Itthon » Civilek

A gyerek is gyászol

Düh, félelem, harag és önvád – a gyerekek az elvesztés miatt érzett fájdalmuk mellett ezekkel is találkozhatnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

fotó: illusztráció/betterparenting.com
fotó: illusztráció/betterparenting.com
szerkesztoÍRTA: UH.RO/KÖZLEMÉNY
2016. május 21., 20:27
0 hozzászólás. 

Az életünkben gyakran jelen van, mindenki ismeri a veszteséget valamilyen formában. A veszteség normális és természetes velejárója a gyász. Nem tudunk veszteségről gyász nélkül beszélni. Sokszor kell említeni: a gyász természetes és normális. Ennek ellenére nem tudunk vele, amit kezdeni. A gyász a legerősebb érzelmi reakció, mégis ez a legelhanyagoltabb, a legfélreérthetőbb élményünk, legyünk akár mi magunk a gyászolók vagy a gyászoló hozzátartozói.

Amikor a gyermek elveszíti valamelyik szülőjét, testvérét vagy nagyszülőjét gyakran magában marad a gyászában. A gyász mellé megtapasztalhat más, zámára új érzéseket is, mint düh, harag, félelem, önvád, valamint irigység társaival szemben, akiknek mindkét szülőjük, testvérük él. A gyermek gyakran nem mutatja ki érzéseit, nem beszél gyászáról otthon, mert félti és óvni szeretné megmaradt szülőjét. A szülő ezáltal azt gondolhatja, hogy gyermeke „túljutott gyászán".

Jóllehet, a gyermekek inkább csak érzelmekkel élik meg szeretteik elvesztését,

bizonyos mértékig szeretnék megtudni, mi is történt igazán.

Ennek tisztázásában csak a felnőttek segíthetik őket. A feldolgozatlan gyász éppen úgy lelki károsodáshoz vezethet egy gyermek esetében, akárcsak egy felnőttnél. Kutatások igazolták, hogy a feldolgozatlan gyász jóval később is okozhat problémákat, ezért nagyon fontos, hogy a gyermek kezelhesse veszteségét, beszélhessen érzéseiről a családon kívül, pl. csoportfoglalkozásokon.

Gyászfeldolgozó csoport indul

szeretteiket elveszített gyerekek részére az Erdélyi Életvédők Egyesülete szervezésében 2016. június elején. A csoportba olyan gyerekek jelentkezését várják, akiknek régebben vagy a közelmúltban kellett szembenézniük a veszteség okozta fájdalommal, akik számára segítség, ha van, kivel megosztani gondjaikat.

A csoportfoglalkozás ingyenes, a foglalkozásokat pszichológus és mentálhigiénés szakemberek vezetik. A csoportban a gyászoló gyermek saját korosztályában hasonló sorsú gyermekek által kap segítséget veszteségének feldolgozásában. A foglalkozások fő eleme a játék, miközben különböző kreatív technikákkal dolgoznak fel egy-egy témát. A csoportfoglalkozáson a tapasztalatok egymással való megosztásával a gyermek önbizalma erősödhet egy olyan közösség segítségével, ahol mindenki ismeri a gyászt, kifejezetten a gyermekgyászt.

A csoportba 7-11 év közötti gyerekeket várnak, a csoportmunka 6 alkalmat foglal magába, heti egyszeri találkozással pénteki napokon. Érdeklődni, jelentkezni május 30-ig lehet a 074049990-es vagy a 0752443873-as telefonszámon. A létszám korlátozott.

A csoportfoglalkozásokat a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal és önkormányzat támogatja.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."