Itthon » Ifjúság

Tojásvitorla salátaágyon

Narancsot kell enni, sok sima vizet inni, tornázni és fogat mosni - vágják a napközisek az egészséges elméletet. Hogy ne legyenek 40 kilós óvodások.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

FicankaNapkozi
FicankaNapkozi
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2012. április 10., 11:00
0 hozzászólás. 

Egészségmegőrző napot tartottak a székelyudvarhelyi Ficánka napköziben, velük tartottunk. Antal Csilla óvodavezető – miután tájékoztatott a nap jelentőségéről –, gyorsfelmérést végzett a felnőttes szöveg által mocorgásra ítélt óvodások körében.

FicankaNapkozi

Fotók: Csedő Attila

Mit kell tennünk, hogy egészségesek legyünk: együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, ne együnk csokit, cukorkát, mossunk fogat és tornázzunk. A különböző udvarhelyszéki, sófalvi, udvarhelyi, varsági vendégóvodások kivágták a rezet. Nem csoda, már ötödszörre rendezi meg a napközi az egészségvédő mozgalmat.

Az idén másodszor jöttek el a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány önkéntesei Magyarországról, és kuriózumként elhozták Pásztor Dórit, az aranyérmes paralimpikont.

FicankaNapkozi

Az alapítvány vezetője és kitalálója, Bácskai Márta elmesélte, hogy óvodásan 40 kg felett volt a súlya, és ez nagyon zavarta. Franciaországba költöztek, ahol édesanyja egy orvossal konzultálva azt a tanácsot kapta, hogy váltsanak életmódot: egyen zöldségeket, gyümölcsöket, mozogjon rengeteget.

Egy egész programot dolgozott ki számára az orvos, melyet átalakítottak magyar szakemberekkel az alapítvány számára. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a 40 kg-ot ma sem nagyon haladhatja meg Márti súlya.

Elhatározta, hogy mindent megtesz azért, hogy egy gyerek se élje át azt, amit neki kellett elviselnie a kövérsége miatt. Az alapítvány programjához mára a magyarországi óvodák 80 százaléka, közel 1700 intézmény csatlakozott, számos szakemberrel dolgoznak együtt, és az őket támogató médiaszemélyiségek tábora is népes.

Ezzel vége a felnőttes dumáknak

Kezdődhet az élmény. Előbb az alapítvány alkalmazottaival játszottak a gyerekek mozgásos játékokat: szaladjon az, aki szereti az almát, érintsd meg különböző testrészekkel a lila színt a társad ruháján stb.

FicankaNapkozi

Majd Pásztor Dórival díszítettek húsvéti tojást, mákba, puliszkalisztbe mártották az előzőleg beragasztózott poliésztertojást. Dórinak két kezén van összesen öt ujja, a gyerekek láthatták, hogy így is el tud végezni különböző hétköznapi tevékenységeket, megkérdezték, hogyan eszi a fagyit, hogyan fényképez.

Dóri megmutatta, hogy ha nem is pont úgy, ahogyan az átlagos emberek, de ő is kiválóan érvényesül. Dóri célja, hogy a gyerekek ne féljenek a fogyatékosoktól, a másságtól, ismerjék meg, és barátkozzanak meg velük.

 Szia mese

Szintén az alapítvány egyik, épp hiányzó szakértőjétől tanultak a napközi óvónői egy új módszert, a drámapedagógia és a mesélés összekapcsolását.

FicankaNapkozi

Ez a gyakorlatban úgy nyilvánult meg, hogy előbb egyre hangosabban köszöntötték a gyerekek a mesét, majd az óvó néni előadta azt. A mese után megbeszélték, hogy ki lett volna a nyuszi, ki az erdész a történetben, és miért. Mert a nyuszik kaptak ennivalót, megbökték a bokrot és rájuk hullott a hó, majd az ennivalóért cserébe piros tojásokkal lepték meg az erdészt. Többen erdészek lettek volna, mert ő jószívű volt, és répát adott az éhező kisnyulaknak. Aztán egyre halkuló hangon elbúcsúztak a mesétől, elengedték azt.

A mese végén a gyerekek nyuszikká váltak és kidíszítették az erdésznek szánt tojásokat, illetve fonalakból rakták ki a házikót. A Mesélés Másként módszer lényege Balázs Timi óvónéni szerint az, hogy a gyerekek nemcsak a száraz mesét kapják, amit egy másik alkalommal, talán a következő héten feldolgoznak, hanem már első alkalommal több érzékszervüket, a kreativitásukat felhasználva azonosulnak a történettel, élik azt át.

