Itthon » Ifjúság

Még mindig hódít Udvarhelyen a kiskorúak nyomordrogja

Egy szipu-tanya biztosan létezik, de lehet több is. És az is biztos, hogy a szülőknek – ha vannak – beszélniük kellene a gyerekükkel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

szipu1kikep
Fotók: Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. február 07., 16:44
0 hozzászólás. 

Megdöbbentő felvételeket tett közzé az UTCA, vagyis az Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport Facebook-oldalán – a hétfőn nyilvánosságra hozott képsorok helyszínét mi is bejártuk, és még jobban megdöbbentünk

Azt hinnénk, hogy a szipuzás, a szerves oldószerek gőzének belégzése rég kiment divatból és egyéb olcsó kábító-, illetve bódítószerek vették át a helyét, de a látottak alapján kijelenthető, hogy ez egyáltalán nem így van. S az általunk látott helyszín minden bizonnyal nem egyedi eset.

Sárgállik a hó a ragasztós zacskóktól

A Fások utcájának kanyarjában, a Matricagyárral szembeni vasúti hídra merőlegesen van az az út, ami a helyszínre vezet. A kavicsos, pocsolyás úton mintegy harminc-negyven métert kell menni, innen balra egy-két jól kitaposott ösvény visz a Bethlen-lakótelepi fiatalok által csak tömböknek nevezett helyre.

szipu1

Még mielőtt a három-négy kőtömb alkotta „körbe" beérnénk, már egy-két elszórt nejlonzacskó jelzi, hogy itt bizony kőkeményen szipuznak az ismeretlenek.

szipu3

A kőtömböknél elképesztő látvány fogad: egy darabig próbáltam számolni a sárga, Aderpren ragasztót tartalmazó zacskókat, de egy idő után, körülbelül 19-nél elveszítettem a fonalat, mert egyszerűen sárgállik a föld tőlük.

szipu6

Emellett természetesen a ragasztót eredetileg tartalmzó, kis, műanyag palackocskák is sűrűn hevernek a lábam alatt, mint a kilőtt töltények hüvelyei.

szipu3ad

A Kaufland áruház hátától körülbelül ötven méterre lehetek, egyáltalán nem távol- csak félreeső helyen. Közvetlenül a hely mellett van az áruház hátsó parkolója, tele gumiabronccsal, itt szokták tartani a balesetmegelőző felkészítőket, illetve az autós ügyességi versenyeket.

szipu2

A betontömbök környékén feltűnően sok a söröspalack, illetve -doboz is, nem beszélve több, nagyon olcsó energiaitalos palackról – ez egész helyet belengi valami különleges hangulat, kicsit olyan érzésem van, mintha a kilencvenes évek elején lennénk. A lábnyomok, a ragasztós zacskók meglehetősen frissek, alig néhány napja „fogyaszthatták" itt a ragasztógőzt. De vajon kik?

Olcsó és primitív lehetőség a bódulatra

Asztalos Lehel szociálpedagógus szerint a szipuzás tipikusan a kiskorúak nyomordrogja, tehát jellemzően 10-11 évesen kezdődik, és 14-15 évesen már véget is ér – nagyon ritka az ennél nagyobb gyerek, illetve tinédzser, aki még mindig használja. A különböző oldószereket, az Aderprent, a prenadez ragasztót, a bútorlakkot bármilyen festékes vagy barkácsboltban olcsón meg lehet vásárolni, elméletileg bárki hozzájuthat.

A legolcsóbb és legprimitívebb módja a valóság elviselhetővé tevésének – jelenti ki Asztalos Lehel arra a kérdésünkre, hogy jellemzően miért a kiskorúak drogja a ragasztózás. Hangsúlyozza, hogy néhány kivételtől eltekintve a tinédzserekre ez már nem jellemző, de a rendszerváltás után eltelt 27 évben ez a jelenség mindig megvolt Székelyudvarhelyen, sőt még azelőtt is létezett.

szipu8b

A szakember szerint nagyon jellemzően az érzelmileg elhanyagolt, nehéz szociális körülmények között, az utcán élő gyerekek körében tapasztalható a jelenség – ezek szinte kivétel nélkül problémás családi háttérrel rendelkeznek. 15-16 éves korban már kimarad ez a fajta, a ragasztó vagy oldószer gőzének belélegzése által okozott bódulatkeltés.

