Itthon » Művelődés

Székelyudvarhelyen állít ki az MTI

A Rendszerváltás Kor-képek 1989-1994 című fotókiállítás mikéntjéről beszéltek a mai sajtótájékoztatón, melyet a Művelődési Házban tartottak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

MTI
MTI
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. július 20., 20:11
0 hozzászólás. 

„Tavalyi álom vált valóra" – mondta Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója, a készülő kiállítás szervezőihez fordulva, akikkel pontosan egy évvel ezelőtt kezdődtek a tárgyalások a tárlatot illetően. Holnap nyílik ugyanis a Rendszerváltás Kor-képek 1989-1994 című fotókiállítás melyet, a Magyar Távirati Iroda Zrt., a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központ és a székelyudvarhelyi Művelődési Ház közös produkciója. A tárlatról az MKKKK vezetője Hadnagy Miklós, az MTI bukaresti tudósítója Garzó Ferenc és az MTI fotóriportere Oláh Tibor beszélt a mai tájékoztatón.

MTI

„Hálás műfaj a fotó, mert hihetetlen népszerűségnek örvend" – fogalmazott Hadnagy Miklós, aki a Brassai és Capa kiállítások után részt vesz a Rendszerváltás képeinek kiállításában is. Az MTI és az MKKKK közös munkájának eredményeként 2007-ben Sepsiszentgyörgyön, 2008-ban pedig Kolozsváron nyílt tárlat 50 év fotóiból – tudtuk meg a szervezőtől.

MTI

„Megéltük és megírtuk" – mondta a kiállításon látható fotókról Garzó Ferenc, aki az akkori időben fiatal munkatársa volt az MTI-nek, majd hozzátette: „párhuzamosan dolgoztunk a fotósokkal, ezek napi anyagok voltak, amit naponta elfogyasztott a közvélemény." A képeket egyébként meg lehet tekinteni a Távirati Iroda archívumában. Szintén Garzó Ferenctől tudtuk meg, hogy az MTI maradandó énje a fotó. „Ha képre nézek és eszembe jut a 90-es hídlezárás, az olyan mintha tegnap lett volna" – fogalmazott a tudósító, aki 30 éve dolgozik az MTI-nek.

MTI

A fotós szakma képviselője, az MTI fotóriportere is nyilatkozott a tárlatról. Oláh Tibor, aki végzettségét tekintve fotóművész, Vincze Mátyás (az MTI jelenlegi elnöke) korszakalkotó munkáját emelte ki: „aki megmutatta, hogy a fotó nem csak illusztráció." Tőle tudtuk meg, hogy az Iroda 13 millió eredeti negatívval és 5 millió mintaképpel rendelkezik. Ebből a tetemes fényképarchívumból Kor-képek címmel már jelentek meg válogatások, sőt a kiállításra kiszemelt képeket is kötetre szánták, a képanyag pedig Féner Tamás keze munkáját dicséri.

A kiállítást Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke és Belénessy Csaba, az MTI stratégiai alelnöke nyitja meg holnap 20 órakor, majd augusztus 7-ig lesz látogatható a Művelődési Házban hétköznapokon 10-18, illetve szombaton 10-13 óra között. A képek Székelyudvarhely után Marosvásárhelyre, majd Aradra költöznek.



Fotók: MTI archív


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."