Itthon » Közélet

Vajon mit keres a volt miniszterelnök Udvarhelyen?

Hirtelen megjelent, majd meglógott, de követtük, és elkaptuk egy szóra, egy kép erejéig Dacian Cioloș-t.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

A volt kormányfő Orbán Árpád és Kolumbán Gábor társaságában sétált Udvarhelyen. Fotók: Szilágyi István, Pál Edit Éva
A volt kormányfő Orbán Árpád és Kolumbán Gábor társaságában sétált Udvarhelyen. Fotók: Szilágyi István, Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: SZILÁGYI ISTVÁN
2018. október 18., 11:54
0 hozzászólás. 

Mit sem sejtve ültünk be reggel a DISZ-kóba (Digitális Székelyföld Konferencia), amikor a semmiből előbukkant Dacian Cioloș volt techno(krata) kormányfő. Nyoma se volt a programban, hogy köszöntőt mondana, mégis megtette Rácz Attila házigazda felkérésére.

CiolosUdvarhelyen3

Néhány szót hallhattunk a közigazgatás digitalizációjáról meg az okos farmingról, de végig éreztem, hogy valami több kell legyen a háttérben, annyira váratlan és random volt a megjelenése.

CiolosUdvarhelyen

A gyanút csak tovább erősítette, hogy megjelent a színen Eckstein Kovács Péter volt RMDSZ-szenátor, és Cioloș köszöntője után rövidesen testületileg lépett ki az első sor, beleértve a polgármestert, az alpolgármestert és a városmenedzsert is. Biztos voltam benne, hogy nem az IT jövőjéről fognak értekezni a kulisszák mögött. Lesben álltam és vártam.

CiolosUdvarhelyen4

Körülbelül húsz perc elteltével jöttek ki a városháza kapuján, Cioloș egyik oldalán Orbán Árpád alpolgármester, másik oldalán Kolumbán Gábor egyetemi tanár és vidékfejlesztési szakember.

Elindulnak.

Az irányból arra következtetek, hogy a Küküllőbe tarthatnak, de a virágárusnál mégsem térnek jobbra. Végigmennek a Kossuthon, én meg utánuk, majd bringával eléjük váguk, hogy néhány fotót készíthessek a korzózásról.

Már a Rákóczin tartunk, amikor átmennek az úton, ekkor már csak szemmel követem, megpillantom a helyi termékek boltját. Hát, persze! Cioloș agrárbiztos volt az Unióban, hova máshová vinnék látogatóba? Be is térnek, jól gondoltam. Nyerek egy kis időt, riasztom az új székhelyre költözött szerkesztőséget, ami éppen az utca túloldalán van. Gyakorlatilag házhoz jöttek.

ujciolos13

Edittel visszatérünk, meglessük, mit kóstol, mit vásárol: füstölt sajtot, parajdi sót, egy kis teafüvet, jóféle házikenyeret. Összefut az ember szájában a nyál, de nekünk dolgunk van vele. Egyelőre nem zavarjuk, s amíg Edit fotózik, elkapom Ecksteint, amint diszkréten kilép a boltból. Az utóbbi hónapok nyilatkozatai alapján nem lep meg, hogy Cioloș oldalán látom, de a kérdés adja magát:

Mit keresnek Udvarhelyen?

„Székelyföldi körúton van és hát nem titok, hogy jó viszonyban vagyunk, ezért segítek neki. Meg hát a PSD-s rablóbandától is meg kéne szabadítani már ezt az országot" – árulja el Eckstein, a tőle megszokott komiszsággal. Megtudjuk még tőle, hogy Cioloș az új politikai alakulatát képviselve járja régiónkat, volt már Szentgyörgyön és Csíkban is a napokban, ahol politikai, kulturális és mezőgazdasági szakemberekkel találkoztak. Kérdeztük, hogy milyen volt a fogadtatása, különösen az RMDSZ-es vezetők részéről. Többnyire pozitívnak mondható, de azért nem mindenhol rohantak elébe – Csíkban például nem is szántak rá időt a politikusok.

ujciolos6

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a közvetítő szerepen kívül Eckstein vállal-e politikai szerepet Cioloș alakuló pártjában. A volt RMDSZ-es szenátor nem zárta ki a lehetőségét, de titkon reméli, hogy megjön az RMDSZ esze és a 2020-as választásokon már nem a PSD oldalán fog állni. Köszönjük, lépünk is, mert mozgás támad a boltban, nem kéne elszalasztani a lehetőséget.

ujciolos2

A kasszánál lepjük meg a volt kormányfőt, aki készségesen válaszolna, de már Eckstein és Orbán is siettetik, hiszen várják őket az inkubátorházba is. Oda már nem tartunk velük, ezért gyorsan neki szegezzük a kérdést, mi a célja udvarhelyi látogatásának.

„Már harmadik hónapja járom az országot, mert a civil platform (szerk. megj.: Romania100) mellé szükség van egy politikai projektre is. Mielőtt meghirdetjük a politikai programunkat, megnézzük, hogyan mennek a dolgok, mire számítanak az emberek, hogy minél közelebb álljunk a valósághoz. Ezért szerveztük ezt a találkozót is, ebben a régióban, amelynek megvan a maga sajátossága, erős hagyományos értékekkel rendelkezik. A kormányprogramunkban is a hagyományt a modernitással ötvöznénk, az ország fejlesztése érdekében" – mondta.

ujciolos8

– Milyen fogadtatásban részesült Székelyföldön? - kérdezzük még, Eckstein bevezetőjének ismeretében.

„Nagyon jól fogadtak, az emberek sokkal nyitottabbak, barátságosabbak és együttműködőbbek, mint ahogyan a bukaresti vagy más média szeretné láttatni. Nagyon szép tájak vannak, de sok mindent kell még tenni, hogy befektetők érkezzenek, használni kell az új technológiákat" –  válaszolta, de arra már nem volt idő, hogy kifejtse, hogy is képzeli el ezeknek a hangzatos terveknek a megvalósítását.

ujciolos12

A Harghita Business Center meglátogatása után a székelyderzsi erődtemplomot mutatták meg az államelnök-aspiránsnak. "De nem azért, mert én derzsi vagyok, hanem mert az UNESCO világörökség része" – mosolygott Orbán Árpád alpolgármester.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."