Színes » Életmód

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol fogod ezután.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
gyaszkonferencia-ferenczieniko07

Mit mondj arról, amiről hallani sem akarsz?

A halál és a gyász tabu, a gyógyíthatatlan betegeket...

Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2018. október 16., 16:11
0 hozzászólás. 

Amíg sóvárogva figyeltem az ismerőseim nyaralásról feltöltött fotóit, feltűnt, hogy míg néhány évvel ezelőtt görögországi, vagy horvátországi szelfik készültek többségben, idén sokan mentek Izlandra nyaralni, volt, aki nászútját töltötte a mesés, de didergős szigeten.

Hogy a dolgok mögé lássak, utazási szakértőket kérdeztem, hol divat most nyaralni, mitől ilyen felkapott az északi nyár, és hol érdemes ezután hasat süttetni.Kiderült, az Izlandon nyaralók azok, akik a leginkább kilógnak a sorból, a nonkonformisták, akiknek már vagy megvolt valamelyik mediterrán ország, vagy egyáltalán nem szeretik a hőséget, esetleg aktív kikapcsolódásra, kalandokra vágynak.

Mindent belénk!

A székelyudvarhelyiek leginkább még mindig a tengerparti nyaralásokat kedvelik, a román és a bolgár tengerpart a legnépszerűbb, főleg mióta Bulgáriában is elterjedt az all inclusive, vagyis a teljes ellátás rendszere. Ez a trend néhány éve kezdődött, és azóta is egyre bővül. Az sem hátrány, hogy autóval is megközelíthető, és a családok számára is elérhetőek az árak, két szülő két gyerekkel ezer euróból nyaralhat itt egy hétig teljes ellátással – tudtuk meg a Boomerang utazási irodában Bara Kingától.

holnyaraltal03

De egy bolgár all inclusive sosem lesz olyan, mint egy török. Ebben a törökök a legjobbak, a szolgáltatás minőségét és az ár-értékarányt tekintve is – fűzte hozzá Kinga. Igaz, ide már repülni kell, de valószínűleg megéri, a családosok is nagyon szerették ezeket az utakat – osztotta meg a tapasztalatait.

A nyári főszezonban 500 euró/fő egy török nyaralás átlagára repülővel, transzferrel és teljes ellátással együtt egy ötcsillagos szállodában. Októberben már 350 euróért megkaphatjuk ugyanezt, és fázni sem fogunk, hiszen a 25 Celsius-fok garantált még ebben a hónapban.

A szigetek általában véve drágább árfekvésűek, nyáron egy görög szigeten legalább 700 eurót rá kell szánnunk, ha olyan négycsillagos szállodát választunk egy hétre, amelyik közel van a parthoz, és ezért az árért nem teljes ellátást, csupán egy reggelit kapunk naponta.

Ha télen is nyár kell

Azok a turisták, akik már jártak valamelyik görög szigeten, vagy Törökországban, legközelebb messzebbre merészkednek, és itt jön képbe Portugália meg Spanyolország. Ide nyilván nagyobb költségvetés is kell. A főszezon ezeken a helyeken is májustól szeptemberig tart, de a Spanyolországhoz tartozó Tenerifén például decemberben is jó idő van, az ősz végén még Egyiptomban, Tunéziában is bátran lehet strandolni és az utószezoni árak kedvezőbbek is. Egy őszi kirándulás Tenerifére azonban még így is legalább 800 euróba kerül.

Októberben még Cipruson is meleg van, és Málta is a közkedvelt célpontok között szerepel idén, nem csak hasat süttetni lehet itt, a kulturális öröksége miatt is nagyon érdekes, sokan kíváncsiak rá.

Ha nem egy egész hétre, csak egy hétvégés city break-re mennénk, akkor távolságtól függően 200-250 euróból lehet egy jót kirándulni az európai nagyvárosok valamelyikében, és az efféle turistáskodásra előnyösebb is az őszi kellemes idő, mint a nyári hőség – tanácsolták az irodában.

Az egzotikusabb célpontok iránt is egyre több székelyudvarhelyi érdeklődik, árulta el a szakértő, kíváncsiak az emberek Dubajra, Thaiföldre, de még Zanzibár, Bali és Dominika is volt idén a célpontok között.

Homokba dugnád a fejed?

