Itthon » Művelődés

Háború és béke, élet és halál - Capa fotókiállítás

A világhírű, magyar származású fotóművész, Robert Capa 57 fotóját a Művelődési Ház koncerttermében november 25-ig lehet, és mindenképpen érdemes megtekinteni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/robertcapa1011
Itthon_Muvelodes/robertcapa1011
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. november 11., 19:24
0 hozzászólás. 

A megnyitón szép számban megjelenteket üdvözölte és a kiállítás létrejöttének előzményeiről az esemény házigazdája, Elekes Gyula igazgató szólt. A városunkban első ízben megrendezett Capa-kiállítás jelentőségét, Capa emberi és művészi életútját, az azt meghatározó állomásokat, az általa bejárt öt háborús hadszíntér lenyomatait, a páratlan kordokumentum értékű fotóikat Kovács Árpád művészettörténész, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont  munkatársa méltatta.

Itthon_Muvelodes/robertcapa1011

A látogatóknak páratlan, megdöbbentő és érzelmeket bőségesen generáló, nem mindennapi vizuális élményt nyújtó kiállításon közszemlére tett fekete-fehér fotográfiák igazi időutazás lehetőségét is felkínálják. A 20. századi, mára már történelemmé szelídült tragikus események, a háborús hadszíntereken lencsevégre kapott és az utókornak megmentett pillanatok sok évtizeddel a születésük után is üzennek, megszólítják és elidőzésre késztetik a szemlélődőt.

Itthon_Muvelodes/robertcapa1011

Nehéz megmondani, hogy a látogatóhoz „az első vonalból" tudósító Capa által ki tudja hányszor átélt halálélmény kerül-e megdöbbentő közelségbe vagy a második világháború befejezését eufórikus hangulatban ünneplő civilek, ismeretlen nők, férfiak, gyermekek boldogsága az, ami megragadja. Csak találgatni lehet, hogy képletesen szólva, ki mit visz haza magával a tárlatról. A menekülttábor mezítlábas kislányának a képét vagy az anyja kezébe kapaszkodó, rémülten az égre bámuló, a légitámadás elől menekülő leányka arckifejezését? Vagy Capa kedvencének, a Kollaboránsnő Chartres-ból című fotográfia hangulatát?Itthon_Muvelodes/robertcapa1011

Esetleg a leghíresebb és legismertebb, 1936-ban készített A milicista halála című kép, vagy az 1945-ben, a lipcsei csatában szintén a tudósító szeme láttára halálos lövést kapott katona fotója az, ami „megfogja" a szemlélődőt? Vagy a Capaval kortárs hírességek portréi?

Nehéz kiválasztani a leget, annál is inkább, mert ilyen talán nincs is – de jó és érdemes elidőzni a különleges körülmények között, különleges érzékenységgel megörökített és érdekes hangulatba ringató fotók előtt. Mert mindegyik fotográfia, akárcsak a nagyszerű Capa által lencsevégre kapott pillanat, egyszeri, egyedi és megismételhetetlen.

A Capa-titkot megfejteni megkísérelőknek, a fotóművészetet tisztelőknek és a mindenkori fotográfusoknak kapaszkodó lehet a művész hitvallása: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel".


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."