Itthon » Művelődés

Markó könyvbemutatót tartott Keresztúron

Markó Béla tavaly megjelent kötetében olyan lehallgatási jegyzőkönyveket tesz közzé, amit a Szekuritáté emberei több éven át írtak róla és hozzátartozóiról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Marko_Bela
Marko_Bela
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. március 27., 12:02
1 hozzászólás. 


Románia miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ elnöke március 26-án Székelykeresztúrra látogatott, ahol a város honatyáival tárgyalt. Majd 17 órától író-olvasó találkozót szerveztek a Molnár István Múzeumban, ahol Markó Béla Egy irredenta hétköznapjai című, legújabb kötetét ismertették.

A kiadvány műfaji behatárolása kissé nehézkes, hiszen olyan 1986 és 1989 között készült lehallgatási jegyzőkönyveket tartalmaz, amit a román titkosszolgálat emberei hangyaszorgalommal írtak a „nacionalista-irredenta célszemélyről”, akinek legnagyobb bűne az volt, hogy erdélyi értelmiségként, és főként íróként tevékenykedett. Tehát a kötetnek egyaránt van dukomentarista és naplószerű jellege.

Marko_konyvbemutato

Benyovszki Lajos, Markó Béla és Sarány István

Mint kiderült, a szövegeket egy 1200 oldalas dossziéból válogatta össze a szerző, és valójában ő csak egy előszót és néhány lábjegyzetet fűzött hozzá: „Én beszéltem és mások jegyzeteltek.” Nyelvi kálváriája is van a történetnek, hiszen Markó telefonján és magánlakásán elhangzott magyar párbeszédeket valaki le kellett fordítsa románra, amit majd a szerző visszafordított magyarra.

A könyvbemutatón jelen volt Sarány István irodalomszerkesztő, újságíró is, aki rosszul megírt krimiként emlegette a könyvet, hiszen nem egyértelmű a végkifejlett. Ugyanakkor első olvasatra félelmetesnek tálalta a megírtakat, elképesztette az a tény, hogy voltak mindent látó szemek és mindent halló fülek, az embernek gyakorlatilag nem volt magánélete.

Markó Béla a későbbiekben kifejtette, pont ezért a döbbenet-keltésért tette közzé a lehallgatási jegyzőkönyveket, „amiben leírtak mindent, és mégsem írtak le semmit.” Mint elmondta, története nem egyedi, számos erdélyi magyar értelmiségit hallgattak le ebben az időszakban, akikre jogtalanul ráhúzták, hogy románellenes, irredenta tevékenységeket folytatnak, és ilyen jogcímem fáradhatatlanul jegyzetelték hétköznapi, banális beszélgetéseiket.

Marko_alair

Hallgatói kérdésre a szerző azt is elárulta, hogy rendkívül intim részleteket nem olvashatunk a könyvben, egyrészt mert maga a rendszer rendkívül prűdnek és szemérmetesnek bizonyult, kiszűrte ezeket a részeket, másrészt szerkesztés során ő is kihúzott néhány oda nem illő részt.

A találkozón Tőzsér József, a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó igazgatója is részt vett, aki elárulta, Markó könyve eladott példányszám szempontjából sikerkönyvnek számít Erdélyben és Magyarországon.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
gindi
2010-03-27 20:41:30
Jobb lenne a Kereszturi utakal foglalkozni.Hanem inkabb palyazanak a 2011-es Dakar Rally megszervezesere ,mert adott minden.Godrok es por is van.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."