Országos » Gazdaság

Hetven év múlva lesz ezer km autópályánk

Jelenleg 310 kilométernyi autópálya áll építés alatt Romániában, és ebben a ritmusban hetven év múlva érjük el a kitűzött ezer kilométeres célt, írja a Ziarul Financiar a keddi számában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. augusztus 11., 08:22
2 hozzászólás. 

A renyhe ütem miatt infrastrukturális európai alapokat veszíthetünk el, amelyeket csak 2013-ig lehet felhasználni, míg az ezer km autópálya optimista előrejelzések szerint 2015-2020-ra, pesszimisták szerint 2080-ra készülhet el – olvasható a manna.ro-n.

Bedohazi

A szállításügyi minisztériumnál a legalacsonyabb az európai pénzek lehívásának hatékonysága, bár kétmilliárd euró állt a tárca rendelkezésére az elmúlt három évben. Június végéig ebből negyven millió eurót, azaz 1,87 százalékot hívott le.

Mégis prioritásnak kiáltotta ki a Nagylak-Konstanca autópályát, amelyre mint a negyedik páneurópai folyósó részére EU-s alapokból tud finanszírozást keríteni, és második helyre sorolta a kizárólag költségvetési forrásokból pénzelt erdélyi autópályát és a Bukarest-Ploieşti szakaszt.

Az országos útvállalat (CNADNR) autópályarészlegének vezetője, Adrian Ionescu azt jósolja, jövő év végére befejezik a Temesvár-Arad és a Csernavoda-Konstanca szakaszt. A tavalyi eredmény: 42 km átadása az észak-erdélyi autópályából, és 13 km a ploiesti-i körgyűrűből.

Idén jelentősen lecsökkent annak az esélye, hogy bár egyetlen km autópályát átadjanak, bár a hatóságok nem adták fel a tervet, hogy további 10 km épüljön meg az erdélyi autósztrádából, és 14,8 km-nyi első szakasz Nagyszeben körgyűrűjéből.

A szállításügyi minisztérium idén 313 km hosszú "építőtelepet" finanszíroz, a munkálatok negyede készült el. Júniusig erre kb. 1,44 milliárd eurót költöttek, a 3,45 milliárdos projekt költségvetésének egyharmadát.

Jelenleg a Csernavoda-Konstanca közötti 51 km-en építkeznek két szakaszban, a Bukarest-Ploieşti közötti 62 km-es szakaszon, Arad és Temesvár között 32 km-en, illetve az erdélyi autópálya két, összesen 116,5 km hosszú szakaszán. Ehhez jön hozzá még a konstancai 22 km-es, az aradi 12 km-es és a nagyszebeni 17,5 km-es körgyűrű.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ooloo
2010-08-11 08:27:56
Addig a többit elviszi a viz...
avatar
kszl
2010-08-11 15:35:52
Erre kivancsi vagyok mikor keszul el. Teny az hogy Erdelybe Bukuria nem akar befektetni, potosabban nem szeretne,mert tudjak nem az ovek.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."