Itthon » Intézmények

Kedei Mózes: keressük az utat

A belvárosi unitárius egyházközség lelkészével arról beszélgettünk, miben lesz más idén az Unitáriusok Egyetemes Találkozója.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

Az első, 1999-es találkozón tízezren vettek részt fotók: P. E. É.
Az első, 1999-es találkozón tízezren vettek részt fotók: P. E. É.
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. augusztus 05., 10:39
0 hozzászólás. 

Hiába a reformáció legradikálisabb egyházához tartozás, az egyistenhívőknek is szükségük van arra, hogy a régi szokásokból megőrizzék, esetenként felelevenítsék azokat az elemeket, amelyekre az új időkben és hitben is szükség van. A búcsú a találkozás, a közös imádkozás, a nagy közösséghez való tartozás élménye, és utóbbiak igénye megvan az unitáriusokban is. A homoródfürdői „unitárius búcsúk" folytatásaként így jöhetett létre és működhetett 16 évig a szejkefürdői unitáriusok világtalálkozója.

Kedei Mózes, a belvárosi unitárius egyházközség lelkésze minden évben elviszi a konfirmálni készülőket Szejkefürdőre, a legnagyobb székely és egyben legnagyobb unitárius, Orbán Balázs sírjához. Egy ilyen kirándulás alkalmával „fogalmazódott meg bennem a gondolat 1998-ban, hogy ennél jobb hely, mint a Szejkefürdő, talán az egész világon nincs is az unitáriusok világtalálkozójának a megtartására" – meséli.

Mint egy isteni szikra, olyan volt a felismerés élménye,

hogy a Szejkefürdő lehet az unitáriusok legnagyobb szabadtéri temploma. Ennél megfelelőbb helyszín, mint a legnagyobb székely és unitárius egyik legkedvesebb helye, nincs arra, hogy az unitáriusok megélhessék az összetartozás élményét. A szejkei találkozó pedig hatalmas lehetőség lehet arra az egyháznak, hogy belső közösségi erejét növelje – véli Kedei Mózes.

szejke

Az 1999-es tömeg egy részlete

Az ötlet megszületése után, a keblitanács döntése alapján már a következő évben, 1999. augusztus 14-én megszervezték az első találkozót, amelyen tízezer körüli volt a résztvevők létszáma.

– Azzal a céllal és szándékkal indítottuk, hogy az unitárius és nemzeti öntudatot erősítsük. Az elmúlt 16 évben ez valósággá is vált – mondja Kedei, és hozzáteszi, az idők folyamán a résztvevők száma változott, 4-5 ezerre csökkent általában, az utóbbi időben pedig előfordult, hogy ennél kevesebb is volt.

Ami még nem volt

Az idei, augusztus 8-i találkozónak ezért új formai és tartalmi kerete lesz, mivel sokan igényelték, idén első alkalommal adnak úrvacsorát a híveknek, „amely szakrális mélységet ad az egészt találkozónak".

Az úrvacsorai jegyeket a Háromszék-Felsőfehéri Egyházkör adományozza és a püspök, a szervező egyházközség lelkésze, Kedei Mózes, valamint az egyházköri esperes kivételével, a háromszéki unitárius lelkészek fogják kiosztani.

Az előző évektől eltérően most az egyházi központ átvállalta az esemény megszervezésének bizonyos részét. Az udvarhelyi belvárosi egyházközségnek megmaradtak az alapszervezési dolgok, az egyéb előkészületekben közösen hoznak döntést. Az ünnepi szónokot például a püspökség kéri fel. „Történetesen most éppen engem, ami igen érdekes, mert 16 év alatt én még egyszer sem prédikáltam a Szejkén, pedig mi vagyunk a szervezők. Az úrvacsorai előkészítő beszédet mondó lelkészt viszont mi kérjük fel" – mosolyog a lelkész.

Az ünnepi műsort is a Háromszék-Felsőfehéri Egyházkör szolgáltatja, a színpadi műsorral egyidőben előadások lesznek az alternatív előadósátorban. Orbán Balázsról Kisgyörgy Zoltán, történész, közíró, az orgonákról Márk Attila beszél. Az idén lesz gyermeksátor is, ahol a kicsiket foglalkoztatják, amíg a szülők a felnőttműsorban vesznek részt.

Idén Kovács István sepsiszentgyörgyi lelkész, közügyigazgató prédikál az úrvacsorai jegyek kiosztása előtt.

Mindig az első a legjobb

– Keressük az utat, hogyan tudjuk visszaemelni ezt a találkozót a világtalálkozók szintjére, mert valóban világtalálkozóként indult. A Szejkén eddig mindenki beszédet mondott, aki a világ unitarizmusában számít, az első alkalmakkor jelen volt például az amerikai unitárius-univerzalisták elnöke, dr. William Sinkford, az angolok lelkészelnöke, Austin Fitzpatrik és az angol unitáriusok vezetője, Jeffery Teagle. Szeretnénk arra a szintre visszaemelni azt a találkozót, elsősorban tartalmában, és természetesen a résztvevők számában is – indokolja a szervező egyházközség lelkésze a változásokat.

kedei-szejke2

– A szejkei találkozó az én legkedvesebb gyermekem a munkásságomban, mert ebben egy nagyon nagy közösségi erőt látok, ezt az összetartó közösségi erőt mindenképpen meg kell mentenie az egyháznak, hisz ebben a jövőre nézve is hatalmas lehetőség rejlik a belső megerősödésre. Sokszor átléptem a saját árnyékomon, hogy a szejkefürdői találkozó megmaradjon, hogy az unitárius egyház erősödhessen. Mert ilyen atmoszféra, amely a Szejkén körülveszi az ünneplő közösséget, nincs meg máshol – állítja a tiszteletes.

Az egyházközség számára is sokat jelent az egyetemes találkozó megszervezése, a keblitanács, a nőszövetség és az egyháztagok egyből nagy lelkesedéssel fogtak hozzá a munkához, és az évek során megerősödött a helyi egyházközség szervezői magja is.

„A legszebb emlékem az elsőhöz kötődik, amikor a szejkei színpadról kinéztünk, és láttuk a 10 ezer unitáriust, az felejthetetlen emlék. Magamban akkor azt mondtam, hogy jó órában született a szejkei találkozó" – jelenti ki a lelkipásztor.

A találkozó programja:

2015. augusztus 8., szombat

11.00 – 11.15 - A díszlovasok és a fúvószenekar felvonulása

11.15 – 11.30 - Főtisztelendő Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök köszöntő beszéde

11.30 – 12.20 - Ünnepi istentisztelet, szolgálatvégzők: Kedei Mózes székelyudvarhelyi lelkész és Orbán Gyöngyvér székelyudvarhelyi énekvezér

12.20 – 14.00 - Úrvacsora. Ágendát mond Kovács István sepsiszentgyörgyi lelkész, közügyigazgató. Az úrvacsorai kenyeret és bort a Háromszék-Felsőfehéri Egyházkör adományozza. Az úrvacsora kiosztásában a Háromszék-Felsőfehéri Egyházkör lelkészei vesznek részt.

14.00 – 15.45 - Koszorúzás Orbán Balázs sírjánál

15.45 – 16.15 - Kulturális műsor és ismeretterjesztő előadás - mindkettőt a Háromszék-Felsőfehéri Egyházkör szolgáltatja.

A találkozó teljes ideje alatt Gyermeksátor működik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."