája, de januárban elérhető lesz (www.folklorprogram.ro). Egyelőre próbáljuk tudatni a környékbeli panziókkal és a magyarországi utazási irodákkal, hogy mi is vagyunk a világon. Nem elég, ha szájról szájra elmondják az emberek - az internet nagy úr mostanában. Muszáj ott lenni.

DSCF8323
Geréb István és párja


Hány taggal lépnek fel?

Ez változó. Jöhetünk egy párral és három zenésszel. A zenészek mindig legalább hárman kell legyenek. De igény szerint tudunk öt párral is táncolni. Mindenkinek van emellett egy foglalkozása, és ez így egy plusz keresetet jelent. A lényeg, hogy egy élménnyel gazdagítottuk a turistákat.

Milyen csoportok élnek ezzel a lehetőséggel?


Nem lehet ezt meghatározni. Vannak körutas csoportok, akiknek az utazási iroda már az út meghirdetésekor beleteszi a programjába, de vannak olyan céges csoportok, akik indulás előtt döntik el azt, hogy hívjanak minket. Általában az idősebbek igénylik, mert a fiatalabbak nem érzik ennek a fontosságát.

Hol működik a Folklórprogram?

Udvarhelyben és 50 kilométeres körzetében gondolkodunk, messzebbre már nem igen megyünk.

Milyen táncot tanulhatnak az érdeklődők?


Tudásunkban van egész Erdélynek a repertoárja. Kezdve a mezőségitől, a kalotaszegin keresztül a marosszéki, az udvarhelyszéki táncokat is műveljük. A turistáknak az udvarhelyszékit tanítjuk, mert ide érkeznek, és az illető térség hagyományait mutatjuk meg nekik.

A székely találékonyságot nem csak a Folklórprogram ötlete jelenti, hanem a ragadós padló is. Ez azért érdekes, mert az amúgy csúszós padlócsempén igazán nehéz talpon maradni, nem hogy tánclépéseket ejteni, de a táncosok hamar megoldották a problémát: kólát locsoltak a padlóra, így könnyedén megállták a helyüket. Gratulálunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."