Itthon » Művelődés

Szentegyháza néprajzi gyűjteményeit látogatják

Hargita, Maros és Kovászna megyei résztvevőkkel szerveznek szakmai tanulmányutat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_muvelodes
Itthon_muvelodes
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. október 11., 09:16
0 hozzászólás. 

 

Tájházak és néprajzi gyűjtemények szerepe Hargita megyében címmel szervezi évi szakmai rendezvényét október 14-én, pénteken a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa, idén a szentegyházi Gábor Áron Iskolaközponttal, a Gyermekfilharmóniával és Szentegyháza város Polgármesteri Hivatalával közösen.

Itthon_muvelodes

A szakmai tanulmányút célpontja a Homoródok vidékéhez tartozó Szentegyháza, ahol több gyűjteményt fognak megtekinteni a szakemberek: tájházak, néprajzi gyűjtemények tulajdonosai, gondozói, fenntartói. Bár a pár évvel ezelőtti ötletből fakadó rendezvénysorozat helyszínei Hargita megyei létesítmények, Maros és Kovászna megyei szakemberek érdeklődését is felkeltette.

Mivel a szentegyházi gyűjtemények szakszerű bemutatása egész napos program, ezért autóbusz indul Székelyudvarhelyről (Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelye, 1918. december 1. utca 9. sz., a Merkúr áruház parkolója).

9 óra 30 perctől a szentegyházi Filiház és Múzeum Szálló gyűjteményét Haáz Sándor mutatja be, a római katolikus egyház tulajdonában lévő Vitos Géza emlékházat és néprajzi gyűjteményt pedig Mihály János történész.

A Svella család tulajdonában lévő gőzgép (bemutatja Svella Sándor) megtekintése után 12 órakor a lövétebányai iskolamúzeumban tesznek látogatást, ezt Máthé István, a Gábor Áron Iskolaközpont igazgatója prezentálja.

A hagyományos aratás és cséplés eszköztárát az iskolaközpontban Kádár Levente ismerteti, majd a néprajzi és kismesterségek múzeumával ismerkednek. Máthé István Hagyományos aratás Szentegyházán címmel vetítettképes előadást tart. A rendezvény résztvevőit Burus Ella Mária, Szentegyháza polgármestere a Gábor Áron Iskolaközpont étkezdéjében köszönti.

Szakemberek számára a részvétel ingyenes, szándékukat jelezzék a szervezőknél: Mihály János (0746-281013, szallasfa@freemail.hu), P. Buzogány Árpád (0745-381420, zongota@freemail.hu).

Fotó: napsugar-panzio.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."