Itthon » Közélet

Udvarhelyi unitáriusok ünnepe

Hármas eseményre emlékeznek a székelyudvarhelyi Belvárosi Unitárius Egyházközségben október 24-én, vasárnap.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. október 21., 13:31
0 hozzászólás. 


Az unitáriusok nőszövetségét 100 éve alapították meg, illetve 20 éve, 1990-ben indították újra az udvarhelyi unitáriusok nőszövetségének működését Kedei Delinke vezetésével, és ugyancsak 20. éve szolgál a belvárosi egyházközségben Kedei Mózes esperes-lelkész.

„1910-ben azzal a céllal jött létre az unitáriusok nőszövetsége, hogy emancipálja a Bedohazinőket, összefogja, felvilágosítsa és jogaikat képviselje, illetve – többek közt – az eredeti célkitűzések között szerepelt a békéért való harc is. Ezt követően alakultak meg az egyházközségi nőszövetségek, amelyek a fontosabb rendezvények háttérszervezői voltak" – fogalmazott Kedei Mózes. A kommunizmus beálltával megszüntették a társadalmi szervezeteket, így a nőszövetségeket is, csupán az 1989-es változások után éledtek újra.

Székelyudvarhelyen, az akkor még egyetlen egyházközségbe szerveződött unitáriusok körében Kedei Delinke mint lelkészfeleség indította újra, ezt az ünnepségen emléktáblán örökítik meg, illetve rá emlékeznek, mint a székelyudvarhelyi Belvárosi Unitárius Egyházközség elnökére.

Esperesfeleségként alapította az Unitárius Egyházköri Nőszövetséget, melynek szintén elnöke volt, és e két feladatkört haláláig (2003) betöltötte. A Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházköri Nőszövetséget 1998. május 3-án alapította, ezután jöttek létre a többi egyházkörben is.

Az egyházközség lelkésze, Kedei Mózes 1990 augusztusától foglalta el állását Székelyudvarhelyen, 1996-2008 között a Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkör esperese volt, és az egyházközségében, szertartásokon és ünnepségeken, esperesi kiszállásokon, más alkalmakkor végzett szolgálatai mellett munkássága egyháztörténeti és általában vallási jellegű munkák megírásával, szerkesztésével gazdagította egyházát. A 12 éve szervezett szejkefürdői unitárius világtalálkozó pedig a tágabb értelemben vett közösség szellemi életét is szolgálja.

Vasárnap 11 órától ünnepi istentisztelettel kezdődik a megemlékezés a belvárosi unitárius templomban, Blénessy Jolán nőszövetségi elnök a 100 éves szövetség történetét ismerteti, amit közös ima követ, majd szavalatok, énekszámok hangzanak el a nőszövetség tagjainak előadásában, az emléktábla leleplezése után áldás és koszorúzás zárja a szertartást. A rendezvényt Udvarhely város Polgármesteri Hivatala és a Communitas Alapítvány támogatja. A templom melletti szeretetotthonban az asszonyok kézimunkáiból, illetve fényképekből nyílik emlékező kiállítás.

P. Buzogány Árpád


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."