Itthon » Ifjúság

Egy kisóvodásnyi lépés a környezetért

Október 1 és november 15 között a székelyudvarhelyi óvodások is tettek/tesznek egy lépést a környezetért. A jelszó: „Kevesebb szemét!", a cél pedig a szelektív hulladékgyűjtés tudatosítása már óvodáskortól.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

NapkozisProgram
NapkozisProgram
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. október 22., 16:03
0 hozzászólás. 


Október 21. Földünkért Világnap. Ezen a napon arra emlékezünk, „hogy az emberiség élete és környezetének sorsa alapvetően összekapcsolódik". 1991-től ünnepeljük ezt a napot. A 19 évvel ezelőtt indított stratégia a fenntartható élethez, a dalai láma szavaival kezdődött: „A természeti erőforrások pusztítása a tudatlanságból, (...) a mohóságból származik."

A TRE-F Egyesület azt szeretné, hogy Székelyudvarhely legyen az országban az első olyan város, ahol minden tanintézmény rendelkezik egy-egy mechanikus PET palack és alumíniumdoboz tömörítővel. Így kisebb helyen fér el a válogatva gyűjtött újrahasznosítható hulladék, ritkábban jár majd az AVE-s kocsi, tisztább lesz egy kevéssel a levegő.

NapkozisProgram

2009-ben a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány segítségével 9 iskola, 2010-ben a Polgármesteri Hivatal támogatásával az óvodák kapnak tömörítőt.

Sok „zöld nap" van a naptárban, s az óvodák életében minden nap zöld nap. A Földünkért Világnap (október 21) köré szervezett programok azt tudatosították a gyermekekben, hogy a hulladék bizony probléma, hogy a hulladék nem szemét, hogy bánjunk gazdaságosabban azzal, amink van.

NapkozisProgram

Az óvodák kaptak kifestőst, kártyalapot, mesét. Akik írták, akik rajzolták, akik nyomtatták, mind-mind udvarhelyiek. Még a tömörítő gépek is helyi mesterek szakértelmét dicsérik. Itt helyben minden megtalálható.

Minden óvoda ügyeskedett: szelektív gyűjtőedényeket szereltek fel, komposztgödröt készítettek, hulladékból játékot fabrikáltak, segítettek az őszi avar eltakarításában, kihelyezték a madáretetőket, nyílt napot szerveztek, ahol a szülőket is bevonták a környezetvédelmi tevékenységbe. A hulladékból készült tárgyakból kis kiállítást rendeztek be mindenki örömére.

A kis lépés is lépés. Értelme van minden környezettudatos cselekedetnek.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."