Mi is a szipuzás? 

A szipuzás vagy szipózás szerves oldószerek, például, ragasztó, különböző hígítók, lakkok, csavarlazító, körömlakk, öngyújtógáz gőzének belélegzését jelenti. A „hozzávalók" a kereskedelmi forgalomban szabadon hozzáférhető vegyszerek és a nejlonzacskók, de egy hígítóba mártott rongydarabbal is elérhető a hatás, tehát a kábulat. Az érzés talán egy picit a részegséghez hasonlít, de egy nagyon tompított bódulatról van szó. A gyerekek az egydecis kispalack tartalmát zacskóba öntik, a nejlonzacskót szájukra és orrukra szorítják, a belélegezett gőz okozza a bódulatot. Folyamatos belélegzéssel konstans bódult állapot jön létre, de hallucinációk is keletkezhetnek.

Rövid távú veszélyei az elbutulás, a memória- és figyelemzavar, de hosszú távon visszafordíthatatlan izomsorvadást, súlyos mozgásszervi károsodást okoz, ugyanakkor a belélegzett anyagok rombolhatják a belső szerveket (tüdő, szív, máj, vese, agy). Balesetveszélyes is, hiszen az arcra húzott zacskó az illető kábult állapotában fulladást okozhat, de a szipuzó a saját hányásától is megfulladhat.

Lehel középiskolában dolgozik mentálhigiénés tanácsadóként – szerinte az iskolázott tinédzserek körében a szipuzás nem fordul elő. „Szinte kizárólag a szociálisan és kulturálisan nagyon hátrányos gyerekeknél fordul elő, de ők nem feltétlenül roma származásúak. A lakótelepi alkoholisták érzelmileg elhanyagolt, szociálisan hátrányos helyzetű, szegény gyerekeiről lehet szó, akiknek szükségük van egy olyan módszerre, amivel az elviselhetetlen hétköznapokat elviselhetővé tudják tenni" - mondja Asztalos.

Tény, hogy egyesek csak kipróbálják, de a kíváncsiságból kipróbált szipuzásból nem alakul ki függőség. Azokból a tinédzserekből sem lesz alkoholista, akik kíváncsiságból berúgnak, csak a rossz értelemben vett „legkitartóbbakból".

Kórházba nem kerülnek, rendőr nem vegzálhatja őket

A városi kórházban érdeklődve dr. Lőrinczi Csaba orvos-igazgatótól megtudtuk, hogy oldószer-inhalálást jelző akut tünetekkel senkit sem vittek be mostanában a sürgősségire, illetve az intenzív osztályra. Dr. Lőrinczi szerint valamilyen más anyagot, vegyszert is kell használnia a fogyasztónak, hogy az hirtelen jött rosszullétet okozzon. A ragasztózó kiskorúak körében amúgy sem szokás mentőt vagy segítséget hívni egy esetleges rosszullétkor.

szipu7

Jogi értelemben nem számít drognak az oldószer vagy a ragasztó – ezért a rendőrség semmit nem tehet ellenük, meg sem bírságolhatja az esetlegesen szipuzáson rajtakapott kiskorúak szüleit. Sajnos azok az emberek, akiknek a gyerekei ezt csinálják, általában nem veszik észre.

Azonban amennyiben mégis észlelik, hogy a gyerek rendszeresen szipuzik, tenni kell a jelenség ellen: a szó szoros értelmében a város perifériájára szorult gyerekek megmenthetők a családjukkal, családjaikkal együtt és az ilyen gócpontok, mint amilyenen ma jártunk, eltüntethetőek.

Mert biztosnak tűnik, hogy nem csak ez az egy szipuzó hely van a város területén, és nem csak néhány gyerekről van szó.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."