Meglepő, hogy a luxusnak tűnő Dubaj nem is olyan elérhetetlen, ha az árakat nézzük. Ide is érdemes inkább ősztől tavaszig látogatni, mert nyáron túl meleg van. Ebben az időszakban 600 euró/fő összegért eltölthetünk egy hetet a sivatagi országban.

holnyaraltal15

Thaiföld már egy kontinenssel távolabb és pár száz euróval magasabb árfekvésben van. Ha nem az ottani esős időszakot szeretnénk kifogni, akkor legalább ezer euróba fog kerülni az egyhetes kirándulás, utazással és szállással. Ha nem zavar, hogy esik, akkor 700 euróból is megúszhatjuk. Az étkezést ez nem tartalmazza, mert azt szoktuk ajánlani, hogy a turisták helyben oldják meg, lévén, hogy az ottani árak nem magasak – mondta Bara Kinga.

holnyaraltal07

Amit már kevesebben engedhetnek meg maguknak, azok például a hajós körutazások. Ezekért ezer euró fölötti árat kell kifizetnünk, de cserébe több célpontot is meglátogatunk és teljes ellátásban részesülünk a hajón. A magas ár mellett már lehet, hogy nem fog zavarni a tengeribetegség sem.

Létezik továbbá egy utaskategória, amelyet az árak nem tántorítanak el, ők a nászutasok. Ők azok, akik szezontól függetlenül kifizetik, amit kiválasztanak. Magasabbak az igényeik, fontosabbak a részletek számukra, ezért szokták például ajánlani nekik az úgynevezett adults only szállodákat, ahová csak 16 éven felüli vendégeket fogadnak. Sokan nem kedvelik a gyerekzsivajt egy romantikus kiránduláson – magyarázta Kinga.

Egy másik különlegesebb célcsoport a nyugdíjasoké. Bár az ő körükben a különböző gyógykezelések és fürdők a legkedveltebbek, a távolabbi célpontokra az elő-és utószezonokban kedvezményes árakat is ajánlanak az irodák, az 55 év fölöttieknek szóló úgynevezett senior voyage csomagok akár 200 eurós megtakarítást is jelenthetnek.

Elindulni a legnehezebb

Székelyudvarhely, de tulajdonképpen egész Hargita megye rossz helyzetben van az utazási lehetőségek szempontjából. Egy kicsit el vagyunk zárva mindentől – fogalmazott Kinga – már Kolozsvárra eljutni is problémás, de sok kedvelt turisztikai célpont csak Bukarestből közelíthető meg. Idén kivételes újdonság volt a marosvásárhelyi reptérről induló charter járat Törökországba, és az ígéretek szerint jövőtől Nagyszebenből is repülhetünk már Kis-Ázsiába. De a görög szigetek többsége továbbra is csak a fővárosból érhető el.

Az autóbuszos körutazásokkal ugyanez a helyzet, legalább Brassóig el kell utazni, hogy csatlakozni lehessen a nagyobb körutakhoz, ami sokakat eltántorít.

Sokan maradtak itthon

Az idén nyáron nagy hatással voltak a nyaralók célpontválasztására a közalkalmazottaknak járó vakációs jegyek. Mivel a jegyeket csak belföldön lehetett felhasználni, a külföldiek helyett sokan inkább a román tengerre mentek el. A környékbeli üdülőhelyek, mint például Parajd, Szováta, Tusnád is mind teltházasak voltak idén nyáron. Emellett olyan célpontok is felkapottak lettek, amik korábban nem voltak kiemelten népszerűek, sokan ellátogattak például a Duna-deltába – tudtuk meg.

holnyaraltal05

Télen sem áll meg a turistaélet, hamarosan kezdődik a síszezon, és vidékünkről is egyre többen utaznak Ukrajnába, Ausztriába, Franciaországba sízni. Ezek az autóbuszos csoportos síutak körülbelül 350 euróba kerülnek síbérlettel és hét éjszakai szállással együtt.

Az utazási szakértők adataiból az is kiderült, hogy az év végi ünnepeket egyre többen töltik inkább valamelyik turistaközpontban, mint otthon. Ilyenkor a magyarországi wellness csomagok nagyon kelendőek, annak ellenére, hogy az árak jelentősen magasabbak, mint az év többi részében.

Ez is más, mint Csíkban

Kiderült, hogy az udvarhelyi és környékbeli turisták igényei és szokásai nagymértékben eltérnek a csíkszeredaiakétól. A Boomerang Csíkban is működtet egy irodát, így össze tudják hasonlítani a két város eredményeit.

A székelyudvarhelyi utazók mondhatni bátrabbak a célpontválasztást illetően, de határozatlanabbak is, a megyeközpontban sokkal inkább jellemző, hogy a kliensek konkrét elképzelésekkel térnek be az utazási ügynökséghez, és általában ragaszkodnak is a már bevált üdülőhelyekhez, kedvelt körükben a román tengerpart, vagy Bulgária közelebbi pontjai. Az sem tántorítja el őket, ha rossz tapasztalatuk volt előző évben egy szállodával kapcsolatban. Informálódnak, és gyorsan döntenek, gyakran baráti társasággal utaznak, vagy több család közösen foglal nyaralást.

Ezzel szemben az udvarhelyiek közül sokan bizonytalanul térnek be segítséget kérni, csak annyit tudnak biztosan, hogy szeretnének nyaralni valahol, és jobban hallgatnak az ismerősök, barátok ajánlásaira.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."