Itthon » Intézmények

Kipofozzák a várost

Javítják a református templomot és a kollégiumot. Máris okozott  meglepetéseket a Székelytámadt vár.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

szekelytamadtvar1
Haladnak a munkával
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. november 21., 11:03
0 hozzászólás. 

Nemsokára befejeződik a kollégium frontjának felújítása, de tavasszal a belső udvart és a hátsó falat is feljavítják – közölte Tőkés Zsolt, a Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium igazgatója.

A munkának az iskolakezdés után, október elején fogtak neki, mert előbb a kolozsvári magyar szakiskola felújításával végzett a ipari alpinistákat foglalkoztató cég. Kicserélték a csatornákat is, kiegészítették a stukkókat – a munkát az önkormányzat által fizetett bérből végeztette el az iskola.  

A belvárosi református templom több részét is kijavították: Gede Ildikó lelkipásztor tájékoztatása szerint a több mint kétszáz éves épület oldaláról lebontották a vakolatot, az alatta levő rész így ki tudott száradni.

Felújították az egyik külső lépcsőt, az ipari alpinisták kicserélték az esővízcsatornák egy részét, és lefestették a templomtornyot is. A munkára részben az egyházközség tagjai adakoztak, másrészt pedig a megyei önkormányzatnál nyert pályázati pénzből dolgoztathattak. Az egyházközség tavasszal a belvárosi református temető ravatalozóját is felújíttatja.

szekelytamadtvar2

Járatok, lőrések, üregek vannak a várfalban – ez derült ki a Székelytámadt vár falának javításakor, néhány hete több ilyen került felszínre Székelyudvarhely egyik leghíresebb műemléképületén. A helyszínen a falakat felújító és megerősítő cég szakemberei elmondták, hogy két napja az eddigiek mellett egy újabb üreget találtak a falban, amit régésznek vagy műemlékvédelmi szakembernek kell megnéznie.

A vár Kornis utca felőli fala van felállványozva, az egyik ház udvarán több, a falból származó kő van – ezeket illesztik vissza, illetve a megsérült falból kivágták a fákat, bokrokat, ezek csonkjait akkor fogják végleg eltávolítani, amikor a kövek visszaillesztésével végeznek. Ezt még idén elvégezhetik, ha az időjárás megengedi.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."