Itthon » Művelődés

IV. Terra Siculorum - második nap

A nemzetközi klasszikusgitár-fesztivál második napján elkezdődik a gitárverseny, este pedig Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában is koncertre várják a nagyérdeműt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. április 12., 11:07
0 hozzászólás. 


A Városháza Szent István termében hazai és nemzetközi résztvevőkkel ma délelőtt 9 órakor kezdődött a gitárverseny első fordulója. A 9:30-13:00 óra, 15:00-18:30 között zajló mesterkurzusoknak a dr. Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Iskola a hagyományos helyszíne.

Este 7 órától a újabb ingyenes koncertekre várják a nagyérdeműt. Elsőként a Harmonia Cordis – Ifjúsági Project keretében egy fiatal tehetség, Cserenyec Dóra mutatkozik be a közönségnek.

19:20-tól a már jól ismert mesterhármas, a Beke István Ferenc, Bugnar Ionuţ, Bíró Endre trió lép fel. Az est utolsó fellépője az oroszországi Vladimir Gapontsev klassikusgitár-művész lesz.

Csíkszeredában a Szent Ágoston templomban 19:30-tól csendül fel a gitármuzsika. A húrokat a Nagy-Britanniában élő Podhorszky Gábor pengeti mesterfokon.

A koncerteket egyébként élő adásban is figyelemmel követhetik, ha felkeresik a Harmonia Cordis honlapját.

A nap fellépői:

Csrenyec Dóra 1991-ben született Békéscsabán, Magyarországon. Zenei tanulmányait Gyomaendrődön, Szabó Mária tanárnő irányításával kezdte, ekkor szerezve első nemzetközi díjait. Jelenleg Bozóki Andrea tanárnő növndéke, a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola diákja. Több nemzetközi gitárverseny díjazottja. Tavaly ő nyerte a III. Terra Siculorum" Gitárverseny első díját. díját

Beke István Ferenc Székelyudvarhelyen született 1979 ben. Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia tanára és doktorandusza, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület elnöke, a marosvásárhelyi és székelyudvarhelyi Nemzetközi Klasszkusgitár-vrseny szervezője. Doktori diszertációját dr Puşcaş Pavel irányítja. Magiszteri és egyetemi tanulmányait a kolozsvári Zeneakadémia gitár szakán végezte, ösztöndíjjal tanult az osnabrucki Zenekonzervatóriumban és a szegedi Zenefőiskolán Egyetemi előkészítő és középiskolai tanulmányait Bodurián János irányította. Szóló és kamarazene előadásai voltak Romániában, Magyarországon, Németországban, Angliában és az Egyesült Államokban. Országos és nemzetközi gitár versenyek többszörös díjazottja, számos hazai és külhoni mesterkurzus részvtevője.

Ionuţ Cristian Bugnar: 1987. június 30-án született, Besztercén (Romániában).
A besztercei Zeneiskola után, a Zenelíceumban végezte zenei tanulmányait. 2006 őszétől a kolozsvári "Gh. Dima" Zeneakadémia jelenleg negyedéves hegedű szakos hallgatója. Több mint 20 hazai verseny díjazottja.
Bíro Endre jelenleg a kolozsvári technikai egyetem hallgatója: Több évig a Koala Dzsessz band dobosa volt.

Vladimir Gapontsev: 1985-ben született, gitártanulmányait 11 évesen kezdte. 2000-től a volgogradi Zenei Kollégium diákja. Jelenleg Moszkvában él. Posztgraduális tanulmányait a Kazani Állami Konzervatóriumban, a Tatár Köztársaságban. Együttműködött a volgohradi Akadémiai Szimfonikus Zenekarral, az Ulyanovski Szimfonikus Zenekarral, a VMIA Szimfonikus Zenekarával, a volgogradi filharmonikus orosz népizenekarral. Több nemzetközi verseny díjazottja. Fellépett a volt Szovjetunió több országában , Franciaországban, Izraelben, Németországban és Romániában is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."