Itthon » Művelődés

Átadták az Udvarhelyszék Kultúrájáért-díjakat

A magyar kultúra hivatalos ünnepén, a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozatot megkoronázó gálán vehették át díjaikat az idei év kitüntetettjei.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/mkn2011gala
Itthon_Muvelodes/mkn2011gala
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. január 23., 23:41
1 hozzászólás. 

Köszöntő beszédekkel vette kezdetét, a díjátadóval és a Gergely János karnagy vezényletével fellépő Udvarhelyszék Fúvószenekar kiváló műsorával folytatódott, majd a Himnusz eléneklésével ért véget a Művelődési Házban az Udvarhelyszék Kultúrájáért-díjak átadása.

„A kultúra örömforrás, gyarapodás" – fogalmazott Bunta Levente polgármester, a díjat alapító és odaítélő Udvarhelyszék Kulturális Egyesület elnöke, aki elsőként üdvözölte az egybegyűlteket. Bunta köszöntőjét a „mi a kultúra?" kérdéssel indította. Az elöljáró hangsúlyozta: a kultúra akkor lesz igazi érték, ha az általa nyújtott műélvezet nem l'art pour l'art, azaz nem önmagáért való, nem csupán egyéni, de közösségi élmény is. A közösség a kulcsszava az egyetemes és a sajátos többletet jelentő magyar kultúra megmaradásának, amelynek jövőjét olyan alkotók garantálhatják csak, akik a teremtett értékeket „átviszik a túlsó partra" – mondta a polgármester, aki a szavakban megfogalmazott köszöneten és az erkölcsi támogatáson túl az önkormányzat anyagi támogatásáról is biztosította mindazokat az értékteremtőket és értékmentőket, akik akár hivatásos, akár műkedvelő módon a kultúra szolgálatában állnak.

Itthon_Muvelodes/mkn2011gala

„Jó irányba halad a világ, mert ma már nem üldözik, hanem megbecsülik és kitüntetik a szépet és jót teremtőket- fejtette ki rövid köszöntőjében Borboly Csaba, a Megyei Tanács elnöke, aki szerint „nem csak az aszfaltozásra, a betonozásra kell figyelmet fordítani, hanem a szépteremtő építkezésre is, ezért a következő három évben különös figyelmet fognak fordítani a vidéki kulturális intézmények támogatására. Tapssal jutalmazta a közönség a Szentegyházi Gyermekfilharmónia atyjának és lelkének, Haáz Sándor tanárnak a két kellemes és egy kellemetlen, de cseppet sem nem ünneprontó gondolatait. Haáz méltatta „az udvarhelyi Oscar-díjat", amelynek 2004 óta a „gyermekfili" is büszke birtokosa, és Balázs Lajos néprajzkutató ötletét tolmácsolta, miszerint az amerikai Arany Málna-díj mintájára, a magyar kultúra számtalan és névtelen rombolóját is kéne „jutalmazni".

A köszöntők után a díjkiosztó hagyományaihoz igazodva, rövid kisfilmeken mutatták be azokat a személyiségeket, kulturális intézményeket, akik/amik a kultúra napszámosaiként évtizedeken át gyarapították és örökítették át unokáiknak Udvarhelyszék kulturális kincseit. Az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület nevében a díjakat Bunta Levente polgármester, Borboly Csaba megyei tanácselnök és Sófalvi László, a megyei tanács alelnöke nyújtották át. A díjátadó újdonsága volt, hogy az elismerések száma ebben az esztendőben négyről ötre bővült, így az Életmű-, Értékteremtés-, Értékmentés-, Közösségdíj mellett első ízben osztották kitüntetést Értékközvetítés kategóriában.

Zárójelben jegyezzük meg, hogy az ünnepélyes mozzanat egyetlen, és a közönségben hiányérzetet szülő szépséghibája volt, hogy a kitüntetettek pár szavas köszönetnyilvánítása idén elmaradt.

A díjkiosztó után a megalakulásának tavaly ötéves évfordulóját ünneplő Udvarhelyszék Fúvószenekar adott kitűnő koncertet, Gergely János vezényletével. A fúvószenekar legújabb tagjait Szőcs Endre, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója köszöntötte és nyújtotta át az újoncoknak járó, az összetartozást jelképező kitűzőket is. Bár nem teltek meg a Művelődési Ház nagytermében a széksorok, a foghíjas nézőtér látványa szerencsére fikarcnyit sem csorbította az immár nyolcadik alkalommal sorra kerülő díjátadó ünnepi hangulatát – így elmondhatjuk, hogy városunkban is, akárcsak a határokon innen és túl levő magyar településeken, méltó módon hajthattunk főt a magyar kultúra napján és tiszteleghettünk Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye születésének 188. évfordulója előtt. Köszönet érte a szervezőknek!

Itthon_Muvelodes/mkn2011gala

Udvarhelyszék Kultúrájáért-díjak – 2011

Életműdíj: post mortem Dolga Lajos (1918-2002) karnagy, öt évtizeden át a
Székelyudvarhelyi Fúvószenekar vezetője

Értékteremtés: Kelemen Erzsébet, tanár, néptánc oktató, a Boróka Táncegyüttes létrehozója (1997), vezetője, számos néptáncos és népdalénekes útra indítója

Értékmentés: Lőrincz György, 88 éves szentegyházi nótafa, több száz népdal tudója

Értékközvetítés: Bálint Arthur, operatőr, 50 dokumentumfilm és 10 kisjátékfilm alkotója, „a különleges térlátás tehetségével megáldott" székelyudvarhelyi filmes

Közösségi díj: Cimbora Gyermekek Klubja, az 50 évvel ezelőtt megalakult Pionírok Házának utóda, „ahol az igényes oktatás és a gyermekek tenni akarása jó cimborák"

A Duna tévé helyi stúdiójában készült, a díjazottakat bemutató kisfilmekhez a narrációt P. Buzogány Árpád és Pál Melinda írták. Az emlékplaketteket a szovátai Siklódi Zsolt képzőművész és a székelyudvarhelyi Nagy Gábor ékszerész készítették.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
oszomke
2011-01-24 07:52:55
egyesek milyen könnyen magukra aggatják az oktató címet....K. Erzsébet mit oktat?! táncot? na ne röhögtessetek

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."