Itthon » Ifjúság

Véget ért a népdalvetélkedők döntője

A Művelődési Ház koncertterme adott otthont az első Székelyföldi népdalvetélkedők döntőjének, melyen Csík és Gyergyó, Udvarhelyszék, Háromszék, Marosszék és Aranyosszék legjobbjai vettek részt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

NepdalvetelkedokDontoje
NepdalvetelkedokDontoje
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 04., 11:04
0 hozzászólás. 


A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által szervezett megmérettetésre mintegy 50 népdalénekes jutott tovább V-VIII. és IX-XII. osztályos kategóriában, akik a helyi területi vetélkedők díjazottjai voltak. Délután a jók közül is a legjobb 15 még egy népdallal színpadra lépett, így alakult ki a végső sorrend.

NepdalvetelkedokDontoje

„Értékelendő azoknak a pedagógusoknak a munkája, akik lehetővé teszik, hogy a gyerekek – úgy ahogy Bartók Béla is mondta – „csak tiszta forrásból" próbáljanak nevelkedni. Magyarságunk megtartásához szükségünk van a népdalokra, szükségünk van népszokásainkra, amelyek szebbé teszik életünket" – e szavakkal köszöntötte a népviseletbe öltözött ifjú népdalénekeseket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. „Bízom benne, hogy nem csak versenyre került ma sor, hanem barátságok is születtek, és bizonyára még fogtok találkozni egymással. Kívánom, hogy a teremből olyan tehetségek emelkedjenek ki, akikre büszke lehet nem csak az iskola, a település, hanem az egész térség is" – szólt a fiatalokhoz a megyeitanács-elnök. „Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának is komoly szerepe van abban, hogy a gyerekek Székelyföld és Szórvány viszonylatában megismerjék egymást, barátságok alakuljanak ki, szövetségek jöjjenek létre, és közös gondolatok fogalmazódjanak meg, amelyek segítenek abban, hogy megtudjunk maradni jó magyar embereknek" – mondta zárszóként Borboly Csaba.

NepdalvetelkedokDontoje

„A mai nap nem csak a népdal ünnepe, hanem az összetartozás ünnepe is. Azoké, akiket összeköt a népdal iránti szeretet, és azoké, akiket összeköt a közös sors és a közös kultúra" – fogalmazott Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk szórvány-programjának felelőse. A megyei tanács különdíját a tordai Kis Csillának ítélték oda, aki három társával együtt képviselte Aranyosszéket a szórványprogramnak köszönhetően.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."