Itthon » Művelődés

Székelyudvarhelyi és Tatabányai Városi Könyvtár – könyves jó testvérek

A Tatabányai Városi Könyvtárral ápolt testvérkapcsolatnak köszönhetően értékes, nyomtatott és hangos könyvekkel, DVD-kkel gazdagodott a Városi Könyvtár állománya.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes
Itthon_Muvelodes
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. március 17., 19:02
1 hozzászólás. 

A Székelyudvarhelyi és a Tatabányai Városi Könyvtár ötéves testvérkapcsolatának nemcsak képletes, de konkrét és gyakorlati haszna is van. Releváns példája ennek az együttműködésnek az a 220 ezer forintos könyvadomány, amelyet a két tatabányai intézmény (Tatabányai Városi Könyvtár - 100 000 Ft., és a Tatabányai MÜTF Könyvtár - 120 000 Ft.) egy sikeres pályázat útján nyert el, és ajánlott fel könyvek vásárlására az udvarhelyi intézménynek.

A tatabányaiak anyagi segítségének köszönhetően tavaly decemberben 100 ezer, a napokban pedig 120 000 forint értékű értékes olvasnivalóval gazdagodott a helyi könyvtár állománya. A hangos könyvekből, DVD-ből, nyomtatott pedagógia szakirodalomból és gyermekeknek szóló könyvekből álló csomag második felvonásban ünnepi ajándékként, éppen március 15-én érkezett meg, és a szállítmányt személyesen Csics Gyula, a Tatabányai Városi Könyvtár igazgatója kézbesítette.

Ennek apropóján Szabó Károly könyvtárigazgató a tatabányai intézmény vezetőjével közösen számolt be a két könyvtár közötti együttműködés eredményességéről.

Itthon_Muvelodes

Szabó Károly és Csics Gyula

„Érezzük, értjük a gazdasági válság súlyát, ezért tartunk fontosnak minden külső anyagi forrást bevonzani és ezért köszönjük a tatabányai testvérintézmény gesztusát, ami jelentős segítséget jelent nekünk" – mondta Szabó. Hozzátette, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által januárban meghirdetett, egymilliárd forintos költségvetésű, a hazai könyvtárak számára is elérhető Márai-programhoz csatlakoztak, bár az egységcsomagok nem pontosan illeszkednek a helyi könyvtár állományfejlesztési elképzeléseihez. Ám hiába vannak a határon túli kedvezményezett könyvtárak sorában előkelő helyen, a programban való részvétel semmiképpen nem jelent teljes értékű megoldást a fejlesztési stratégia terén.

„Úgy érzem, itt is itthon vagyok, ezért számomra is nagy öröm volt ezt a tatabányai könyvtár évi 5 millió forintos évi keretéhez viszonyítva igen csekély pénzösszeget az udvarhelyi könyvtár részére megpályázni és elnyerni" – mondta Csics Gyula, igazgató. Véleménye szerint az udvarhelyi könyvtár már csak azért is méltó a támogatásra, mert a város lélekszámához viszonyítva igen magas, 12 ezret számláló olvasótábora messze felülmúlja a 70 ezer lakosú Tatabánya két könyvtárában összesen jegyzett 8000 olvasót.

Csics Gyula hangsúlyozta, a segítségnyújtás nem egyoldalú, az anyagi támogatásért cserébe rengeteg, a tatabányai könyvtárban is megvalósítható ötletet kaptak és kapnak (például a tematikus olvasótábor) a kreativitásban jeleskedő székely kollegáktól.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hollo
2011-03-17 21:28:14
Boccs, de egy kicsit nem kéne átgyúrni az alábbi szöveget:

"Hozzátette, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által januárban meghirdetett, egymilliárd forintos költségvetésű, januárban meghirdetett és a hazai könyvtárak számára is elérhető Márai-programhoz csatlakoztak, (bár az egységcsomagok nem pontosan illeszkednek a helyi könyvtár állományfejlesztési elképzeléseihez), de hiába vannak a határon túli kedvezményezett könyvtárak sorában előkelő helyen, a programban való részvétel semmiképpen nem jelent teljes értékű megoldást a fejlesztési stratégia terén."

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."