Itthon » Arcok

A négy gyerek elég extravagáns

A család, a zene, és a hivatás töltik ki az életét. Beszélgetés közben is egy hét hónapos mászkált rajta nagy örömmel. Kászoniné Fejős Gabriellát faggattuk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szikszaierno02

Indulás haza, a választott életembe

Újrakezdte az életét 38 évesen, hazaköltözött...
biharilorant01

A fásultságban semmire nincs igény

De meg lehet teremteni. Bihari Lóránttal, vagyis Kukával...
elviraneni02

A város arcai: Csak másnap kell veszekedni!

Nagy humorista Elvira néni, csak próbálja titkolni....

fejosgabriella04
Anya csak egy van, pedig több is elkelne belőle. Fotó: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. augusztus 18., 09:57
0 hozzászólás. 

Mikor nevettél utoljára úgy igazán, teljes szívből?

Tegnapelőtt. A két nagyobb gyereket ott hagytuk a nagyszülőknél, és a két kisebbel jöttünk vissza. A nagyobbik azt mondja: végre az a nyavalygós Gyula - a harmadik - nem lesz velünk. Ezen nevettünk.

Mikor sírtál utoljára?

Tegnap. Négygyerekes anyukaként nagyon könnyű valami olyan hibát találni a mindennapokban, ami miatt legörbül a szám széle.

Történt-e az életedben igazi csoda?

Én hiszem, hogy sok csoda történt az életemben, bár úgy gondolom, hogy isteni közbenjárásra történnek ezek. A hétköznapi dolgok is igazi csodák, ha nem úgy gondolkodunk róla, hogy ez nekünk jár, hanem úgy, hogy az Úristentől kapott ajándékok. Az, hogy fölkelünk minden reggel, vagy a fizika törvényei is mind csodák. De a legnagyobb csoda, hogy volt egy olyan időszaka az életünknek, amikor úgy tudtuk, hogy nem lehet gyermekünk. És lett.

Ha előre mehetnél a jövőben egy napra, évre, évszázadra, melyiket választanád?

Megnéznem magam, hogy milyen anyós lennék, milyen nagymama, megnézném a gyermekeimet, hogy milyen felnőttek lesznek, hogyan boldogulnak az életben. Lelkészházaspárként nem a saját lakásunkban lakunk, így ha majd nyugdíjasok leszünk, kell gondoskodni egy lakásról, és szoktunk beszélgetni arról a férjemmel, hogy ez hol legyen, ugyanis én délvidéki származású vagyok, a férjem pedig Nagyvárad mellőli, de itt élünk Székelyföldön. Végülis azt beszéltük meg, hogy ott fogunk lakni, ahol a gyermekeinknek szükségük lesz ránk. Szívesen megnézném azt a helyet is.

Mit kívánnál magadnak egy jó tündértől?

Hogy duplázzon, vagy triplázzon meg, hogy mindig ott legyek, ahol szükség van rám. Mindegyik gyerek mellett legyen ott az anyukája száz százalékosan, bár lehet az a jó, ha nincs mindig mellettük, hanem kénytelenek önállóak lenni, vagy egymást kisegíteni. De olyan szempontból is jobb lenne több belőlem, hogy lenne a férjemnek egy külön kényeztető, szerető felesége, lenne még egy, aki állandóan tisztán tartaná a lakást, még egy, aki a finom ételeket főzi, és még egy, aki akár szakmailag tud érvényesülni. Vagy ossza el úgy az időt ez a jó tündér, hogy mindenre jusson.

Mi a legnagyobb extravagancia az életedben?

A négy gyerek elég extravagáns.

Mikor fordul elő, hogy hazudsz?

Úgy szeretném, hogy soha ne forduljon elő, de a gyerekek elég sokszor kényszerítenek apró-cseprő hazugságokra, mert nem mondhatok nekik mindig igazat, ha egy-egy hazug csellel rá lehet venni őket valamire.

Mi vagy ki életed legnagyobb szerelme?

Hát a férjem, ki más lehetne? Én gyerekkorom óta néptáncoltam, népdalokat énekeltem, mégis ő hívta fel a figyelmemet arra, hogy ez tényleg mekkora érték, és ennek át kell szőnie az életünket, nem elég csak megtanulni a népdalokat, megtanulni a tánclépést, hanem élni kell benne. És annak ellenére, hogy ő ezt sokkal kevésbé művelte gyerekkorában, mostanra engem is rá tudott vezetni, és annyira megtaláltuk egymást ebben.

Ha egyetlen dolgot megváltoztathatnál önmagadon, mi lenne az?

Mozgékonyabb szeretnék lenni. Hogy jobban oda tudjak hajolni, ha kell a gyerekhez, vagy a házimunkához. Azt szeretném, ha a mozgás nem nehezülne folyamatosan, ahogy az idő telik, hanem olyan lennék, mint a hétéves gyerekem, aki belekapaszkodik egy faágba és fölhúzza magát rajta.

Mi eddigi életed legnagyobb teljesítménye?

Mondhatnám azt is, amikor a Petőfi csarnok színpadán álltam hegedűvel a kezemben, mondhatnám azt is, amikor a Fölszállott a páva döntőjénél a zsibongóban szurkolhattam a saját tanítványaimnak, de azt hiszem, a legnagyobb teljesítmény az, hogy reggeltől estig túlélek négy gyerek mellett. Túlélek és megpróbálom a napot úgy igazítani, hogy a ház is valamennyire rendben legyen, hogy meleg étel kerüljön az asztalra délben és este tiszta és kiegyensúlyozott gyerekek kerüljenek az ágyba.

Mit tartasz a legmélyebb gyötrelemnek?

Amikor egy kisbaba tépi a hajam (szerk: mosolyogva, miközben egy kisbaba tényleg tépi a haját). Amikor a munkádnak nincsen eredménye, nem láthatod a gyümölcsét.

Mi a mottód?

Akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra van. Még a rossz is, a nehézségek, a gyereknyafogás is a javamra van.

Kinek tennéd fel ezeket a kérdéseket?

Fülöp Szabolcs székelydályai református lelkésznek, mert neki is négy gyereke van. És mert úgy gondolom, hogy olyan gondolatokat tud megfogalmazni a kérdések hallatán, amit érdemes lenne sokaknak elolvasni.

A Proust-kérdőív nevét a francia író, Marcel Proust (1871-1922) után kapta. A kérdéseket nem ő találta ki, csupán az ő válaszai miatt váltak híressé, a feljegyzések szerint ugyanis Proust két különböző időpontban is válaszolt az egyébként több mint harminc kérdésből álló sorozatra.

A következőkben interjúalanyaink tetszőlegesen kiválaszthatnak a Proust-kérdőív kérdéseiből tizenegyet, az utolsó, vagyis, hogy kinek passzolnák tovább a kérdőívet, mindenki számára kötelező.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."