Itthon » Művelődés

IV. Terra Siculorum - viszlát 2012-ben, négy helyszínen!

Bár csak egy szűk napja, vasárnap este csengett le az utolsó akkordja a Terra Siculorum nemzetközi klasszikusgitár-fesztiválnak, a szervezők már a jövő évi kiadást tervezik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

gitarfeszt_2011
gitarfeszt_2011
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. április 18., 17:37
0 hozzászólás. 


„Minden kétséget kizáróan ez a fesztivál volt eddig a legsikeresebb" - nyugtázta elégedetten az egy hetes rendezvényt záró sajtótájékoztatón a főszervező Harmonia Cordis Egyesület elnöke, Beke István Ferenc gitárművész.

A mesterkurzusokon 60-70 -en vettek részt, a száz meghívottat kilenc országból verbuválták össze. A nemzetközi gitárverseny  színvonalasabb volt mint előző években, négy országból (Ukrajna, Moldova Köztársaság, Magyarország és Románia) félszázan neveztek be, a versenyzők száma mind a négy kategóriában meghaladta a 10-et - vázolta röviden a fesztivál statisztikáját Beke.

gitarfeszt_2011

A nemzetközi gitárversenyben a kolozsváriak aratták le a legtöbb babért, de a mezőny minden kategóriában erős volt, ezért a zsűri az első, második és harmadik díjon kívül nem fukarkodott a dicséretek osztogatásával. A IV. Terra Siculorum fődíját, a 3000 euró értékű, direkt a fesztiválra készített egyedi gitárt a bukaresti Bogdan Mihăilescu (Liviu Georgescu professzor tanítványa) nyerte el. A legfiatalabb (10 évesek) csoportjában a pálmát a kolozsvári Vlad Soare, a B kategóriában (14 évesek) szintén a kolozsvári fiatal tehetség Alecu Ciapi, a C kategóriában (18 évesek) pedig a bukaresti Ana-Maria Iordache állhatott a dobogó felső fokára.

Ami az ingyenes koncertek iránti érdeklődést illeti, a székelyudvarhelyi közönség idén sem okozott csalódást. „Csíkszereda még döcög, Sepsiszentgyörgy pedig kirobbant az idén" - összegezte tapasztalatokat Beke.

A nemzetközi gitárfesztivál negyedik kiadásának legnagyobb újdonsága kétségtelenül a premiernek számító, idén csak kísérleti jelleggel elindított internetes élő közvetítés volt. Naponta átlagosan 1600 látogatója volt a fesztivál hivatalos honlapjának és 50-60-an követték a Harmonia Cordis Channel-en élőben, kiváló hang- és képminőségben közvetített székelyudvarhelyi koncerteket.

gitarfeszt_2011

Bár Beke István az ötödik fesztivál újdonságaival kapcsolatosan egyelőre csak nagyon szűkszavúan nyilatkozott, annyit elárult, hogy jövőben terjeszkednek és a negyedik helyszínként kiszemelt Gyergyószentmiklóst is mindenképpen „meghódítják". Ha minden jól alakul, akkor a kipróbált és bevált internetes élő közvetítést is kiterjesztik az összes helyszínre.

Az, hogy a következő fesztivál sikere felülmúlja-e az ideit, nehéz megjósolni, de annyi biztos, a szervezők munkáján, akarásán nem fog múlni. Beke nem titkolta, hogy a nívót emelni szeretnék, de ez nagyban függ az anyagiaktól is. A fő forrást a pályázatok és a támogatók jelentik, biztató, hogy az idén sikerült olyan rangos külföldi cégeket, szponzorokat megnyerni, akik jövőben is hűségesek maradnak a rendezvényhez.

„Legnagyobb szívfájdalmam, hogy Székelyudvarhelyen, a polgármesteri hivatalon kívül, akiknek ezúton is köszönöm a maximális melléállást és segítséget nem sikerült elnyerni a cégek vállalkozók támogatását, hiába kopogtattunk több ajtón is" - fogalmazta meg a szülővárosában tapasztalt közömbösséget jogosan keserű szájízzel Beke István.

Ehhez csak annyit fűzünk hozzá: reméljük, hogy az üzenet célba talál.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."