Itthon » Művelődés

Kávé és múzeum – díjazták a legjobb novellaírót

A Haáz Rezső Múzeum Családi délelőtt rendezvényének keretében szervezett díjkiosztót egy csésze 19. századi, lombikban főtt fekete illata lengte be.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/muzeum2603
Itthon_Muvelodes/muzeum2603
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. március 28., 21:04
0 hozzászólás. 

A Kávé és múzeum novellapályázatot januárban a Transindex a székelyföldi múzeumok és a Julius Meinl támogatásával hirdette meg – a kiértékelőre és a legjobb alkotásért járó díj átadására szombaton délelőtt a Museum Caféban került sor.

Itthon_Muvelodes/muzeum2603A fekete leves című kávétörténeti vándorkiállítás apropóján meghirdetett novellapályázatot Csergő Tibor, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója, a vándorkiállítás székelyföldi koordinátora ismertette a közel harmincfős közönségnek. A pályázatára több mint hetven alkotás érkezett, több mint fele Magyarországról.

Az egyharmad férfi, kétharmad női mezőny igen erős volt, az amatőr és profi tollforgatók egyaránt színvonalas alkotásokkal jelentkeztek – ismertette a részleteket Bakk- Dávid Timea, a Transindex szerkesztője. Szerinte a pályázat iránti érdeklődés arra vall, hogy a hírportál látogatói nem csak olvasni, írni is szeretnek.

„Szeretjük a jó kiállításokat és a jó kávét" – indokolta meg a cég által felajánlott támogatást Kádár Timea, a Julius Meinl Románia képviselője. A zsűri négy alkotót (Láng Orsolya, Hatházi András, Márton Szilárd, Patócs Júlia) különdíjjal, a legjobba novella íróját, a marosvásárhelyi Dimény Lórántot pedig a fődíjjal jutalmazta. Dimény személyesen vette át Kádár Timeától azt a kávéfőzőt, amely ihletet adó fekete levest főz.

Itthon_Muvelodes/muzeum2603

A díjkiosztó ideje alatt a résztvevők szeme láttára egy izgalmas és nem mindennapi kémiai folyamat is lezajlott: beüzemelték azt a 19. századi kávéfőzőt, amit egy udvarhelyi magánszemély őriz nagy becsben, és amelyet a múzeum munkatársa, Geréb Ibolya fedezett fel. Így a résztvevők nem csupán az Ilovan csűrjében az idő című fődíjas novellából, de a borszeszégővel melegített, 19. századi, üveg lombikban lefőtt feketéből is ízelítőt kaptak.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."