Itthon » Művelődés

Minden burján jó valamitől…- könyvbemutató

Április 11-én, hétfőn 17 órától a Művelődési Ház oszlopos termében Halász Péter: Növények a moldvai magyarok hagyományában és mindennapjaiban című könyvét maga a szerző mutatja be.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. április 07., 12:02
0 hozzászólás. 

Bedohazi

„Minden burján jó valamitől...– tartják az idősebb rendű csángó asszonyok. Egy-két emberöltővel ezelőtt szinte kizárólag burjánokból készült, feredőben kúráltak a beteg bubától a gyermekágyas asszonyon át a reumás öregekig szinte minden rászorulót. (...) A hagyományos népi növényismeret a gyógyításon és a betegségek megelőzésén kívül számos egyéb hasznosítható tudással szolgál. (...) A szenteléssel is megerősített hatásúnak tartott „nagyerejű burjánok" segítségével pedig magukat, családjukat kívánták megóvni, jövőjüket próbálták kifürkészni, életüket szerették volna biztonságosabbá és „kiszámíthatóbbá" tenni a való életben amúgy is minden tekintetben kiszolgáltatott moldvai csángómagyarok"- szól a szerzői vallomás.

A Budapestről a Gyimesbe költözött néprajzkutató, lap- és televíziós szerkesztő munkásságát Tifán Irén, az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületének elnöke méltatja. A könyvbemutató során moldvai csángó népdalok és szavalatok hangzanak el Pál Kincső és Mihálykó Szilvia VIII. osztályos tanulók előadásában.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."