Nem csak a mai fiatalság zombigeneráció, hanem az öregek is

És a középkorúak is. És az újságírók is. És a politikusok is. Valaki kimaradt? Ha valaki kimaradt volna, attól bocsánatot kérek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

szmvszuietzombigeneracio01ufo
Az UIET maradt az SZMVSZ által rendre utasított fiatal zombik utolsó reménysége. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: EGYED UFÓ ZOLTÁN
2018. augusztus 03., 09:58
1 hozzászólás. 

Nézem ezt a vihar a biliben szintű cirkuszt az SZMVSZ és az UIET között, és az az érzésem, két disznó csámcsog a sárban azon, hogy milyen kevés konnektororrú születik mostanság. Vagy mégsem.

Úgy érzem, az UIET hiába áll ki megvédeni a fiatalságot, az SZMVSZ-nek igaza van, a mai fiatalság tájékozatlan a politikai dolgokban, politikai zombigeneráció. Nem érdekli a fiatalokat a politika, ezt bátran ki merem jelenteni. Panaszkodhatunk, hogy hű, mekkora baj ez, de ugyanakkor örülhetünk is, hogy valami értelmesebbel töltik az időt. Például húzogatják a telefonjukon az ujjukat fel-alá. Még mindig jobb, mintha azon járna az agyuk, hogyan lehet minél hihetőbben legitimálni a lopást. De ezt hiába mondod egy öregnek.

Apropó öregek, bátran állítom, ők sem tudnak semmit a politikáról, csak azt, hogy az RMDSZ-re kell szavazni, mert azt mondta a pap bácsi. Vagy azért, mert ők harcolnak értünk. Vagy Gálfi Árpira, mert ő megment minket a cigányoktól. Satöbbi.

A nyugdíjasok is zombigeneráció, politikai szempontból.

Ők sem nagyon értenek hozzá, ami annyiban gázabb a fiatalok hozzánemértésénél, hogy ők rendszeresebben járnak szavazni. Kérdezzék meg azokat a nyugdíjasokat, akik elmennek mindig szavazni, hogy ki most Udvarhely parlamenti képviselője. Hányan fogják tudni? Hány százalék fogja azt válaszolni, hogy Borboly Csaba, és hány azt, hogy Benedek Zakariás? Ki?

Várom, hogy a Nyugdíjasok Önsegélyező Pénztárának az elnöke sajtótájékoztatót tartson, amiben megvédi a szavazó nyugdíjasokat, és elmondja, hogy semmi baj nincs, a nyugdíjasok teljesen tájékozottak, csak én vagyok köcsög, s minden újságíró.

Én őszintén bevallom, tájékozatlannak érzem magam a témában.

S nem is nagyon zavar. Hány helyi tanácsos van Udvarhelyen? Milyen stupid kérdés! Mit számít? Szavazáskor úgyis mindig úgy tűnik, hogy 2, amelyik közül az egyik picit kövérebb, és mindig lenyomja a soványabbat, sportból. A helyes kérdés úgy hangzott volna: Udvarhelyen hány frakció van? Eszembe jut a filmecske, amit néhány éve csináltunk Udvarhelyről, és amiből kiderül, itt mindenből legalább kettő van.

De hogy ne csak az újságírók tájékozatlanságát fitogtassam, elárulom, még a pártok helyi politikusai sem tájékozottak, nemhogy a fiatalok vagy a nyugdíjasok. Egy falusi tanácsostól kérdezzük meg, hogy miről szól a parlamentben múlt héten elfogadott akármelyik törvény. Vagy miről szól az a Minority Safe Pack akármicsoda, amit ő nem csak, hogy aláírt, hanem még másokkal is aláíratott. Kiderülne, hogy legtöbbnek fogalma sincs, hogy mi miért történik, mivel mi van, legtöbbnek még arról sincs fingja, hogy miről szól az a valami, amit ő megszavazott, mert a polgármester azt mondta.

Szóval nem csak a gyerekek tájékozatlanok.

Habár lehet, hogy ők a legtájékozatlanabbak. Amikor beleolvastam az SZMVSZ kiértékelésébe, elsőre az ugrott be: mennyire gáz a tanügyi rendszer, az élethez szükséges alapinformációk elvesznek.

Az SZMVSZ-nek és az UIET-nek is fel szeretném hívni a figyelmét: az, hogy az embereket, és nem csak a gyerekeket, egyre kevésbé érdekli a politika, annak oka van. Gondolkodjanak el rajta. Keressék ennek az okát. És ne a fiatalok, vagy idősek, vagy bárki között keressék, kérdőívvel, hanem saját magukban, őszinte önvizsgálattal. A válasz ott van valahol.

Végül valami bíztatót is szeretnék mondani fiatal és örökfiatal politikusainknak, politikusjelöltjeinknek: nyugi, ebből a generációból is kerül majd néhány, akit, ha a közélet nem is, de a pénz és a hatalom érdekelni fog, így lesz utánpótlás, bőven.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ooloo
2018-08-03 12:45:11
Bizonyításképpen erről jöhet a cikk!!
Egy falusi tanácsostól kérdezzük meg, hogy miről szól a parlamentben múlt héten elfogadott akármelyik törvény. Vagy miről szól az a Minority Safe Pack akármicsoda, amit ő nem csak, hogy aláírt, hanem még másokkal is aláíratott. Kiderülne, hogy legtöbbnek fogalma sincs, hogy mi miért történik, mivel mi van, legtöbbnek még arról sincs fingja, hogy miről szól az a valami, amit ő megszavazott, mert a polgármester azt mondta.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."