Itthon » Művelődés

Költészet két ajtó között

A meghívottak a katedránál, a közönség az iskolapadban – osztályteremben, de "nem középiskolás fokon" mutatkozott be Varga Melinda és Muszka Sándor költő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

EMIA2011Marc
EMIA2011Marc
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. március 30., 09:05
0 hozzászólás. 


Nem kizárólag egy kultúrkocsma homálya, a sörkörök és a cigarettafüst adja meg egy irodalmi est ízét-bűzét, hangulatát, színvonalát – az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA) hétfői Két ajtó között irodalmi estjének szervezői, résztvevői többek közt ezt a konzekvenciát is levonhatták.

Varga Melindát és Muszka Sándort - a jelenkori erdélyi költészetének két ifjú, de pályakezdőnek már nem mondható költőjét az est házigazdája, az irodalmi berkekben nem kevésbé előkelő helyen jegyzett Murányi Sándor Olivér író faggatta, de a szó szerint az iskolapadba ültetett hallgatóság sem fukarkodott a - néha naiv - kérdésekkel. A pontosan 16-ot számláló közönség ugyan nem rímelt az est Két ajtó között címére, hiszen a Benedek Elek Tanítóképző 36-os osztálytermében üres hely maradt még bőven, ajtó közé senki nem szorult.

EMIA2011Marc

Murányi rutinosan és a tőle megszokott köntörfalazás nélkül nyitogatta a meghívottak egymástól mind stílusban, mind tematikában merőben különböző világainak ajtaját, de nem maradt el a versfelolvasás - Sarkadi Zoltán színművész és Muszka Sándor közreműködésével - és volt foganatja a "lehet kérdésekkel gyalulni a költőket" felszólításnak is. A kérdezősködésben természetesen Murányi vitte a prímet, de a kérdezz-felelek fejezetnél a padokban ülők is jelentkeztek. Frappáns, muszkasanyisan humoros, vargamelindásan megfontolt, de mindenekfelett őszinte, minden mesterkélt maszlagtól mentes, jó hangulatú párbeszéd alakult ki a találkozón, aminek végére Muszka a két székely beszélget, eredeti kézdis tájszólásban felolvasott humoros prózájával tette fel a koronát.

Az irodalmi estek szokásrendjéhez tartozó könyvvásárlás, dedikálás sem maradt el, jó néhány példány elfogyott az est apropójául szolgáló, Varga Melinda erotikus utazásai, kalandozásai ihlette 6van9 és Muszka Sándor Múzsák, trágyás szekérrel című verseskötetéből.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."