Itthon » Intézmények

Csíkba kell menni az egészségügyi kártyáért

A családorvosoknál nem, csak az Egészségbiztosító Pénztárnál vehető át az egészségügyi kártya.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

Kiosztják a lapokat fotó: illusztráció
Több mint ötezer kártyát kell(ene) elhozni Csíkból. Fotó: adevarul.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. január 14., 12:19
0 hozzászólás. 

Decemberben különböző okok miatt nem sikerült a postának mindenkinek kézbesítenie az új egészségügyi kártyát, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár adatai alapján több mint ötezer kártyát nem tudtak átadni a postások a címzetteknek, több mint 200 ezret kézbesítettek.

Mivel a családorvosok országos szinten tiltakoztak az ellen, hogy a továbbiakban tőlük lehessen átvenni a kártyákat, az a döntés született, hogy a megyei egészségbiztosító pénztárak székhelyén kell azokat átvenni.

Hargita megyében az egészségbiztósító csíkszeredai székhelyén vehetik fel, illetve igényelhetik egészségügyi kártyájukat azok, akik eddig nem jutottak még hozzá.

A kártyákról telefonon telefonon (0266-310.260-as, illetve 0266-310.311-es telefonszámokon, 127-es mellék), e-mailben (cjashr@cashr.ro, cjashr@cashr.topnet.ro) és személyesen a Jégpálya utca 3. szám alatt, a Vákár Lajos Műjégpálya közelében lehet érdeklődni.

Nem kell személyesen utánamenni, sőt felhatalmazás sem kell ahhoz, hogy valaki más átvegye a kártyánkat, csupán egy nyilatkozatot kell kitölteni a pénztárnál.

Az egészségbiztosító pénztárnál személyesen hétfőn, kedden és csütörtökön 8.30 és 15 között, szerdán 8.30 és 16.30 között, pénteken pedig 8.30 és 13 óra között lehet érdeklődni, illetve átvenni az egészségügyi kártyákat.

Ez történik, miután megkártyásodtunk

A kártyák kiosztása után az ún. tesztüzemmód következik, a régi és az új rendszer párhuzamosan fut.

A kátyákat a családorvosnál, vagy a kórházban, laborban lehet aktiválni a legelső olyan alkalommal, amikor hozzájuk fordul a biztosított. Csak ezért nem kell orvoshoz menni. Az aktiválás kb. fél percig tart, csupán négyszámjegyű pin kódot kap a kártya, ami a biztosítottnál marad. A kód három téves beütésnél zárolja a kártyát, és azt csak a pénztárban lehet újraprogramozni.

Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár elnöke portálunknak elmondta, hogya kártyára töb adat is felkerülhet, többek között a vércsoport (de csak akkor, ha a közelmúltban volt véranalízise az illetőnek), az allergiák, a krónikus betegségek, illetve az, hogy a kártya tulajdonosa halála esetén lehet-e szervdonor - amennyiben igen, a kártya tulajdonosának egy közjegyző előtt kell nyilatkozatot tennie, és azt a családorvoshoz eljuttatnia. A többi betegséget az ún. elektronikus kórlap tartalmazza. A kártya minden olyan egészségügyi intézményben használható lesz, ami szerződéses viszonyban áll az Egészségügyi Biztosító Pénztárral.

Ami a használatát illeti, az egészségügyi kártyát mindig be kell mutatnia a tulajdonosnak, amikor orvoshoz vagy gyógyszertárhoz fordul. Sürgősségi esetben nincs szükség a kártyára, mert ez egészségügyi alapellátásnak minősül, ami a biztosítással nem rendelkezőknek is jár.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."