Itthon » Művelődés

Építészeti kiállítás nyílik a Művelődési Házban

Udvarhelyre is megérkezett a Térjel elnevézésű kortárs magyar építészeti kiállítás, ahol a mai szemnek tetsző munkákat, valamint néhány régi „súlyos” épületet mutatnak be.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Terjel
Terjel
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. március 29., 10:03
0 hozzászólás. 


A Tárkányi Sándor, Golda János és Karácsony Tamás által tervezett tárlat a győri bemutató után megjárta Pécset, Budapestet, Kolozsvárt, Nagyszebent, Brassót, Râmnicu Vâlceat, Sepsiszentgyörgyöt és Csíkszeredát. Székelyudvarhelyen március 30-án, azaz holnap 18:30-tól nyitják meg a Művelődési Házban.

„Az anyag nem stílusválogatás, nem vonható ki belőle ízléspreferencia. 20 év (1989-2008) legfontosabb alkotói csoportjait és munkáit dokumentálja” – írja a kiállítás katalógusának bevezetőjében Somogyi Krisztina.

A legjobb alkotások saját szűkebb környezetükön kívül is ismertek: a pannonhalmi apátság Skardelli György által tervezett fogadóépülete és a Czigány Tamás-féle borászata, vagy ez utóbbi építész Bodrossy Attilával közösen tervezett egyetemi Építész Műteremháza Győrben, Csillag Katalin és Gunther Zsolt Audi Fóruma, Patartics Zorán Győri Ítélőtáblája korszakalkotó remekek. De mellettük ott vannak a már ismerős kommersz bevásárlóközpontok, üzemi épületek, lakótömbök – így teljes a kép.

Az előző évtizedből csak néhány ház került bele a válogatásba, többnyire Terjel_plakat2000-es évek építészete dominál . A tárlat anyaga több mint 70 panóból és egy pár makettből áll, amelyhez elkészült egy 84 oldalas KALAUZ (katalógus) is.

Maga a bemutató több célt is szolgál: azon túl, hogy az egyre rohamosabban beépülő tereink minőségére és milyenségére hívja fel a figyelmet, kordokumentum, nevel, ötleteket szolgáltat, érveket és ellenérveket szül egy jel – vagy jelek – elfogadásáról, vagy elutasításáról, hasznáról, hasztalanságáról. Mindenképpen figyelemfelkeltő jelleggel bír és mutatja, milyen nagy szükség lenne az elmúlt évtizedek helyi, székelyföldi, erdélyi építészeti termésének számbavételére, hasonló kötetekre és kiállításokra.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."