Itthon » Intézmények

Égig érő tűzoltóautó érkezett Keresztúrra

Kosaras tűzoltókocsiból nézhettünk szerteszét. Tüzet oltani és személyeket kimenteni hozták Keresztúrra, de szépen látszik belőle a kisváros.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

Munka a magasban
Munka a magasban
szerkesztoÍRTA: SINKA-KIRÁLY LEVENTE
2016. március 09., 12:27
0 hozzászólás. 

Hargita megyében elsőként használhat kosaras tűzoltóautót a székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület, ugyanis néhány napja egy új, speciális jármű gurulhatott be az alakulat udvarába.

Ez egy Magirus-Deutz típusú kosaras tűzoltóautó, amely duplakabinos, így hat személy fér el benne, van csörlője is. A motorja 170 lóerős, van rajta egy 20 kilowattos saját áramfejlesztő is, illetve daruként is használható, mert akár három tonnát is képes felemelni másfél méter magasra. Az autó segítségével az önkéntes tűzoltók már harminc méter magasan is dolgozni tudnak.

Szali Mózes, az egyesület parancsnoka elmondta, reméli, hogy önfenntartó lesz a jármű, vagyis több olyan munkát tudnak elvállalni, amihez eddig alpintecnikát használtak.

Az autó kezeléséhez engedély szükséges, ebben a Békés megyei tűzoltóság segít majd a Villám egyesületnek. A magyarországiak jövő héten érkeznek Keresztúrra, a helyi tűzoltók tőlük sajátítják el a magasból mentést.

villam tuzoltoauto 3

Székelykeresztúron 1871 óta beszélhetünk önkéntes tűzoltókról. 2005-ben kilenc alapító taggal jött létre a Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely azóta áll a város és környékének szolgálatában.

Az egyesület társalapítója, jelenlegi parancsnoka a mentőautó-sofőrként dolgozó Szali Mózes, a jelenleg 28 tagot számláló egyesületben találunk hivatásos tűzoltót, gépkocsivezetőt, asztalost, pedagógust, autószerelőt, villanyszerelőt, üzemmérnököt, ipari alpinistát és gépkocsivezetőt. Több hölgytagjuk is van, akik nélkül – amint a parancsnok is elmondta – nem tudnának jó munkát végezni.

Az alapítás pillanatában semmilyen mentőeszköz nem volt a tulajdonukban. Az első felszereléseiket, a szivattyút, az áramfejlesztőt, a védőruhákat, a sisakokat és az egészségügyi szakfelszerelést a kaposvári KÖTÉL speciális mentőalakulattól kapták ajándékba.

Nemcsak a kaposváriak segítették fejlődésüket, Székelykeresztúr testvérvárosának alakulata, a Karcag Város Önkormányzatának Hivatásos Tűzoltósága is sok segítséget nyújtott mind a szakmai oktatás, mind pedig a felszerelés terén. Békés megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, valamint Budapest 13. kerületi önkéntes tűzoltóságával létrejött baráti kapcsolatuk is nagyban segítette tűzoltófelszereléseik állományának bővítését.

villam tuzoltoauto 4

Az utóbbi években Hargita Megye Tanácsa is több pályázati pénzt irányzott az önkéntes tűzoltó alakulatok számára. A Villám az innen nyert pénzösszegeket is olyan felszerelésekre fordíthatta, ami egy tűzoltó alakulat felszerelésénél nélkülözhetetlen.

A legelső, Opel Blitz márkájú tűzoltóautójukat a magyarországi Gölle község ajándékozta a keresztúriaknak 2007-ben. Egy év múlva egy Tatra 138-as kamionmentő jármű is birtokukba került.

2010 februárjában Ausztriából sikerült beszerezniük a "tűzoltás királyának" becézett IFEX 3000 impulzusoltó berendezést. Az sem mellékes, hogy az utóbbi időben egyre több támogató állt az egyesület mellé, mind cégek, mind pedig magánszemélyek. Az egyesület több olyan munkát is elvégzett, amit ún. alpintechnikával kellett megoldani, ilyen volt például néhány magas fa kivágása a városban és környékén.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."