Itthon » Ifjúság

Fonni, szőni tanulnak a diákok

Mesterségbemutatókat szervez az iskolásoknak a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont májusban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

mesterség
Nem csak nézik, ki is próbálják a mesterségeket a fiatalok
szerkesztoÍRTA: UH.RO / KÖZLEMÉNY
2018. április 18., 21:31
0 hozzászólás. 

A program célja olyan mesterségek megismertetése a megyében lakó diákokkal, amelyek az adott régióban jellemzőek, de a mai ember számára kevésbé ismertek – áll a forrásközpont közleményében, amelyben hozzáteszik, felkeltenék a diákok érdeklődését a népi mesterek által végzett alkotómunka iránt.

A foglalkozások során a diákok elsajátítva egy-egy mesterség alapjait, elkészíthetnek egy-egy kézműves terméket, amit a foglalkozást követően magukkal vihetnek.

A helyi népi mesterektől vesszőfonást, bútorfestést, szövést, illetve hímzést, továbbá zsindelykészítést és tornácdeszka fűrészelést, növényi festést, népi gyógyítást tanulhatnak a diákok, akik egyébként betekintést nyerhetnek a kenderfeldolgozás rejtelmeibe is.

mesterseg2

A népi mesterségek népszerűsítése idén három település tájházának udvarán és a Tarisznyás Márton Múzeumban valósul meg iskolások részvételével. Minden alkalommal 13 órakor kezdődnek a mesterségbemutatók: május 10-én Csíkszentdomokoson, 17-én Tordátfalván, 24-én Kászonaltízen és 31-én Gyergyószentmiklóson. Helyszínenként 2-4 népi mester irányításával zajlanak a foglalkozások.

A különböző helyszínekre más-más régiókból érkeznek 5-8. osztályos diákok, Csíkszentdomokosra a kászonaltízi és kászonújfalvi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola tanulói, Tordátfalvára a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola diákjai, Kászonaltízre a csíkszenttamási Bálint Vilmos Általános Iskola tanulói, és végül Gyergyószentmiklósra a siménfalvi Marosi Gergely Általános Iskola tanulói.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."