Itthon » Ifjúság

Először ünnepeljük az Európai Nyelvek Napját

Idén tizedszer ünnepli Európa a nyelvek napját - Székelyudvarhelyen is megtartják az idekapcsolódó eseményeket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

UFF_EuropaiNyelvekNapja
UFF_EuropaiNyelvekNapja
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. szeptember 20., 09:09
0 hozzászólás. 

 

2001 óta szeptember 26-án Máltától Norvégiáig, Örményországtól Portugáliáig több száz állami és civil szervezet, események egész sorával igyekszik felhívni a figyelmet a nyelvek sokszínűségére, az élethosszig tartó nyelvtanulás és a nyelvtudás szinten tartásának fontosságára.

UFF_EuropaiNyelvekNapja

Az udvarhelyi Europe Direct Központ, az Udvarhelyi Fiatal Fórum, a Vulticulus Földrajzi Társaság és Városi Könyvtár partnerségében szervezett napon önkéntes diákok segítségével zajlanak a programok (kérdőívezés, előadások, kerekasztal beszélgetés, kvízjátékok és fotókiállítás). A rendezvények alatt két szerencsés illetve legrátermettebb fiatal résztvevő ingyenes helyet kap egy általa választott nyelvtanfolyamon a Legocons Nyelviskolában.

Szeptember 26-án, hétfőn reggel 9 órától indul útjának a program a Városi Könyvtár előtti parkírozóban, majd a könyvtár látvány és hangzóanyag termében folytatódik Kilyén Barna előadásával (Veszélyeztetett nyelvek Európában), majd ezt követi az előadás témájához kapcsolódó kvíz játék és fórum, ahol nyelvoktatóktól lehet a helyes és eredményes idegen nyelvtanulásról kérdezni. Végül pedig a Kommunikáció Udvarhelyen elnevezésű fotópályázatra beérkezett munkák digitális tárlata nyílik meg.

Az Európai Nyelvek Napja alkalmából fotópályázatot hirdet az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a Europe Direct Információs Központ. A verseny célja a kommunikációs formák legszélesebb megnyilvánulási lehetőségeinek bemutatása. A munkák lehetnek beállított vagy véletlenszerű helyzet megörökítései, illetve minden olyan fotó, ami a kommunikációhoz és ugyanakkor Székelyudvarhelyhez is kötődik. A pályamunkákat e-mailen kell beküldeni az edludvarhely@gmail.com címre, minden beküldött fotó bemutatásra kerül az Európai Nyelvek Napján, és a közönség által legsikeresebbnek ítélt alkotás készítője egyéb ajándékok mellett, ingyenes nyelvtanfolyamra iratkozhat be. A fotók beküldési határideje szeptember 25. vasárnap, 23 óra.

Visszatekintés…

2001 óta szeptember 26. az európai nyelvek ünnepe. Európa a nyelvek tárháza: a 23 hivatalos nyelv a több mint 60 őshonos közösség regionális vagy kisebbségi nyelvével együtt valóságos „nyelvi tőkét” alkot, és ezt tovább gazdagítják a más országokból és kontinensekről származó lakosok nyelvei. Az Európai Unió és az Európa Tanács – azzal a szándékkal, hogy felhívja a figyelmet a nyelvi bőségre – 2001-et a nyelvek európai évének nyilvánította. Immár 10 éve ünnepelik Európában ezt a napot, és mostanra eljutott városunkba is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."