Itthon » Művelődés

Terra Siculorum – a negyedik lett a legfesztivál

A Terra Siculorum nemzetközi klasszikusgitár-fesztivál minden szempontból felülmúlta az eddigi három kiadást – az árkosi kastélyban a folyosóra szorult a hallgatóság egy része.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

gitarfeszt_2011
gitarfeszt_2011
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. április 14., 17:04
0 hozzászólás. 


Versenyzők, mesterkurzusok, meghívott előadóművészek, koncertek – a negyedik klasszikusgitár fesztivál színvonaláról, a három helyszínen (Csíkszerda, Székelyudvarhely és Árkos) zajlott és zajló teltházas előadásokról csak szuperlatívuszokban nyilatkoztak és számoltak be a szervezők.

„A negyedik kiadás a legsikeresebb" - summázta a negyedik napja zajló Terra Siculorum nemzetközi klasszikusgitár-fesztivál negyedik kiadásával kapcsolatos tapasztalatait a fesztivál atyja, Beke István gitárművész.

Beke szerint a siker elsősorban a hallgatóság nagyságrendekkel megnövekedett számában mérhető, de a négy - A, B, C, D - kategóriákban zajló gitárverseny felhozatala, illetve a mesterkurzusok nívója sem hagy semmilyen kívánnivalót maga után. Beke szavait megerősítették a csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi szervezők is.

gitarfeszt_2011

A tegnap befejeződött csíkszeredai koncertek szervezője, Farkas-Barabás Szabolcs gitárművész szerint a három csíkszeredai klasszikusgitár-estre messzemenően többen voltak kíváncsiak, mint az előző években. Farkas megerősítette: a Szent Ágoston templomnál nagyszerűbb és kiválóbb akusztikájú helyszínt jövőben sem keresnek.

Ennél is prímább a sepsiszentgyörgyi statisztika: amíg tavaly alig 10-20-as létszámú közönség előtt pengették az előadók, az elmúlt napokban több százan ültek autóbuszba, hogy a várostól 5 kilométerre található árkosi Szentkereszty-kastélyban a földön ülve vagy a folyósóra szorulva akár, de meghallgathassák az előadókat. Az érdeklődés alapján nem tűnt hiú ábrándnak a sepsiszentgyörgyi szervező, Kakassy Zsolt gitártanárnak az a reménye, miszerint a Terra Siculorum Sepsiszentgyörgy egyik legjelentősebb kulturális eseményévé növi ki magát a jövőben.

„Ez az egyik legjobb fesztivál, a napok termékenyen telnek, a fellépések pedig szakmai kihívások is egyben. Azt az egyet sajnálom csak, hogy nem lehetek egyszerre előadó és résztvevő is"- fogalmazott a fesztivál egyik sztármeghívottja, Csáki András.  Magyarország legnagyobb gitárművészeként elismert és világszerte ismert előadóművész szerint a mostani Terra Siculorum egyik legnagyobb érdeme, hogy teret nyújt a fiatal gitárművészeknek is a bemutatkozásra.

Csáki András és Farkas-Barabás Szabolcs is zenélnek a vasárnapi zárókoncerten - árulta el a szintén a fellépők sorába tartozó Beke István.

A fesztivál utolsó előadása ezúttal rendhagyó lesz: technikai okokból elmarad a Székelyföldi Filharmóniával közös koncert – a filharmónia kvartettje lép színre majd. A gálának nem a Művelődési Ház nagyterme, hanem a szokásostól eltérően, a Szent István terem ad otthont, ahol egy premiernek számító darabot hallgathat meg ingyen és bérmentve a nagyérdemű.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."