Kultúra » Kiállítás

Szalma-e vagy széna a magyar festészet?

Gyerekszemmel néztük meg a Kultúrpalota kincseiből készült kiállítást a Haáz Rezső Múzeumban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

Pál Edit Éva fotói
Pál Edit Éva fotói
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. február 09., 13:30
0 hozzászólás. 

Néha valósággal irigylem a gyerekeket. Még a sajátomat is.

Most éppen azért, mert ahelyett, hogy csak úgy szimplán megnéznék a marosvásárhelyi Kultúrpalota kincseiből Székelyudvarhelyre hozott kiállítást, és azzal a napi kultúrát letudva, hazamennének, játszva kalandozhatnak a festészet világában.

00-DSC01833

Megtudhatják például azt, – még mielőtt Ádám és Éva bűnbeeséséhez érnénk, − hogy az a kis kép az elmosódott nőkkel a falon a tárlat legértékesebb alkotása, Munkácsy Mihály műve.

Mondjuk, azt nem tisztázzák számukra, hogy az alapvetően zsánerkép miért van a vallási tematikájú teremben: talán a mosónők imádkoznak munka közben, vagy a múzeum dolgozói fohászkodnak, hogy el ne lopják a drága képet? Vagy ide talált méretben és színben? Sajnos nem kérdeztük meg, de aki szeretné, megteheti április 15-ig.

A mosónőkkel végezve

kiokosodhatnak arról is puha párnán csücsülve, hogy a máramarosi parasztok Jézust realista stílusban vették le a keresztről, miután akadémista módjára – a festmény háttere sötét, csak a lényeges információk világítanak rajta – festett úriemberek és asszonyok megcsodálták és megsiratták rajta.

00-DSC01864

Aztán megfigyelhetjük Isten fiának portréját is, amelyről kiderítjük, hogy alulról van megvilágítva az arca, és valószínűleg gyertyafénnyel.

Nem lesznek sok névvel és évszámmal gazdagabbak, amit amúgy is elfelejtenének, de a vizuális művészetek értelmezésében okosabbak lesznek, az biztos.

00-DSC01929

Például szakértő jelenlétében azonosíthatják be a mályvaszínt Szent Margit legendájának ábrázolásán, s megtudhatják, hogy a naturalisták nem csak valóságos erdélyi tájat festettek, mint a realisták, hanem a Miatyánkról szóló képen még a drótháló árnyékát is részletesen, fényképszerűen ábrázolták.

Eszükbe juttatják azt is, amiről néha felnőttként hajlamosak vagyunk megfeledkezni:

mi a huszonegyedik században élünk.

Száz éve, amikor ezek a festmények készültek, még voltak olyan városvezetők, mint Bernády György. Marosvásárhely 20. század eleji polgármesterének a kezdeményezésére költöztek ezek, az akkor kortársnak számító alkotások az ottani Kultúrpalotába.

00-DSC01920

A „városépítőként" is ismert elöljáró nagyon kultúraszerető ember volt, s a vásárhelyi épületeken, berendezéseken sem spórolt, az volt az álláspontja, hogy legyen minden rendesen megcsinálva, a pénz majd meglesz rá valahonnan. Neki köszönhető a Kultúrpalota gazdagsága is, mesélte Berze Imre, a kiállítás kurátora.

A szép néniket már akkor is szerették pucéran ábrázolni, de erről a gyerekek nem tudnak meg semmit.

00-DSC01872

Inkább az állatvilágba kalauzolják őket. Aranykeretbe helyezett pajtába érkezünk. A falnyi tablóképen gyapjas kosok világítanak a sötétből – ez is akadémista festmény, hallják. Érdekessége, hogy ezt a mindennapi jelenetet festette meg a művész Pállik Béla ilyen fennkölt stílusban. Szokása volt egyébként juhokat festeni, egy csomó festményének Birkák és Kosok a címe. A gyapjú megfestésével kísérletezett, csúfolták is érte a kollégái.

A bivalyos szekér áll, a talicska mozog.

Honnan tudjuk ezt, ha nem videót nézünk? Hát onnan, hogy mielőtt lett volna a YouTube, felfedezték, hogy 2D-ben is van dinamikus meg statikus ábrázolás. („Mi anyukámmal néztünk egy olyan videót, ami 7D-ben volt!" – meséli az egyik gyerek) Dinamikus, ha mozog valami a képen, statikus, ha nem. A statikus dolgokat általában vízszintes meg függőleges módban ábrázolják. Az, ami mozog, az a többihez képest, vagy úgy általában mindenhez képest, ferde.

00-DSC01933

Egy dolgot annyira nem irigylek a mai gyerekektől. Tudják, mi az a 7D, én már a 4-esnél lemaradtam, cserébe lazán bikának nevezik a bivalyt, s évszázados festményről ismerik meg a szalmát. De nincs veszve, minden, a pityókaszedésről meg a háborúzásról van némi fogalmuk.

00-DSC02084

Szuper csapatépítő program lehetne még felnőtteknek is, hogy a festmények kibeszélése után, -amelyeken ugye vannak sötétebb és világosabb okker sárgák, s a szittyel-szottyal megjelenő fehér nem a nyári hó, hanem a restaurátor munkájának a nyoma rajtuk, -

az addig nézelődők maguk is festővé válhatnak.

Sőt, festő brigáddá, s az addig megbeszélteket, látottakat a feladat szerint képen megvalósíthatják.

00-DSC02078

Temperával készülnek a tulipános naplementével tarkított statikus hegyek, s a napszemcsis napocskával fűtött tengerek.

A magyar festészet remekművei – A Kultúrpalota kincseiből készült kiállítás felnőtteknek is megtekinthető a Haáz Rezső Múzeumban csupa 5 lejért április 15-ig, tárlatvezetéssel 15-ért. Mi azt is kérnénk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."