Timi tapasztalata egyébként az, hogy a gyerekek sokkal jobban bírnak figyelni, már az egész kicsi, tipegő korúak is a mesére, ha közben bábozik, használja a rávezetés, elengedés módszerét.

Nyuszilakomás mese után salátabár

Pirinyó asztaloknál pirinyó kezek vagdosták szorgalmasan műanyag késekkel a zöldséget, mások főtt tojásból gyártottak vitorlás csónakokat, aztán belapátolták az egészséges finomságot.

FicankaNapkozi

A szülők sem maradtak ki a programból. Délutáni szabadidős tevékenységként találkozhattunk az alapítvány tagjaival, akik segítettek. Igazából szakmai segítséget nem is tudtak nyújtani, mert csak úgy zúdultak rájuk a kérdések, problémák, megoldások, tapasztalatok. Csúnya szó, de tanulságos a történet, amit egy anyuka osztott meg velünk: a kislánya esze állandóan az evésen jár. Még be sem fejezte az evést, már azon törpöl, hogy a következő étkezésnél mi lesz a menü.

Az anyuka, aki bevallása szerint maga is duci gyerek volt, és felnőttként folyton tudatosan kell kerülnie a vonzó falatokat, nem szeretné, hogy a kislánya ugyanezzel a problémával küzdene. De csak pironkodva mert segítséget kérni, nehogy bárki is azt higgye, éheztetni akarja a gyerekét.

FicankaNapkozi

Seress Virág pszichológus megnyugtatta, nem kell éheztetnie a lányát, kisgyereket valóban nem szabad fogyókúráztatni, csak a család szénhidrátban, cukrokban, üres kalóriákban gazdag étrendjét kell kicserélnie friss zöldségekben, gyümölcsökben bővelkedőre. Ez a megoldás felszíni része, azon kívül nem ártana, ha felfejtenék, akár szakember segítségével, hogy miért jelent az étkezés ekkora örömet a gyereknek. Mit kompenzál vele, látatlanban, csak találgatni tud.

A dacos gyerek is előbújt a zsákból

Mit tegyen a szülő, ha a nagycsoportos gyerekük két kabátban akar hazamenni az oviból kánikulában, és nem tágít. Mi lesz vele az iskolában?

A szakértők szerint az iskolában más szabályok vannak, és egy-két próbálkozás után a gyerek felméri a határokat, mit tehet meg, mit nem, alkalmazkodik a környezethez. Számára is az bizonyult a leghatásosabb módszernek a dac kezelésében, ha nem vesz tudomást róla. Úgy tesz, mintha észre sem venné.

FicankaNapkozi

Sajnos a gyerekek nagyon kitartóan tudnak hisztizni, a szülők pedig túlságosan fáradtak a reakció nélküli végighallgatásához – jelezték az érintettek.

A találkozás – szülőként legalábbis – leginkább szívszorongatóbb következtetése: bár a gyerekeink szemében – legalábbis az ovis korúakéban – még istenek vagyunk, a gyerekkel együtt mindannyiunkban megfogan egy nagyon fájó, állandóan marcangoló kérdés: vajon jól csinálom?

 

Egészséges húsvéti receptek, ahogy az óvodások készítik

FicankaNapkozi

Tojásvitorla salátaágyon

Hozzávalók: tojás, sonka, sajt, paprika, pástétom, mustár, só, bors, fogvájó
Elkészítése: a keményre főtt tojásokat hosszában félbevágjuk, a sárgáját egy tálba külön tesszük, mustárral és pástétommal összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Az így kapott töltelékkel megtöltjük a tojásfehérjét. A fogvájót beleszúrjuk a közepébe, a sonkából, sajtból vitorlát készítünk. Az így elkészült vitorlásokat salátalevélre helyezzük, piros paprikával díszítjük.

Tavaszi saláta

Hozzávalók: retek, zöldhagyma, uborka, paradicsom, saláta, főtt tojás, só, bors, mustár, joghurt
Elkészítése: a zöldségeket feldaraboljuk, külön tálban elkeverjük a mustárt a joghurttal, ízlés szerint fűszerezzük és ráöntjük a zöldségekre.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."